Motokluba Rodeo pārstāvjiem padevusies emocijām un panākumiem bagāta nedēļa, kuras laikā plūkti lauri gan Latvijas čempionāta posmos, gan citos starptautiskos motokrosos.

Labās ziņas gan sākās vēl nedaudz ātrāk, jo vispirms jau Kristeram Janbergam Eiropas čempionātā izdevās iekļūt Ziemeļeiropas desmit ātrāko braucēju skaitā un garantēt ceļazīmi uz finālsacensībām, kas 28. jūlijā risināsies Čehijā pasaules čempionāta posma laikā. Savukārt Toms Macuks ieguva interesantu pieredzi un rūdījumu, startējot Polijas atklātā čempionāta posmā. Pirmajā braucienā viņš finišēja otrais, bet otrajā svinēja uzvaru, tā nodrošinot pirmo vietu arī kopvērtējumā.

Vēl nopietnāks pārbaudījums visiem braucējiem bija sacensības Pērnavā, kur vienlaicīgi risinājās gan Latvijas un Igaunijas čempionātu posmi, gan Baltijas čempionāta pirmais etaps. Macuks šajās sacensībās nodemonstrēja, ka ir ne tikai labā fiziskajā formā, bet arī psiholoģiski gatavs cīnīties jebkurā situācijā. Pirmajā braucienā Tomam padevās teicams starts, bet turpinājumā tomēr nācās palaist priekšā vairākus sāncenšus, kas gan nemazināja braucēja azartu. Brauciena vidū Macuks jau izrāvās vadībā un arī nosargāja pirmo vietu. Kas līdzīgs padevās arī otrajā braucienā, tiesa, izkarot pirmo vietu nesanāca, bet tas arī īsti nebija vajadzīgs, jo arī otrā pozīcija ļāva svinēt visai pārliecinošu uzvaru dienas kopvērtējumā.

Karels Kutsars pirmajā braucienā finišēja piektais, bet otrā brauciena beigās viņam sāka niķoties motocikls, tāpēc nācās nobirt par dažām vietām zemāk, tomēr kopvērtējumā tika nosargāta sestā pozīcija un vērtīgi komandas punkti. Macuks pēc uzvaras Pērnavā kļuvis arī par MX1 klases līderi, bet MX2 klasē uz pirmo vietu pakāpies pieredzējušais Prīts Ratseps, kuram braucienos pirmā un otrā vieta, bet kopvērtējumā vienāds punktu skaits ar pasaules čempionātā rūdīto igauni Hardi Rosiorgu.

Veterānu kopvērtējumā tikai viena punkta līdz trešajai vietai pietrūka Arvim Sanderam, 85 ccm klasē astoto vietu izcīnīja Janbergs, bet par vienu vietu zemāk ierindojās komandas jaunpienācējs Nikijs Platkēvičs. Summējot komandu rezultātus, stabilais sniegums pirmo vietu nodrošināja tieši Rodeo, kas šobrīd ieņem otro pozīciju čempionāta kopvērtējumā.

Taču arī tas vēl nebija viss, jo Pērnavā ir sena tradīcija – noskaidrot arī sacensību karali, vienā braucienā trasē sūtot ātrākos MX1 un MX2 klases braucējus –, un arī šajā cīņā pārāks bija Macuks, tiekot pie iespaidīga kausa un karaļa kroņa! Iepriekš kas tāds Latvijas braucējam bija izdevies... 2005. gadā, kad igauņiem kroni atņēma Agris Ļitvinovs.

«No rīta apskatot dubļaino trasi, nebiju īpaši priecīgs. Taču dienas gaitā diezgan ātri dubļi apžuva, bet vienīgais traucēklis bija viena iebraukta ātrā līnija. Nācās pielikt pamatīgas pūles un braukt agresīvi, izmantojot līkumu iekšmalas, lai apdzītu savus konkurentus. Pirmajā braucienā tas nostrādāja, bet otrajā nebija pārāk lielas iespējas tikt garām Kahro. Pašam prieks par superfinālu, kurā sanāca perfekts starts. Atlika tikai nosargāt pirmo vietu līdz beigām, un tas man arī izdevās,» pēc mačiem atzina Macuks.

Toms Macuks Pērnavā uz Latvijas čempionāta goda pjedestāla augstākā pakāpienā.

Jau nākamajā dienā Rodeo devās uz atjaunoto Kandavas trasi, kurā risinājās pirmās starptautiskās superkrosa sacensības. Dalībnieku sastāvs bija tiešām iespaidīgs, bet jaunā trase – interesanta gan braucējiem, gan skatītājiem. Ja vēl laikā, kad visā Latvijā ir apmācies un līst, Kandavā spīd saule, ir grēks tā kārtīgi nepacīnīties, arī neskatoties uz to, ka aiz muguras smagas cīņas Pērnavā. Un Rodeo atkal izdevās! MX1 klasē atkal ātrākais bija Macuks, bet MX2 visos trijos braucienos uzvarēja soms Jēre Hārvisto, kurš Rodeo komandā aizstāja nelielu traumu guvušo Ratsepu. Veterāniem trešais bija Sanders, 85 ccm piekto vietu izcīnīja Janbergs, bet komandu vērtējumā atkal labākā bija Rodeo, tiekot arī pie 1000 eiro čeka.

Rodeo arī komandu vērtējumā svinēja uzvaru Kandavas superkrosā.

Laika baudīt patīkamos uzvaras mirkļus Rodeo tiešām nav daudz, jo jau šīs nedēļas nogalē Dobelē turpināsies Latvijas čempionāts, bet vēl pirms tā braucējiem bija jāatgriežas Igaunijā, lai piedalītos Somerpalu motokrosā. Tas jau daudzus gadus tiek rīkots par godu Leoku dinastijas aizsācējam Vaino, bet startē tajā tikai īpaši ielūgti braucēji. MX1 klasē Macuks ierindojās trešajā vietā aiz labi zināmajiem Kahro un Kutsara, bet superfinālā tieši Toms bija ātrākais, tiekot arī pie Vaino Leoka ceļojošā kausa. Tas līdz šim nebija izdevies nevienam no Latvijas braucējiem!

Toms Macuks un kompānija ar prestižo Vaino Leoka kausu.

Latvijas motokrosa čempionāta ceturtajā posmā Ceļa ēzeļu trasē šoreiz dalībnieku sastāvu bija izpļāvuši ne vien sezonas gaitā iekrātie savainojumi, bet arī starptautiskais kalendārs – Itālijā risinājās pasaules čempionāts junioriem, bet Indonēzijā notika MXGP posms. Šādos apstākļos Rodeo līderis Macuks vienkārši bija spiests atvest vēl vienu pirmo vietu MX1 klasē un turpināt panākumu sēriju, ko arī veiksmīgi paveica. Toms bija labākais gan kvalifikācijā, gan abos finālbraucienos, tiekot pie pārliecinošas uzvaras posmā, bet Latvijas čempionāta kopvērtējumā palielinot pārsvaru pār tuvāko sekotāju. Otram Rodeo pārstāvim šajā klasē – Karelam Kutsaram – pēc laba starta pirmajā braucienā turpinājumā vairāk nācās cīnīties ar tehniku, nevis ar trasi vai konkurentiem, tāpēc augstā vietā šoreiz tikt neizdevās.

Toties to paveica vēl uz Kandavas superkrosu nolīgtais soms Hārvisto, kurš aizstāja iepriekšējā posmā Pērnavā nelielu traumu guvušo Prītu Ratsepu. MX2 klasē soms pārliecinoši nodemonstrēja savu pārsvaru meistarībā un rūdījumā, izcīnot drošu pirmo vietu.

MX85 klasē braucieni šoreiz netika rēķināti Latvijas čempionāta kopvērtējumā, jo lielākā daļa tās līderu šajā pašā laikā startēja pasaules čempionātā, bet posma medaļas, protams, dalītas tika. Divas no tām izcīnīja arī Rodeo jaunie braucēji. Pirmajā braucienā otrais finišēja Kristers Janbergs, aiz viņa finišu sasniedza Martins Platkevičs, bet otrā brauciena finišā secība bija pretēja. Līdz ar to arī Dobeles posma kopvērtējumā otro vietu izcīnīja Martins, bet Kristeram šoreiz bronza. Veterānu klases kvalifikācijā Rodeo direktors Arvis Sanders atpalika tikai no pieredzējušā Raivo Freiberga, tomēr braucienos viņam divas reizes trešā vieta un šāda pozīcija arī dienas kopvērtējumā.

Latvijas čempionātā tagad gan būs garāka pauze, tiesa, 3. augustā Alojā tiks aizvadīti MX85 mači, lai sadalītu Dobelē nesadalītos kopvērtējuma punktus. Savukārt čempionāta izšķirošais posms 8. septembrī jau tradicionāli risināsies Cēsīs, kur tiks krāti punkti arī Baltijas čempionāta kopvērtējumam, bet pēdējās šī seriāla sacīkstes nedēļu vēlāk notiks Lietuvā, Utenā.

Starp citu, pašus Rodeo braucējus un viņu kaujas zirgus pavisam drīz varēs apskatīt klātienē - sestdien, stasrptautiskā motobraucēju saieta Kurland Bike Meet pasākumā Ventmalā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Rimich 17.07.2019, 10:23:29

    Apsveicu mūsu komandu ar Lielisko Panākumu, kur šoreiz šo APSVEICU būtu jāatkārto Veselas Četras reizes! Šāda triumfu sērija komandai ir pirmo reizi. Uzvara Baltijas, Latvijas, Igaunijas čempionāta posmos, starptautiskā superkrosā un pirmo reizi iegūta leģendārā igauņu motobraucēja Vaino Leoka trofeja! Priecē, ka mūsu komanda ir ''uz viļņa''. Jauns un spožs ieraksts pilsētas sporta vēsturē! Priecē, ka pilsētā pie Dzintarjūras, ar ļoti bagātām tradīcijām šajā sporta veidā, viss turpinās. Sezona nav vēl galā, tādēļ jānovēl mūsu vīriem ''turēt buru''. Lepojamies ar Jums!

  • 0
    Cibiņš 17.07.2019, 19:45:37

    A trases Ventspilī ta nav!

  • -1
    reku 18.07.2019, 05:45:47

    Jā,kādēļ gan vajadzēja izpostīt veco,labo "Dzintarjūras"trasi?
    Tāpat unikālo velotreku...
    Vai ir zināms,kurš no pilsētas "varenajiem" konkrēti bija iniciators?
    Vārdus-studijā!!!

  • -1
    keda 19.07.2019, 11:31:10

    akdies, reku, ne treks, ne trase vairs nebjia nekādi dzīvotāji. Dzintarjūrā piedzīvotas fantastiskas gonkas, bet viss plūst un mainās. Nu nebija variantu to padarīt par mūsdienu prasībam atbilstošu trasi, un runa jau nav par pašu brauktuvi, bet to, kas apkārt. Tas pats ar treku. Uzskatu, ka ledus halle, manēža ir lielāks ieguvums, nekā būtu dabuts, saglabājot, remontējot un uzturot treku.

  • -2
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 18.07.2019, 17:46:52

    Ventspils pilsētas domes attīstības komisijā š.g. 13.jūnijā ir skatīts jautājums par Piedzīvojumu parka perspektīvo attīstību, tostarp par mototrases būvniecību. Komisijas sēdē piedalījās arī motokluba “Rodeo” vadītājs Arvis Sanders. Pilsētas attīstības komisija nolēma jautājumu par mototrases izbūvi skatīt atsevišķi, iekļaujot mototrases apsaimniekošanas aspektus un saimnieciski-ekonomisko izvērtējumu, kurus šobrīd gatavo Olimpiskais centrs “Ventspils” kopā ar motoklubu “Rodeo”.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: