Kļuvis zināms, ka jaunizveidotās Latvijas–Igaunijas basketbola līgas pirmais finālturnīrs aprīļa sākumā risināsies kaimiņvalsts galvaspilsētā Tallinā, kas cīņā par šo godu apsteidza Ventspili, uzvarot... izlozē.

Visu noteica izloze

Pirmo kopīgo pasākumu Latvijas un Igaunijas klubu basketbola organizatori sarīkoja pagājušajā pavasarī, kad Tallinas lielākajā arēnā Saku Surhall notika abu valstu čempionātu izlašu cīniņš. Kā arī viss cits, kas šādiem zvaigžņu pasākumiem piedienas, izņemot Latvijā jau zināmas tradīcijas un popularitāti ieguvušo karsējmeiteņu konkursu. Bija skaidrs, ka tā bija priekšspēle kam lielākam, un tā tas arī notika – vasarā tika paziņots, ka abu valstu Basketbola savienības apvienos spēkus kopīga čempionāta organizēšanai. No šāda skatpunkta pētot notikumus, gribot negribot jājautā, ko tad nozīmē šogad sarīkotā Zvaigžņu spēle kopā ar somu Korsiliiga izlasi, bet šoreiz ne par to.

Šī gada Zvaigžņu spēle notika Igaunijas otrajā lielākajā pilsētā Tartu, kuras universitāte tikusi pie jaunas sporta zāles, kurā tad tas viss arī tika sarīkots. Protams, galvenais notikums bija spēle starp Latvijas–Igaunijas līgas un Korsiliiga izlasēm, bet īsi pirms tam tika izziņots, ka noskaidrota pirmā čempionāta Final 4 vieta un tā ir Tallina. Nav jau feini, ka jau trešais pasākums tiek igauņiem, bet ko var darīt, ja viņu piedāvājums ir bijis labāks, vai ne? Taču izrādās, ka tā nu gluži nav bijis. Latvijas basketbola līgu direktors Edgars Bērziņš skaidro, ka iepriekš tika izsludināts aicinājums pieteikties Final 4 rīkošanai un uz to atsaukušās trīs komandas: «Tika saņemti pieteikumi no BK Ventspils, VEF Rīga un Kalev/Cramo. Ņemot vērā to saturu, valde uz otro kārtu uzaicināja izdevīgāko pieteikumu autorus – Ventspili un Kalev. Iesniegtie piedāvājumi bija līdzvērtīgi, nodrošinot iespēju kvalitatīvi sarīkot sacensības gan Ventspilī, gan Tallinā.»

Tik tālu viss ir saprotams, taču problēmas sākās brīdī, kad kļuva skaidrs, ka līgas statūtos nav atrunāts tas, kā galu galā izvēlēties piemērotāko fināla norises vietu. Visi lēmumi jāpieņem valdes balsojumā, bet tā ir veidota pēc paritātes principa, t.i., tajā vienādi pārstāvētas abu valstu basketbola organizācijas, tāpēc gluži loģiski, ka šajā gadījumā balsis sadalījās... jā, pareizi – vienādi! Tad talkā nāca metode, ar kuru vienu reizi pat tika noskaidroti pasaules čempioni futbolā – uzvarētājs vienkārši tika izlozēts. Veiksme uzsmaidīja Tallinai, bet ventspilnieki tikai varēja izteikt nožēlu, ka neviens tā arī neuzzinās, cik ļoti viņiem bija gribējies sarīkot īstus svētkus Latvijas basketbola faniem un kā viņi bija gatavi šī mērķi sasniegšanai «grauzt parketu».

Tikai nelozējiet fināla uzvarētājus!

«Manā pieredzē nav bijis neviena tāda gadījuma, kad kāda pasākuma norises vieta tiek lozēta, un arī šoreiz līdz izlozei nonākt nevajadzēja. Protams, ja kungi lēmuši, ka šāda pieeja ir atbilstoša nopietnam turnīram, mums tur vairs nav daudz ko komentēt, jo esam tikai vieni no dalībniekiem. Ja valde, kurā ir pa diviem pārstāvjiem no katras valsts, izsverot visus par un pret, nevar vienoties, ja katrs pārstāv tikai savas valsts, nevis visa turnīra intereses, tad šādi arī notiek. Manuprāt, jau sen bija jābūt skaidram, ka, ja vienā valstī notiek Zvaigžņu spēle, tad otrā būtu jānotiek Final 4. Nedodiet šīs tiesības tieši Ventspilij, bet Latvijai kopumā,» spriež BK Ventspils valdes loceklis Ralfs Pleinics. Šobrīd tabulas pirmajā astotniekā, kas iekļūst izslēgšanas spēlēs, ir pa četrām komandām no abām valstīm, bet pirmajā četriniekā ir trīs Latvijas klubi, un nav izslēgts, ka šāda attiecība – 3 pret 1 – saglabāsies arī finālturnīrā, kas notiks Tallinā.

Bērziņš skaidro, ka Zvaigžņu spēli jau pagājušajā gadā organizēja igauņu mediju grupa Ekspress Meedia, uzņemoties arī finansiālos riskus, bet šosezon sadarbībā ar to tiek organizētas spēļu translācijas abu valstu portālos Delfi. Uzņēmums piedāvāja turpināt sadarbību arī Zvaigžņu spēļu organizēšanā, ņemot savā pārziņā arī pasākuma norises vietas izvēli. «Izvērtējot priekšlikuma izdevīgumu, Latvijas–Igaunijas līgas vadība akceptēja šo vienošanos,» atzīst Latvijas līgu direktors. Līdz ar to spēku faktiski zaudējis arguments vai princips, ka, ja viena valsts rīko Zvaigžņu spēli, otrai vajadzētu pienākties finālturnīram. Tā vietā nācis princips: kas maksā, tas pasūta mūziku. Bērziņš uzsver, ka izloze nebūs universāls risinājums ilgtermiņā: «Šī pieredze tiks ņemta vērā, izstrādājot apvienotās līgas nolikumu turpmākajām sezonām.» Atliek cerēt, ka par šādu ierakstu uz paritātes principiem veidotā valde tiešām spēs vienoties.

«Protams, sportā mēdz būt visādi, bet ļoti iespējams, ka aprīļa sākumā tiešām trīs Latvijas komandām būs jādodas uz Igaunijas galvaspilsētu, jādzīvo tur viesnīcā, ko darīs arī to līdzjutēji. Igauņi mūs patiesībā apspēlējuši divreiz, jo par to, ka Rīga netiek izvirzīta otrajai kārtai, varēja vienoties, noairējot nost vienu Latvijas variantu, bet pēc tam pie sevis sarīkoja izlozi un izlozēja sevi. Atliek izteikt cerības, ka nebūs nekādu dibinātu iemeslu izlozēt arī pirmā turnīra uzvarētājus,» nedaudz sarkastiski komentē Pleinics.

Latvijas–Igaunijas līgas regulārā sezona ilgs līdz 24. martam (Ventspilij pēdējā spēle dienu agrāk savā laukumā ar Kalev/Cramo), pēc tam sekos viena izslēgšanas spēļu kārta, bet pirmie čempioni tiks noskaidroti Final 4 turnīrā 5. un 6. aprīlī.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -3
    Bruns Svilis 21.02.2019, 09:45:36

    Bāleliņu zemtupeles sindroms?

    Voins ir lupata!

  • -5
    keda 21.02.2019, 09:48:37

    Tiešām stulbums! Un jāpiekrīt, ka runa jau nav par to, ka obligāti bija jārauj Ventspilī, bet Latvijai jau nu gan bija jādod tas gods. Ko un kā šie tur ir diskutējuši?

  • 0
    AN 21.02.2019, 17:00:16

    Kurš vēl? VEF piedāvājums uzreiz tika noraidīts.

  • -5
    Latvija pāri visām! 21.02.2019, 12:46:59

    Fū, labi ka neesu basketbola fanāts.
    Citādi būtu kauns..

  • -1
    prof.Preobraženskis F.F. 21.02.2019, 15:09:27

    Protams,protams,basketbolu "draņķa jenkiji" izdomājuši,tādiem kurzemniekiem tuvākie sporta veidi-gorodki,lapta...vienrocīgā mešana...

  • -7
    Latvija pāri visām! 21.02.2019, 16:37:01

    ...tanku biatlons.
    Vot, tas ir kruts!

  • 0
    AN 21.02.2019, 17:08:16

    Nav pareizi, ka viss notiek Igaunijā, taču vienlaikus nav pareizi arī tas, ka klubs gandrīz nereklamē pilsētā vietējās spēles (LBL, tagad LAT-EST), atšķirībā no FIBA turnīru spēlēm.

    Turklāt nav zināms, kādi būtu bijuši noteikumi F4 Ventspilī. Nav izslēgts, ka biļetes būtu bijušas krietni dārgākas, turklāt uz F4 nedarbotos abonementi un ierastais izvietojums zālē (piemēram, fani A sektorā). Droši vien arī apsardzes funkcijas neveiktu pašvaldības policija.

  • 0
    AN 21.02.2019, 17:47:53

    >>>ventspilnieki tikai varēja izteikt nožēlu, ka neviens tā arī neuzzinās, cik ļoti viņiem bija gribējies sarīkot īstus svētkus Latvijas basketbola faniem

    Ir ļoti laba iespēja sarīkot īstus svētkus rudenī - īpašu spēli, par godu kluba 25 gadu jubilejai. 20 gadu jubilejā nekā tāda nebija (turklāt jubileja (2014.augusts) ievilkās līdz pat 2015.maijam).

  • 0
    karlito 21.02.2019, 20:24:19

    Redzēju to izlozi tv ekrānos,kurā izlozēja final4 mājvietu..tikai diemžēl neparādīja kāds pilsētas nosaukums bija otrajā bumbiņā..ĻOTI iespējams,ka abās bumbiņās bija lapiņa ar uzrakstu-Tallin....
    Viela pārdomām...
    Vispār uzskatu,ka ja kaut ko grib panākt,jābūt uzstājīgākiem,tas samierināšānās gēns mums izskatās mazliet par lielu..

  • -1
    ventspilnieks 36,7 22.02.2019, 10:36:03

    Ko jūs, kungs! Jārauj augšā jauna halle, "krutāka" par Tallinu, Tartu un Rīgu. Ceru, uzaicinās mani kā goda viesi pie atklāšanas :)

  • -2
    keda 22.02.2019, 11:07:28

    Tieši tā - kāda izloze? Nevar izlemt, kuram piedāvājums labāks? Tad doties tiem, kuriem vēl nekas nav ticis. Un viss, ko tur vēl argumentēt? Baigais paritātes princips :D

  • -5
    Latvija pāri visām! 21.02.2019, 22:26:12

    Varēja vēl tai līgā pieķerties klāt kaut kādu Kosovu vai Farēru salas lai būtu jautrāk.)))

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: