2006. gadā Ventas labajā krastā durvis vēra multifunkcionālā halle Pārventa, bet šo gadu laikā šajā vietā jau ir izveidojies īsts sporta komplekss, kuru izmanto gan ierindas ventspilnieki, gan augstas klases sportisti.

Pēc pārventnieku vēlēšanās

Sporta halle Pārventa bija otrā multifunkcionālā halle mūsu pilsētā, kas tika uzcelta deviņus gadus pēc Basketbola halles atklāšanas. Un notika tas tāpēc, ka tā vēlējās pārventnieki, kas aptaujā par to, kāda publiskā būve šajā pilsētas daļā būtu visvairāk nepieciešama, nobalsoja tieši par halli. Tā tika uzcelta pie 3. vidusskolas, tādējādi radot jaunas iespējas sportošanai ne tikai šī Ventas krasta iemītniekiem, bet arī skolas audzēkņiem, kuriem līdz tam sporta stundas notika nelielā zālē. Kā skaidro halles pārvaldnieks Ilmārs Vensbergs, skolēnu nodarbības joprojām aizņem lielu darbdienu daļu: «Sporta stundas katru dienu ir līdz pulksten 14.30, pēc tam sākas jauno futbolistu treniņi, bet pēc septiņiem vakarā nāk arī citi sportošanas entuziasti. Laiks ir atvēlēts arī Ventspils Tehnikumam un Ventspils Augstskolai, saviem darbiniekiem laiku sportošanai nodrošina Baltic Coal Terminal, un daudz brīvā laika vairs neatliek. Brīvāki ir piektdienu vakari, kas ne visiem ir interesants laiks šādām aktivitātēm.»

Starp citu, šī halle ir vienīgā Ventspilī, kas ir piemērota rokasbumbai, un šī sporta spēle tajā arī spēlēta Latvijas olimpiādēs. Krietni populārāka pie mums ir volejbols un telpu futbols, kas arī par savām mājām izvēlējušies tieši sporta halli Pārventa, kurā ne tikai trenējas, bet arī aizvada mačus. Tajā skaitā arī Latvijas mērogā, jo zālē ir tribīnes ar 300 skatītāju vietām. Tieši šajā hallē pagājušajā vasarā no lietus patvērās labākās FIBA Challenger 3x3 basketbola turnīra komandas, bet šādi mači Latvijā tika rīkoti pirmo reizi. Lietus nedaudz pabojāja svētkus, bet pārventnieki glāba situāciju, turklāt uzvarēja taču mūsējie ar Kārli Lasmani priekšgalā!

Zāles galā ierīkota arī kāpšanas siena dažādas pieredzes un meistarības klinšu kāpšanas entuziastiem. Tā ir trīs metrus augsta un sešus metrus plata bērnu siena, 11 metru augsta un trīs metrus plata klasiskā alpīnistu siena, kā arī 11 metru augsta un trīs metrus plata alpīnistu siena ar negatīvu pārkari. Vasaras periodā kāpšanas entuziasti labprātāk izmanto ārējo sienu pie sporta nama Centrs, bet ziemā pārceļas uz Pārventu, kur kāpšanas nodarbībām var pieteikties jebkurš interesents. «Ar kāpšanu nodarbojas gan skolēni, gan pieaugušie, turklāt kāpšanas trases ir iespējams mainīt, kas padara šo nodarbi interesantāku,» stāsta Vensbergs.

No multifunkcionālās halles uzbūvēšanas Pārventā lieli ieguvēji ir 3. vidusskolas audzēkņi, kas var sportot plašās, ērtās telpās.

Jauno akadēmiķu centrs

Reizē ar sporta halles būvniecību tika pārtaisīts 3. vidusskolas sporta laukums, iekārtojot arī ērtāku futbola laukumu. Sākotnēji tajā tika ieklāts vienkāršs paklājs, bet pēc tam jau divas reizes tam uzlikts modernākais mākslīgais segums, kas nodarbības un spēles padara drošākas un patīkamākas. Salīdzinoši nesen sakārtota arī pārējā laukuma infrastruktūra, uzstādot arī elektronisko tablo un uzlabojot apgaismojumu. Pārventas sporta kompleksu treniņiem un turnīriem izmanto Futbola akadēmijas Ventspils audzēkņi, kas trenējas un spēlē arī zālē, bet daudz laika tiek pavadīts tieši āra futbola laukumā, kurā, piemēram, šoruden aizvadīti arī vairāki jauniešu turnīri. «Vēl pirms kāda laika vecākās grupas trenējās arī otrā krastā, bet tagad faktiski pārcēlušās uz Pārventu. To arī var saprast, jo šeit ir labākie apstākļi spēlēm un treniņiem, tāpēc ka pieejamas plašākas ģērbtuves un tās ir pie paša laukuma. Tas ir ērtāk, un, ja turnīra laikā līst lietus, komandām, kas nespēlē, ir, kur paslēpties,» spriež Vensbergs.

Tieši tāpat kā Katoļu ielas laukumu, arī šo no treniņiem un spēlēm brīvajā laikā var izmantot ikviens, turklāt katru nedēļu vairākas stundas ir rezervētas tieši entuziastiem un tās apmaksā pašvaldība. Pārventas laukumu sevišķi iecienījuši veterāni, bet regulāri tajā spēlē arī tuvāko māju jaunieši, tā ka pavisam brīvs tas ir reti. Tieši tāpat kā daudzas citas Ventspils sporta būves.

Futbola laukumā ne vien notiek jauno spēlētāju treniņi, bet regulāri tiek rīkoti arī starptautiski turnīri, kādi notika arī šoruden.

Laba vieta vingrošanai

2017. gada rudenī pēc iedzīvotāju izteiktā ierosinājuma Pārventas sporta komplekss ieguva arī savu atlētikas un aerobikas zāli, un tās abas īsā laikā kļuva ļoti labi apmeklētas. Par atlētikas nodarbībām jau esam stāstījuši, bet tagad nedaudz par to, kas dabūjams aerobikas zālē. Tajā iespējas pavingrot ir gan aktīvāku un intensīvāku nodarbību cienītājiem, gan tiem, kas vēlas ko mierīgāku vai tikko uzsākuši treniņus, īpašas nodarbības ir arī jaunajām māmiņām un arī austrumu vingrošanas piekritējiem. Protams, pagāja laiks, līdz pilsētu apskrēja ziņa, ka Pārventā ir jauna, pilnībā aprīkota zāle, bet šobrīd apmeklētāju netrūkst. «Pirmie apmeklētāji bija tie, kas pie trenerēm darbojušies jau pirms tam. Viņi vienkārši sekoja līdzi uz jauno zāli. Domāju, ka tagad apmēram vienādā skaitā nāk pārventnieki un otra krasta iedzīvotāji,» stāsta fitnesa trenere Madara Frēliha, kura ir viena no tām, kas savas nodarbības aizvada tieši Pārventas sporta centrā. Vingrotājas ir ne vien dažāda vecuma, bet arī ar dažādām vēlmēm, un tieši tāpēc arī tiek domāts par piedāvājumu, kas varētu viņas visas apmierināt. «Piemēram, rīta piedāvājums vairāk domāts jaunajām māmiņām, bet nāk arī sievietes, kas tikko sākušas vai vēlas mazāk intensīvu ritmu un nodarbības mazākās grupās. Vakaros tiešām ir ļoti daudz cilvēku, un tad arī piedāvājums ir citāds. Arī katram trenerim ir nedaudz atšķirīga pieeja, kas arī ir labi, un apmeklētāji var izvēlēties tieši to, kas atbilst viņu interesēm,» stāsta Madara.

Sadarbībā ar Ventspils Jaunrades namu tiek piedāvātas arī vingrošanas nodarbības bērniem (tās un citas nodarbības vada arī trenere Kristīne Fogele), un Madara atzīst, ka atsaucība uz tām ir pat negaidīti liela: «Jaunākajiem bērniem ir ap četriem gadiem, bet otrajā grupiņā nāk bērni no sešu līdz astoņu gadu vecumam. Atsaucība ir ļoti liela, grupās ir ap 20 bērniem, un šeit gan ir novērojams tas, ka nāk daudz tieši Pārventas bērnu. Interesanti, ka starp viņiem ir arī tādi, kas nodarbojas arī ar kādu citu sporta veidu.»

Jau rakstot par Pārventas atlētikas zāli, minējām, ka tās apmeklētāji atzīmē kaut kādu īpašo atmosfēru, ar ko tā atšķiras no citām pilsētas zālēm, un līdzīgu vērtējumu izteikuši arī vingrošanas cienītāji. Ir kaut kas īpašs tajā Pārventas sporta kompleksā.

Pārventas sporta kompleksa jaunā aerobikas zāle kļuvusi par iecienītu treniņu vietu abu pilsētas daļu iemītniekiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: