Latvijas starptautiskās kategorijas tiesnešu saimei šajā vasarā pievienojās divi jauni biedri, starp kuriem ir arī ventspilnieks Elvis Binders-Čoders, turklāt šādas kvalifikācijas tiesnesis Ventspilī ir pirmo reizi.

Protams, runa ir tieši par basketbolu, jo mums bija FIFA kategorijas līnijtiesnesis futbolā Sergejs Braga, mums ir augstākā līmeņa tiesnese sporta vingrošanā Nadežda Seile un noteikti ir arī citi piemēri. Tomēr basketbolā ventspilnieki līdz šim aprobežojušies tikai ar nacionālo kategoriju, līdz šovasar jaunu soli savā karjerā spēra Elvis Binders-Čoders. Viņš jau vairākas sezonas tiesā augstākā līmeņa klubu mačus Latvijā, šovasar apkalpoja arī izlases pārbaudes spēles, bet tagad Elvim būs iespējas sevi pierādīt arī oficiālos starptautiskos mačos. Kopumā Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) apstiprinājusi 13 Latvijas tiesnešus un piecus komisārus, bet jaunpienācējs šajā saimē ir arī tiesnesis Rafiks Misirovs. No tiesnešu vidus nākamajiem diviem gadiem FIBA apstiprinājusi arī Annu Belousovu, Kristīni Simanoviču, Andri Aunkrogeru, Ingu Baumani, Ritvaru Helmšteinu, Kristapu Konstantinovu, Mārtiņu Kozlovski, Oļegu Latiševu, Oskaru Luci, Gati Saliņu un Eināru Tukišu. Savukārt pieci komisāri, kuri saņēmuši FIBA apstiprinājumu darbam, ir Ilze Gūtmane, Dainis Grīnbergs, Juris Kokainis, Agnis Pērkons un Aigars Rutkovskis.

Binders-Čoders atceras, ka pirmo reizi ar svilpi laukumā devies aptuveni 10 gadu vecumā, kad izpalīdzēt palūdzis viņa treneris Raitis Silarājs. Jaunais FIBA kategorijas tiesnesis neslēpj, ka šāda novērtējuma saņemšana viņam ir īpašs notikums un ir pateicīgs visiem, kas palīdzējis paveikt ko tādu, – tā ir gan ģimene, gan arī vairāki citi Latvijas tiesneši. «Cilvēks, bez kura par 99% nebūtu spēris nākamo soli, ir FIBA kategorijas tiesnesis un LJBL tiesnešu koordinators Oskars Lucis, kurš man iedeva ticību, ka varu būt labs tiesnesis. Pēc vidusskolas mans ceļš veda uz Rīgu, kur sastapu tik daudz foršu cilvēku un reizē arī uzsāku savu ceļu pretī nospraustajam mērķim – FIBA! Paldies tiesnešiem, kuri jauno tiesnešu attīstības programmā man iedeva pareizos instrumentus, ar kuriem sasniegt savu nosprausto mērķi! Tie bija un ir Andris Aunkrogers, Andris Vaskāns, Juris Kokainis un Gatis Saliņš. Bez šiem cilvēkiem es pavisam noteikti nebūtu spējis progresēt tik strauji. Tāpat vēlos šeit pieminēt vēl divus cilvēkus, kuru klātbūtne ir bijusi spēcīgs grūdiens manā karjerā. Viens no šiem cilvēkiem ir Oļegs Latiševs, kurš jau kopš bērnības man vienmēr ir bijis tiesneša paraugs un ar kuru man bija tā veiksme un iespēja savā pirmajā LBL1 sezonā kāpt uz viena laukuma. Šādi brīži dod tik lielu motivāciju strādāt tālāk! Un Mārtiņš Kozlovskis, kurš nekad neliegs savu padomu un vienmēr ir bijis tas cilvēks, kuram varu uzticēties un no kura tik ļoti daudz mācīties,» atzīst Elvis.

Pēdējos gados Latvijas tiesneši arvien biežāk apkalpo visaugstākās raudzes mačus, ne vien klubu, bet arī valstsvienību līmenī. Piemēram, Tokijas olimpiskajās spēlēs strādāja Mārtiņš Kozlovskis, bet pirms tam šādā turnīrā bija tiesājis arī Oļegs Latiševs. Binders-Čoders atzīst, ka Latvijas tiesneši uzlikuši ļoti augstu latiņu starptautiskajās arēnās, tādēļ būs liels gods un liela atbildība šo latiņu turēt tikpat augstu un celt augstāk.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    B. Jurševics 26.08.2021, 15:07:38

    Nevienam Ventspils basketbola tiesnesim tas līdz šim nebija izdevies. Apsveicu, Elvi!
    Tavs "pastarpinātais" uzdevums izaudzināt Ventspilī vēl divus FIBA tiesnešus. Tev ir autoritāte un piemērs, izmanto to.
    Ventspils ir Basketbola pilsēta - Zvans, Boiča- Boitmanis, Silarājs, Leimanis, Gūča - Gūtmanis, Bušiņš - Buškevics, Lasmanis, Strēlnieks... lai piedod, ja kādu izcilu spēlētāju esmu palaidis garām... Papildiniet...
    ...bet izcils basketbola tiesnesis mums pagaidām viens - Elvis.
    Mēs varam vairāk!

  • -5
    Staķis 27.08.2021, 08:22:54

    Vai nebija solījums pamest VB?

  • -4
    sranskis 27.08.2021, 08:46:47

    Brīnums, ka neuzrakstīja, ka tas ir JēKāPistu un personīgi Bordāna nopelns!

  • 0
    еs 27.08.2021, 12:28:02

    Sergejs Braga bija FIFA kategorijas galvenais tiesnesis, ne tikai asistents.

    https://www.worldfootball.net/report/ec-pokalsieger-qualifikation-1996-1997-qualifikation-fc-kotayk-aek-larnaca/

  • 0
    Kļumpats 27.08.2021, 15:05:11

    Nekad neesmu viņu nopietnos mačos kā galveno redzējis :o Šis ir jaunums, paldies!

  • 0
    еs 07.09.2021, 17:31:59

    Bokss – Aleksandrs Parijenko.
    Virves vilkšana (TWIF) – Aivars Brākmanis, Guntars Šenfelds.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: