Sestdien Pilsētas svētku laikā Ventspils Tehnikuma plašajā stāvlaukumā tiks aizvadīta jau piektā Raita Silarāja kausa izcīņa 3x3 basketbolā, kas ir ne tikai sporta, bet arī labdarības pasākums.

Pirms pieciem gadiem ideja par šādu turnīru radās Raita audzēknim Dāvim Čoderam, kurš nu jau vairākus gadus pats ir basketbola treneris: «Pirms pieciem gadiem bija tāda iespēja sarīkot sacensības. Strādāju Ventspils Tehnikumā un ar direktori Kristīni Vāgneri izspriedām, ka tāds pasākums būtu vērts rīkot, jo 3x3 basketbols tajā laikā kļuva arvien populārāks. Ņemot vērā, cik liels ir trenera Silarāja ieguldījums pilsētas un arī Latvijas basketbolā, šķita tikai loģiski, ka turnīru varētu saukt viņa vārdā. Katrā ziņā deviņi Latvijas čempiona tituli ar Spara komandu ir iespaidīgs sasniegums, kas neapšaubāmi ir veicinājis basketbola attīstību.»

Sacensības tradicionāli risināsies trīs vecuma grupās: Open (2003. gadā dzimuši puiši un vecāki), dāmas (2003. gadā dzimušas un vecākas meitenes) un U14 (2005. gadā dzimuši un jaunāki puiši). Lai arī citus gadus mačiem varēja pieteikties arī to norises dienā, šoreiz izlemts, ka komandu reģistrēšanās noslēgsies dienu iepriekš – 2. augustā pulksten 17.01. «Iepriekšējos gados turnīru rīkojām agrāk, bet šoreiz vēlējāmies to iekļaut kāda lielāka pilsētas pasākuma kalendārā, vispirms domājot par Jūras svētkiem, bet to laikā jau bija paredzēts Ghetto Games festivāls. Labi, ka sanāca visu pārplānot un pārcelt uz Pilsētas svētkiem. Protams, ir ļoti labi, ka joprojām varam izmantot Ventspils Tehnikuma stāvlaukumu, jo citu vietu šajā laikā atrast droši vien būtu grūti,» skaidro Dāvis.

Arī laukuma atrašanās vieta ir ļoti veiksmīga, jo tā ir starp lielajiem svinību punktiem, kas liek cerēt arī uz skatītāju pūlīti, kuriem arī organizatori būs sarūpējuši konkursus un iespējas iegūt balvas. Tāpat būs arī konkursi spēlētājiem – jaunākie varēs demonstrēt savu individuālo meistarību, bet vecākie mest tālmetienus. Un, ja jau tas ir basketbola turnīrs, tad gluži saprotams, ka visas dienas garumā arī darbosies telts, kurā varēs iegādāties basketbola inventāru un tikt pie noderīgas informācijas par to.

Raita Silarāja kausa izcīņa 3x3 basketbolā tiek rīkota ne tikai sporta popularizēšanas, bet arī labdarības vārdā. Iepriekšējos gados ne vien tika vākti ziedojumi, bet arī rīkota izlases spēlētāju kreklu izsole, bet šoreiz labdarībai tiks novirzīta komandu dalības maksa. Visus savāktos līdzekļus tradicionāli nodos centram Cimdiņš, kur tie tālāk jau tiks novirzīti kādam konkrētam mērķim. Piemēram, pērn savāktie gandrīz 900 eiro tika izmantoti divgadīgās Elīzas rehabilitācijai. «Labdarība ir viens no galvenajiem pasākuma mērķiem, tāpēc esmu pateicīgs visiem, kas šo gadu laikā ir ziedojuši, un visiem, kas ir palīdzējuši un turpina palīdzēt, lai Raita Silarāja kausa izcīņa notiktu atkal,» atzīst Čoders.

Tā kā vispirms jau tas ir basketbola turnīrs, turklāt 3x3, svarīgi ir arī tā dalībnieki, un katru gadu starp spēlētājiem ir arī jau labi zināmi. Spēlējis un ticis pie Raita Silarāja kausa ir arī šobrīd Latvijas 3x3 basketbola reitinga pirmais numurs Kārlis Lasmanis, bet pērn turnīrā uzvarēja komanda Lasmanis, tiesa, bez šīs meistarīgā ventspilnieka sastāvā – tajā spēlēja Kristaps Purpļevičs, Artūrs Grīnbergs (turnīra vērtīgākais spēlētājs), Dāvis Kundrats un Miks Leitāns. Savukārt šobrīd Latvijas otrās spēcīgākās 3x3 basketbola komandas Ventspils Ghetto pārstāvis Roberts Pāže palika bešā, kas sola intrigu šogad, jo ventspilniekiem (vismaz kādam) taču varētu būt vēlme piedalīties un iesildīties Rīga FIBA Challenger turnīram.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: