Aizvadītās nedēļas nogalē startēja kārtējā futbola Virslīgas sezona, kurā pirmo reizi kopš 1997. gada nav neviena mūsu pilsētas kluba, bet Ventspilī šobrīd iespējami lielākais futbols atgriezīsies aprīlī.

Gatavošanos savai otrajai sezonai Latvijas klubu turnīros turpina Jauniešu futbola klubs Ventspils, kas pērn sekmīgi cīnījās 3. līgā, bet šogad jau spēlēs par vienu līmeni augstāk. Nepieciešamība pieteikt futbola akadēmijas komandu 3. līgas turnīram pērn radās, kad kļuva skaidrs, ka Adlana Šišhanova darbošanās pazudinājusi pilsētas galveno klubu un ka nekādi tā glābšanas darbi arī netiek plānoti. Igora Kičigina vadītā komanda, kurā bija gan akadēmijas vecāko grupu spēlētāji, gan citi Ventspils futbola audzēkņi (FK Ventspils spēlējušie futbolisti atrada apmaksātu darbu citās komandās), ieņēma otro vietu Rietumu grupā un vēlāk tika paaugstināta uz 2. līgu.

Šobrīd zināms, ka 2. līgas turnīrā spēles 16 komandas, kas tiks sadalītas divās zonās pēc ģeogrāfiskā principa, bet dalībnieku sastāvs un kalendārs vēl nav apstiprināts. «Apstiprinājums dalībai čempionātā jāiesniedz līdz 1. aprīlim, bet vārdiskais pieteikums – līdz 8. aprīlim. Kalendāra pagaidām vēl nav, tā ka nav zināms arī čempionāta sākuma datums, bet domāju, tas varētu būt aprīļa vidū. Izskatās, ka sezonu varēsim uzsākt Olimpiskā centra Ventspils galvenajā laukumā, kurā arī centīsimies aizvadīt visus mačus,» stāsta Sergejs Usačovs, kurš darba gados FK Ventspils iegūto pieredzi tagad liek lietā, lai palīdzētu pilsētas jaunajai komandai.

Pakāpšanās par līgu augstāk nenozīmē arī kaut kādas būtiskas izmaiņas sastāvā un jaunu spēlētāju piesaistīšanu, jo tam šobrīd vienkārši nav finansējuma, taču komandas galvenais uzdevums šobrīd arī nav veikt galvu reibinošu kāpienu no klubu turnīru apakšas līdz pašai augšai. Komanda tika izveidota, lai saglabātu futbola tradīcijas Ventspilī, kas arī sekmīgi tiek darīts.

Šosezon 2. līgas turnīrs tiks aizvadīts divos posmos. Pēc divu apļu spēlēm zonās četras labākās komandas no katras izveidos A grupu, kurā tiks noskaidrots 2022. gada 2. līgas čempions. Savukārt pārējās komandas B grupā cīnīsies par vietas saglabāšanu. Abās grupās atkal tiks izspēlēts divu apļu turnīrs, taču – ņemot līdzi pirmā posma rezultātus un tiekoties tikai ar otras zonas komandām. Divas spēcīgākās komandas iegūst tiesības nākamajā sezonā spēlēt 1. līgā, bet trešā vieta – uz pārspēli ar 1. līgas 12. vietas ieguvēju. 2. līgu pamet četras komandas – no 13. līdz 16. vietai.

Jāpiebilst, ka turnīrā drīkst piedalīties Virslīgas dublieru komandas, kurām arī būs iespēja pakāpties uz 1. līgu, kā arī 1. līgas dublieru komandas, kuras gan nepretendēs uz paaugstināšanu par līgu augstāk. Tā ka šīs nianses var ietekmēt 1. līgas ceļazīmju dalīšanu. Zināms, ka iespēju spēlēt 1. jeb Nākotnes līgā izmantos četru spēcīgākās līgas komandu dublieri – Riga FC, RFS, Valmiera FC, Tukums 2000/TSS. «Tas, ka tagad arī 2. līgā drīkst spēlēt dublieru komandas, protams, ļoti palielinās konkurenci. Tādiem klubiem kā mums, kuriem nav Virslīgas jumta, būs sarežģīti spēlēt pret komandām, kurās būs pat īpaši atlasīti jaunieši. Tāpēc kaut kādus ļoti augstus mērķus droši vien neizvirzīsim – spēlēsim, cīnīsimies un tad jau redzēsim, ko izdosies panākt. Viens no mērķiem varētu būt cīņa par vietu labāko četriniekā savā zonā un iekļūšana A grupā,» spriež Usačovs. Jāpiebilst, ka 2. līgas komandās var spēlēt arī leģionāri, taču vienlaicīgi laukumā ir jāatrodas vismaz astoņiem mūsu futbola audzēkņiem. Savukārt dublieru komandas spēlei drīkstēs pieteikt vien trīs spēlētājus, kas dzimuši agrāk par 2000. gadu.

Usačovs pieļauj, ka JFK Ventspils arī izmantos iespēju spēlēt Latvijas kausā, ja vien tāda tiks piedāvāta. Šo sacensību nolikums paredz, ka pieteikumi visiem četriem klubu turnīriem reizē ir pieteikums arī dalībai kausa izcīņā, kurā var startēt arī citas komandas, kas ir Latvijas Futbola federācijas biedri. Zemāko līgu klubi dalību kausā sāk jau ar pirmo posmu, otrajā pievienojas 1. līgas komandas, kam seko vēl viena kārta, un tikai tad – astotdaļfinālā – iesaistās arī Virslīgas komandas.

Pagājušajā sezonā, kas tika pārtraukta Covid-19 infekcijas uzliesmojuma dēļ, 2. līgā uzvarēja Skanstes SK, kas šajā sezonā debitēs Nākotnes līgā. Tajā spēlēs arī turnīra tabulas viducī palikušās AFA Olaine un FK Salaspils, tā ka kāpšana par līgu augstāk šajā līmenī atkarīga ne tikai no iepriekšējās sezonas rezultātiem, bet arī klubu iespējām un vēlmēm.

Foto: Pagājušajā sezonā tieši jaunie ventspilnieki varēja lepoties ar skaļāko un krāšņāko atbalstu Latvijas 3. līgā.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -2
    Renars Z 18.03.2022, 12:34:01

    Nu būs jāiet uz stadionu atbalstīt.

  • -1
    Optika 18.03.2022, 16:39:35

    Labi, ka ir atkal futbols atpakaļ pilsētā - bet kas notiks, ja JFK Ventspils izcīna ceļazīmi uz Nacionālo līgu (1.līga)? Un ko tālāk? cīnīsies par iekļūšanu Virslīgā, bet kur dabūs sponsorus, jo tur bez vismaz 500 000 eur nav ko darīt, lai nebūtu vispār kauns par spēles rezultātu?

  • 0
    еs 21.03.2022, 10:41:44

    Būtu loģiski, ja 2.līgas komanda spēlētu galvenajā laukumā, bet U-18 - rezerves.

  • 0
    Guntars Shenfelds 21.03.2022, 14:00:58

    Tāpēc kaut kādus ļoti augstus mērķus droši vien neizvirzīsim – spēlēsim, cīnīsimies un tad jau redzēsim, ko izdosies panākt. Viens no mērķiem varētu būt cīņa par vietu labāko četriniekā savā zonā un iekļūšana A grupā,» spriež Usačovs.

    Diezgan reāli tiek novērtēta situācija,jo bez finansējuma pat 1.līgā nav ko darīt.Tā kā,"lai saglabātu futbola tradīcijas",muļļāsimies pa otro līgu.Tas man atgādina pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidus un deviņdesmito gadu pirmo pusi,kad Ventspilī bija jāskatās zemāko līgu futbols "Vārpas "čempionāts un 1.līgas čempionāts.

  • 0
    еs 03.04.2022, 21:50:23

    http://lat.vfa.lv/wp-content/uploads/2022/03/Aprilis_kalendars.jpeg
    Varbūt tomēr Olimpiskais centrs pagūs sagatavot līdz 30.aprīlim centrālā stadiona zālāju?

  • 0
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 11.04.2022, 17:26:42

    Centrālā futbola laukuma sagatavošana ir atkarīga no laika apstākļiem. Šogad netiks veikti laukuma sildīšanas pasākumi, kādus veicām, kad Latvijas futbola virslīgā spēlēja FK “Ventspils”.
    Par laukumu izmantošanu, kuros aizvadīt pirmās pavasara mājas spēles, lemj pats Jauniešu futbola klubs.

  • 0
    еs 08.04.2022, 16:27:06

    Oficiāli:

    https://lff.lv/zinas/13921/latvijas-2-ligas-cempionata-sacentisies-16-komandas/
    https://lff.lv/sacensibas/viriesi/otra-liga/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: