Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības vadītāji izraudzījušies 24 spēlētājus, kas iekļauti Latvijas valstsvienības sākotnējā pieteikumā 2023. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīram. Latvijas izlases kandidātu vidū ir arī Toms Leimanis, Andrejs Gražulis un Klāvs Čavars, viņi savu sportistu karjeru savulaik kaldinājuši basketbola klubā Ventspils.

Cīņa par medaļām, kā arī ceļazīmēm uz olimpisko turnīru un olimpisko kvalifikācijas turnīru no 25. augusta līdz 10. septembrim risināsies Filipīnās, Indonēzijā un Japānā.

«Tas ir nebijis notikums Latvijas sporta vēsturē, kad vīriešu izlase ir tikusi uz šo forumu, ko es principā gandrīz varētu salīdzināt ar Latvijas hokejistu izcīnīto trešo vietu, jo basketbols ir ļoti populārs sporta veids. Humoram varu piebilst, ka sieviešu basketbola izlase līdz šim večiem izgrieza pogas, » atzīst basketbola kluba Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis. Viņš ir gandarīts par kādreizējo BK Ventspils spēlētāju godu būt starp Latvijas izlases kandidātiem un uzsver, ka tas lielā mērā ir Ventspils basketbola sistēmas – basketbola kluba Ventspils, sporta skolas Spars un treneru Ginta Fogela, Raita Silarāja u. c. – nopelns, jo sportistu izaugsmē savulaik ir ielikti stabili pamati. «Mēs esam strādājuši labi, un, lūk, ir rezultāts – Latvijas izlases kandidāti. Vēlos pateikt lielu paldies Ventspils pašvaldībai un basketbola kluba Ventspils goda prezidentam Aivaram Lembergam par atbalstu sportam.»

Uldis Boitmanis uzsver, ka Ventspils basketbola sistēmā izaudzināti gan vietējie meistari, kā ventspilnieki Toms Leimanis un Klāvs Čavars, gan no citām Latvijas pilsētām uzaicinātie, kuru talants ir kaldināts un slīpēts Ventspilī, – Jānis Strēlnieks no Talsiem, Rihards Lomažs no Tukuma, Andrejs Gražulis no Kokneses. Viņi visi nosaukti kā Latvijas izlases kandidāti Pasaules kausam. «Šie talanti tikai ir jāievēro un jādabū uz tādiem centriem kā Ventspils. Viņus te ieliek sistēmā. Panākumu formula ir talants, darbs, gudrs treneris un nauda. Ja tas viss sakrīt, varam izaudzināt šādus meistarus.»

Toms Leimanis ir dzimis ventspilnieks. Viņš atklāj, ka basketbolu spēlē jau kopš agras bērnības un izvēlējies iet sava tēva – basketbolista Balvja Leimaņa – pēdās. «Tētis bija ilggadējs komandas kapteinis. Viņa krekls, ar ko es ļoti lepojos, pacelts otrajā zālē pie griestiem. Viņa dēļ arī sāku basketbolista gaitas. Vēl bērnudārzā ejot, cēlos diendusas laikā un apmeklēju basketbola treniņus pie pirmā trenera Jura Petrova kopā ar trīs četrus gadus vecākiem džekiem, pēc tam jau pārgāju pie Raita Silarāja, tad pie Ginta Fogela, kas lielākoties ir ielicis pamatus. Arī Andris Gūtmanis ir bijis mans treneris jaunatnes komandās. Liels paldies šiem treneriem, kuri izveidojuši mani par basketbolistu un kuriem pateicoties, es šobrīd esmu tur, kur esmu.» Savu profesionālā basketbola karjeru Toms Leimanis sācis BK Ventspils, kur spēlēja no 2012. līdz 2014. gadam un atgriezās 2016./2017. gada sezonā. Spēlējis arī klubā Liepājas Lauvas, Latvijas–Igaunijas basketbola līgā pārstāvējis Valgas–Valkas komandu, vēlāk spēlējis Grieķijas klubā Koroivos, Spānijas klubā Valladolid, Baltkrievijas klubā Tsmoki-Minsk, Ukrainas klubā Odessa, Lietuvas klubā Neptunas. Jau otro sezonu Leimanis turpinās spēlēt Spānijas pēc spēka otrās līgas LEB Oro klubā Movistar Estudiantes. Vaicāts par lielāko līdzšinējo sasniegumu, Leimanis atzīst: «Laikam jau U20 Eiropas čempionātā 2013. gadā izcīnītā sudraba medaļa ir lielākais Latvijas komandas un mans individuālais sasniegums. Citi sasniegumi vēl priekšā un, cerams, būs tikai augstāki.»

Andrejs Gražulis, tāpat kā Toms Leimanis, par savu līdzšinējo lielāko sasniegumu sauc U20 Eiropas čempionāta sudraba medaļu Latvijas komandai. Andrejs dzimis Koknesē. Sākumā trenējies vieglatlētikā, bet basketbolam profesionāli pievērsies 16 gadu vecumā. «Uz Ventspili atnācu 2009. gadā, kad bija talantu atlase,» stāsta Andrejs Gražulis. BK Ventspils spēlētāju rindās bijis no 2012. līdz 2017. gadam. Spēlējis arī klubos VEF Rīga, Valmiera/ORDO, bet starptautisko karjeru veidojis Krievijas klubā Parma Basket, Itālijas klubā Derthona Basket, Itālijas klubā Pallacanestro Trieste. Kopš iepriekšējās sezonas ir Itālijas Trento kluba Aquila Basket uzbrucējs.

Ventspilnieks Klāvs Čavars savas basketbolista gaitas sācis Ventspilī. Pirms tam pamēģinājis dažādus sporta veidus, bet vairāk aizrāvis basketbols, nopietni sācis trenēties pie Ginta Fogela no kādas 5. klases. Par sasniegumiem viņš saka: «Vienu sasniegumu gluži izcelt nevaru – man nav tāda jauniešu izlases panākuma kā Andrejam un Tomam, bet ir uzvaras gan Jaunatnes līgā, gan LB 2. līgā.» BK Ventspils spēlētāju rindās Klāvs Čavars bija 2019./2020. gada sezonā, spēlējis arī VEF Rīga, BK Liepājas Lauvas, Turcijas klubā İTÜ B.K, Baltkrievijas klubā Tsmoki-Minsk, Polijas klubā Astoria Bydgoszcz. Iepriekšējos sezonu Čavars aizvadīja Polijas spēcīgākās līgas klubā Ļubļinas Start, bet nākamsezon spēlēs Japānas pēc spēka trešās līgas klubā Jokohamas Exellence.

Sportisti uzsver, ka iekļaušana Latvijas izlases kandidātos raisa īpašas emocijas. «Tas nozīmē, ka esi savas valsts viens no labākajiem basketbolistiem,» saka Andrejs Gražulis. Viņam piebalso Klāvs Čavars: «Tas ir pagodinājums. Kad uzvelc to kreklu ar trim zvaigznēm, jūties īpašāk.» Savukārt Toms Leimanis, runājot par ceļu līdz Latvijas izlases rindām, atzīst: «Ja esi atstājis visus savus spēkus un sviedrus zālē treniņos un spēlēs, pēc tam sev vairs neko nevari pārmest – esi darījis visu pēc labākās sirdsapziņas.»

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Gārfilds 19.07.2023, 12:06:09

    "eu, meitenīt! tu zini, kas es esmu?" arī izlasē?

  • 0
    Larijs Kukarans 19.07.2023, 20:38:50

    Ūlds ar i izlase?:))

  • 0
    Janis Zvejnieks 19.07.2023, 21:21:05

    Ja,ja Lar !Pensionar Lempau$ izlase :))))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: