Šajā gadā arī sporta dzīve pamazām atkal uzņēma pilnus apgriezienus, un patīkami, ka tajā sevi kārtējo reizi labi apliecinājuši Ventspils sportisti, turklāt paveicot to arī visaugstākajā līmenī.

Debija un zelts

Gan gada sākumā, gan tā noslēgumā par sevi skaļi runāt lika šorttrekists Roberts Krūzbergs, veicot jaunus ierakstus šī sporta veida vēstures grāmatā. Februārī Ķīnas galvaspilsētā Pekinā Krūzbergs piedzīvoja debiju ziemas olimpiskajās spēlēs. Garākajās distancēs īsti sevi pierādīt nesanāca, bet pēdējā iespēja sasniegt pirms spēlēm nosprausto mērķi – cīnīties par pirmo desmitnieku – bija 500 metros, un šajā distancē Robertam tiešām bija gan ātrums, gan veiksme. Ar jaunu personisko rekordu izdevās tikt pusfinālā, bet pēc viena konkurenta diskvalifikācijas jaunais ventspilnieks arī tika iecelts B finālā. Galu galā olimpiskās spēles tika noslēgtas ar devīto vietu, kas ir Latvijas līdz šim augstākais sasniegums šorttrekā! Mēnesi vēlāk Ventspils Olimpiskās vienības sportists Monreālā slidoja pasaules čempionāta finālā 1000 metros un izcīnīja piekto vietu, bet jau gada nogalē atgriešanās šajā Kanādas pilsētā uz Pasaules kausa posmu beidzās ar vēl vienu jaunu ierakstu mūsu šorttreka vēstures grāmatā – uzvara 1000 m finālā!

Trīssoļlēcēju pilsēta

Šis nebija pirmais gads, kad sporta draugus vieglatlētikā sevišķi priecēja trīssoļlēcējas. Turklāt klāt nāca viens jauns vārds – U16 vecuma grupā sevi lieliski apliecināja Brenda Džiliāna Apsīte. Viņa uzvarēja gan Latvijas čempionātā telpās, gan stadionā, regulāri arī uzlabojot savus personiskos rekordus, turklāt savā vecuma grupā bija labākā arī tāllēkšanā. Šajā vecuma grupā tikai skriešanā valsts čempionāta tituli un medaļas citai sporta skolas Spars audzēknei Martai Frēlihai. Ventspils Olimpiskās vienības sportiste Rūta Lasmane otro gadu pēc kārtas trīssoļlēkšanā uzvarēja NCAA konferences finālā, bet ASV studentu čempionātā viņai bronzas medaļa. Darja Sopova krāja pieredzi ASV studentu mačos, startējot gan tāllēkšanā, gan trīssolī, taču līdz galam izpausties traucēja savainojumi. Toties Latvijas čempionātā lieliski startēja abas amerikānietes – Rūtai zelts trīssolī, sudrabs tālumā, Darjai sudrabs trīssolī. Trešo vietu trīssoļlēkšanā ieņēma pieredzējusī Māra Grīva, tiešām apstiprinot, ka Ventspils šobrīd ir trīssoļlēcēju pilsēta. Kopumā čempionātā Ventspils sportisti izcīnīja sešas zelta, divas sudraba un vienu bronzas medaļu. Par emocionālu brīdi Lasmanei kļuva debija Eiropas čempionātā, kas varbūt nesanāca tik laba, kā pati sportiste būtu vēlējusies, bet pirmā pieredze ir gūta – nu var domāt arī par vietām.

3x3 basketbols aug

Janvārī Trīs zvaigžņu balvas pasniegšanas ceremonijā olimpisko čempionu 3x3 basketbolā Kārli Lasmani atzina par 2021. gada labāko sportistu. Šajā sezonā Lasmanis tika pie pavisam jaunas pieredzes – Aliens komandas sastāvā viņš ASV startēja profesionālajā Big 3 līgā. Spēlēja rezultatīvi, palīdzēja komandai pirmo reizi tikt pie izslēgšanas spēlēm, bet līdz finālam tomēr netika. Septembrī jau ar Ventspils Olimpiskās vienības sportistu sastāvā komanda Rīga izcīnīja pirmo uzvaru Pasaules tūres posmā, bet Eiropas kausā ar Latvijas izlasi tika izcīnītas sudraba godalgas. Komanda Rīga kāpj uz augšu Pasaules tūres kopvērtējumā, un nav šaubu, ka gada nogalē finālturnīrā Kārlis un kompānija būs vieni no galvenajiem favorītiem.

Ventspilī 3x3 basketbolu Latvijas līmenī spēlēja gan laukumos pie sporta nama Centrs, gan Olimpiskā centra Basketbola hallē, gan sporta namā Terminālis. Pie mums risinājās arī Latvijas kausa finālturnīrs, kurā par pārsteigumu parūpējās komanda Priecīgus! ar ventspilnieku Artūru Grīnbergu sastāvā, izcīnot pirmo vietu. Atzīmējās arī Latvijas U17 izlase ar sporta skolas Spars audzēkņiem Tomu Salnāju un Jāni Censoni sastāvā, Eiropas čempionātā tiekot pie sudraba medaļām. Savukārt Eiropas U23 čempionātā piekto vietu izcīnīja ventspilnieki Agris Stankevics un Kristofers Šepte.

Rekordi, medaļas

Lieliski turpina startēt mūsu svarcēlāji – Daniela Ivanova kļuva par Eiropas pieaugušo čempionāta un pasaules junioru čempionāta sudraba medaļu ieguvēju, labojot gan personīgos, gan Latvijas rekordus. Eiropas pieaugušo čempionātā svarcelšanā sestās vietas izcīnīja Ritvars Suharevs un Artūrs Plēsnieks, bet Armands Mežinskis Eiropas U23 čempionātā kļuva par vicečempionu un Eiropas pieaugušo čempionātā ierindojās 8. vietā. Madis Urbāns Eiropas U17 čempionātā izcīnīja piekto vietu. Jau rudenī ventspilniekiem divas medaļas Eiropas junioru čempionātā – Daniela izcīnīja bronzu, bet Armands sudrabu. Sezonas svarīgākie mači svarcēlājus sagaida gada beigās, kad risināsies pasaules čempionāts.

Nemainīgi stabili

Sekmīgi dažādos līmeņos turpina startēt arī Ventspils sporta komandas un klubu pārstāvji. Gan valsts čempionātā, gan atjaunotajā Latvijas kausa izcīņā finālā spēlēja BK Ventspils. Savukārt Spara U17 vecuma grupas komanda trenera Jāņa Zemela vadībā kļuva par Austrumeiropas jaunatnes basketbola līgas un Latvijas Jaunatnes basketbola līgas uzvarētājiem.

Savā 25. sezonā vicečempionu titulu ieguva motoklubs Rodeo, bet tā braucējs Toms Macuks kļuva par Eiropas čempionu EMX2T klasē, pēc tam arī sekmīgi pārstāvot Latviju Nāciju kausā. Par visu šo sezonas noslēguma pasākumā tieši Rodeo saņēma lielāko kausu no Latvijas Motosporta federācijas. Veiksmīgs gads arī JFK Ventspils, kas izcīnījis tiesības 2023. gada sezonā startēt Nākotnes līgā – otrajā spēcīgākajā līgā Latvijas futbolā. Pludmales volejbola kluba Bloks spēlētājas Beāte Liepājniece un Anija Ozoliņa guva godalgotas vietas Latvijas čempionāta posmos, bet sezonas noslēgumā kļuva par čempionēm gan pieaugušo konkurencē, gan U20 vecuma grupā. Latvijas čempionātā frisbijā telpās vicečempionu titulu izcīnījusi Ventspils Frisbija kluba komanda, kas novembrī arī uzvarēja plašajā starptautiskajā turnīrā Rīgas rudens.

Latvijas petankas sporta vēsturē nebijušu rezultātu vīriešu vienspēlēs sasniedza ventspilnieks Raido Blumbergs, iekļūstot pasaules astoņu labāko spēlētāju skaitā. Arvien pārliecinošāk sevi piesaka loka šaušanas kluba Odisejs pārstāvis Dāvis Blāze, ik pa laikam par sevi liek runāt Favorīta un Ventspils Kikboksa leģiona sportisti, apņēmības pilni cīnīties par debiju olimpiādē ir BMX triku meistari, un šo uzskaitījumu var turpināt vēl ilgi. Taču galvenais – Ventspils sporta dzīve ir tiešām dažāda un tā regulāri sarūpē iemeslu priekam!

Rāda priekšzīmi

Panākumiem bagāts gads mūsu senioru sportistiem. Eiropas čempionātā vieglatlētikā telpās, kas notika Portugāles pilsētā Bragā, lielisks starts padevās Valdim Celam, kurš V70 grupā izcīnīja zelta medaļu pieccīņā un trīs sudraba medaļas – augstlēkšanā, kārtslēkšanā un trīssoļlēkšanā. Cela veiksmīgi startēja arī pasaules čempionātā, savā vecuma grupā kļūstot par pasaules čempionu desmitcīņā, kā arī izcīnot sudraba medaļas trīssoļlēkšanā un kārtslēkšanā un trešo vietu augstlēkšanā. Ginta Rassa 8 km krosā Latvijas izlases sastāvā izcīnīja otro vietu. Kā jau ierasts, vieglatlēti kuplā skaitā piedalījušies un guvuši godalgotas vietas Sporta veterānu savienības sporta spēlēs gan stadionā, gan telpās, kā arī Baltijas valstu čempionātā. Šajos mačos godam startējuši arī mūsu futbolisti, šahisti, novisisti, peldētāji un citu sporta veidu entuziasti.

Par pasaules un Eiropas čempionu svarbumbu celšanā kļuvis Vasilijs Giņko, bet Arturam Tančinam zelta medaļa pasaules čempionātā. Triatlonists Vadims Popovs savā vecuma grupā izcīnīja pirmo vietu triatlona sacensību Ironman 70.3 Warsaw pusgarajā distancē, nopelnot tiesības arī startēt pasaules čempionātā.

Joprojām esam augstā līmenī

Guntis Blumbergs

– Mūsu dzīves temps ir straujš, sporta notikumu ir daudz, arī Ventspilī, un, kad tā paskaties no malas, dažreiz pat īsti nevari noticēt, ka tas viss paveikts pie mums viena gada laikā. Varbūt kādam jau piemirsies, ka gada sākumā sekojām līdzi Pekinas olimpiskajām spēlēm. Tajās ļoti iepriecināja Roberts Krūzbergs, kurš turpina priecēt arī šīs sezonas sākumā, taču panākumi bijuši arī citās jomās. Izdevās arī sarīkot gan jau tradicionālus, gan jaunus sporta pasākumus. Ventspilī notika pirmais Latvijas basketbola Užavas kausa fināls, kura organizēšanā lieliski pastrādāja basketbola līgu direktors Kristaps Janičenoks, sarīkojot īstus svētkus pie pilnām līdzjutēju tribīnēm. Domāju, no šī brīža arī sāka atgriezties līdzjutēji. Pirmo reizi pie mums risinājās BeActive pludmales spēles, kas bija tiešām ļoti pozitīvs pasākums. Organizatoriem pie mums ļoti paticis, un šobrīd tiek izskatīta iespēja arī nākamajā gadā tās rīkot Ventspilī. Mēs visi ļoti vēlamies, lai Ventspils futbols atgrieztos tajā līmenī, kādā tas bija pirms kāda laika, tāpēc liels prieks, ka jauniešiem izdevies tāds kāpiens no 3. līgas līdz 1. līgai, kas, protams, jau ir nopietnāks līmenis. Tiešām patīk, kā ar komandu strādā Igors Kičigins un visi pārējie, ko novērtējuši arī līdzjutēji un nāk atbalstīt. Turpinot par atgriešanos, patīkami, ka mūsu meiteņu basketbola komanda atgriezusies Latvijas čempionātā.

Tā varam turpināt vēl ilgi, jo pie mums gan notiek dažādas sacensības, gan darbojas dažādi klubi. Liels prieks, ka daudz jauniešu izvēlas sportot, nevis bezmērķīgi pavada laiku kaut kur ielās. Patīkami, ka, neskatoties uz to, ka pandēmija faktiski divus gadus ietekmēja gan sportistu sagatavošanās iespējas, gan startēšanu, joprojām izdevies saglabāt cīņassparu un līdz ar to arī augstu līmeni. Dažādos sporta veidos izdevies sasniegt labus rezultātus arī Eiropas un pasaules līmeņa mačos, tā ka cerīgi varam skatīties arī nākotnē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: