1997. gada 25. oktobris atnāca ar pamatīgu snigšanu, bet tas gan nekādi nespēja aizkavēt paredzētos svētkus – jaunās Basketbola halles atklāšanu, ar kuru arī sākās Olimpiskā centra Ventspils vēsture. Šogad tas atzīmēja jau savu 20. dzimšanas dienu.

  Starta šāviens – Basketbola halle

Basketbola halle bija pirmā jaunā sporta būve Ventspilī, turklāt tādu būvniecība tobrīd Latvijā vēl bija retums. Tāpēc tās atklāšanā piedalījās pilsētas un Latvijas Olimpiskās komitejas vadība, slaveni sportisti, tika spēlēts basketbols un volejbols, skanēja apsveikumi un dažāda mūzika, kā arī hallē visu dienu valdīja pamatīga burzma. To arī varēja saprast, jo tās atklāšana ventspilniekiem bija tiešām svarīgs notikums. Ventspils basketbola līdzjutējiem vairs nebija jādrūzmējas gar skolu sporta zāļu sienām, jo bija radīta iespēja apsēsties skatītāju tribīnēs ar 3000 vietām. Turklāt reizē arī tika iegūta kvalitatīvi aprīkota vingrošanas zāle, cīņu zāle, boksa zāle un atlē­tis­kās vingrošanas zāle. Šajā spor­ta kompleksā jau izaugusi vesela paaudze sportisku un stipru ventspilnieku, un pamatīgi audzis arī pats Olimpiskais centrs Ventspils.

Trīs gadus vēlāk tapa vēl viens ļoti nozīmīgs objekts – Ledus halle un vieglatlētikas manēža. Vieglatlētiem arī pirms tam bija iespēja trenēties zem jumta, lai arī ne tajos modernākajos un patīkamākajos apstākļos, bet slidots pie mums gan allaž ticis tikai uz dīķa, taču 2000. gadā šī situācija būtiski mainījās. Ventspilnieki tika pie iespējas visu cauru gadu nodarboties ar šorttreku, daiļslidošanu, hokeju un kērlingu, kā arī vienkārši paslidot. Šobrīd Ledus halle darbdienās no plkst. 14 līdz 22 ir pilnībā noslogota, kas tikai apliecina šīs sporta bāzes nozīmi. Šajā pašā gadā tapa arī tobrīd Latvijā lielākais skeitparks, kas 2004. gadā tika papildināts ar īpašiem elementiem. Tajā izaudzis pasaulslavenais skeitbordists Madars Ap­se, kā arī savu karjeru sākuši citi talantīgi ekstrēmo sporta veidu pārstāvji. Ar to šī sporta veida attīstība Ventspilī nav apstājusies – plānos ir jauna un plaša iekštelpu skeitparka būvniecība. Ventspils ekstrēmo sporta veidu piedāvājums ir pamanīts Latvijas un Baltijas mērogā, jo jau septiņus gadus pēc kārtas mūsu pilsētā notiek lielākais jauniešu ielu sporta un kultūras festivāls Eiropā GGFest, pulcējot ap 1200 dalībnieku no vairāk nekā 20 valstīm un 10 000 skatītāju.

Ventspilnieki grib atpūsties aktīvi

Sporta bāzu attīstība iespējama tikai tad, ja pēc tām ir pieprasījums un pilsētnieki izprot veselīga un aktīva dzīvesveida nozīmi. Ventspils pašvaldība gādā, lai katrs ventspilnieks varētu dzīvot pilnvērtīgāk. Lai ventspilnieki varētu dzīvot aktīvu un veselīgu dzīvi, nodrošinātas pieejamas sporta pakalpojumu cenas, kā arī virkne bezmaksas pakalpojumu. Bērni un jaunieši desmit dažādos sporta veidos var trenēties sporta skolā Spars, pieejami bezmaksas sporta laukumi pagalmos, ielu trenažieri un veloceliņi, un to visu pilsētnieki arī labprāt izmanto. Uzklausot iedzīvotāju vēlmes, 2003. gadā tika atklāts Pludmales akvaparks, bet 2009. gadā arī Ūdens piedzīvojumu parks. Unikāli ir mākslīgi uzbērtais slēpošanas kalns Lemberga hūte un ģimeņu iecienītais Piedzīvojumu parks, kurus arī apsaimnieko Olimpiskais centrs. Šodien šie objekti ne tikai kalpo ventspilnieku atpūtai, bet arī ir Latvijas un ārvalstu tūristu iecienīti galamērķi, turklāt Ūdens piedzīvojumu parka peldbaseinu noslogojums jau kļuvis tik liels, ka nepieciešams paplašināties. Tāpēc tuvākajos gados tiks realizēts vēl viens ambiciozs projekts – Ventspilī taps jauns komplekss ar 50 m peldbaseinu, plašu rehabilitācijas centru un viesnīcu.

Šajos gados tapušas arī sporta halles Centrs un Pārventa, kurās darbdienu rītos sporto skolēni, bet va­karos – dažādu sporta klubu spor­tisti. Savukārt 2013. gadā pil­nībā tika rekonstruēta ventspilniekiem labi zināmā airēšanas bā­ze Dampeļi, kas tagad kalpo ne ti­kai šī sporta veida treniņiem, bet arī ziemas peldēšanas entuziastiem.

Olimpiskā centra bāzes šajos gados tikušas papildinātas, arī ventspilniekiem radušās jaunas intereses. Tā, 2014. gadā tapa šobrīd ļoti iecienītais Baltijā modernākais ielu vingrošanas stadions, kas ir brīvi pieejams ikvienam. Divus gadus vēlāk tika izveidoti četri publiskie pludmales volejbola laukumi – pa diviem katrā Ventas krastā –, bet šajā pavasarī atklāts arī pludmales volejbola stadions ar pieciem laukumiem, plašām tribīnēm, radot iespēju rīkot arī starptautiska mēroga sacensības. Tas, tāpat kā pirmās atlētikas zāles atklāšana Pārventā, bija aizejošā gada nozīmīgākais notikums infrastruktūras attīstības jomā.

Ventspilī aug stipra jauno futbolistu paaudze, un gan profesionālā futbola kluba Ventspils, gan jauno futbolistu treniņi var notikt arī uz mūsdienīgiem sintētiskā seguma futbola laukumiem Katoļu ielā un Pārventas sporta centrā. Pārventas laukums šogad ieguva pēdējās paaudzes sintētisko segumu, kā arī jaunu aprīkojumu. Taču izceļams ir arī īstās zāles laukums stadionā, kas profesionāļu vidū atzīts par labāko dabīgā zāliena laukumu Latvijā. Pēdējos trīs gados pašvaldība sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju ieguldījusi Ventspils sporta infrastruktūrā vairāk nekā 3 miljonus eiro, nodrošinot Basketbola halles, Ledus halles, vieglatlētikas stadiona un manēžas modernizāciju, kā arī ielu vingrošanas stadiona, Pārventas atlētikas zāles un pludmales volejbola stadiona izbūvi.

Iecienījuši arī ārzemju sportisti

Ventspils sporta infrastruktūras priekšrocība ir tās kompaktums. Pateicoties tam un sakārtotajai pilsētas infrastruktūrai, Olimpisko centru iecienījuši starptautisku treniņnometņu organizatori. Gadā šeit norisinās aptuveni 20 nometņu, turklāt bez pašmāju sportistiem trenējas arī Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Ungārijas un citu valstu atlēti. Pēdējos gados Ventspili iecienījuši daiļslidotāji, un jau tagad zināms, ka nākamajā vasarā šādas nometnes būs pat vairākas. Pie mums labprāt brauc arī hokejisti, un 2018. gadā jau trešo reizi notiks Oskara Bārtuļa un Kārļa Skrastiņa starptautiskā nometne, ko iecienījuši ne vien jaunie spēlētāji, bet nu jau arī profi. Regulāri Ventspilī trenējas Latvijas bob­sleja izlase, bet aizvadītajā vasarā atgriezās arī Latvijas vīriešu basketbola izlase. Svarcelšanas bāze sporta namā Centrs gan ar aprīkojumu, gan ar tur sastopamajiem pasaules līmeņa treneriem kļuvusi par iecienītu starptautisku treniņu norises vietu. Šobrīd šo treniņu bāzi izmanto sešu valstu sportisti, tādēļ tuvākajā nākotnē plānots paplašināt zāli un tēmēt ne vien uz starptautiskām treniņnometnēm, bet arī lieliem mačiem.

Taču Ventspils ir laba treniņu vieta ne vien ārzemju sportistiem. Šeit trenējas daudzi, kas ar panākumiem pārstāv Latviju olimpiskajās spēlēs, Eiropas un pasaules līmeņa sacensībās. Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs no 33 Latvijas olimpiešiem 10 bija Ventspils pašvaldības atbalstītie sportisti, un jau ir zināms, ka 2018. gadā Phjončhanas olimpiādē mūsu pilsētu pārstāvēs šorttrekisti Roberto Puķītis un Roberts Zvej­nieks. Tāpat nav nekādu šau­bu, ka arī turpmāk lielajos sporta forumos ventspilnieku pārstāvniecība nekur nepazudīs.

Olimpiskais centrs – iespējas sportot ikvienam

Guntis Blumbergs Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks

– Olimpiskā centra Ventspils izveide bija nozīmīgs notikums ne tikai mūsu pilsētas, bet arī visas Latvijas sporta dzīvē. Pateicoties Ventspilī dzimušajai un Latvijas Olimpiskajā komitejā uzklausītajai idejai, Latvijā bija iespējams uzbūvēt un atjaunot ne vienu vien sporta bāzi, un to attīstība turpinās joprojām. Audzis ir arī Olimpiskais centrs Ventspils, kurš ir ne vien pirmais, bet arī lielākais Latvijā. Par tā dzimšanas dienu tiek uzskatīta Basketbola halles atklāšana 1997. gada rudenī, bet tagad centra pārraudzībā ir 16 dažādas sporta un atpūtas bāzes abos Ventas krastos.

Svarīgi ir nodrošināt sporta infrastruktūru, bet vēl svarīgāk ir uzrunāt iedzīvotājus un sportistus, lai viņi izmantotu sniegtās iespējas. Pie mums tiek rīkotas dažāda mēroga sacensības, tai skaitā tautas sporta pasākumi, kuru norisē liela nozīme ir arī mūsu sporta dzīves organizētāju profesionalitātei. Tāpat gan Latvijas, gan ārvalstu sportisti izvēlas pie mums organizēt treniņnometnes.

Manuprāt, Olimpiskais centrs kļuvis par vienu no pilsētas vizītkartēm, par vietu, caur kuru cilvēki uzzina par Ventspili. Nereti pēc treniņnometnēm vai sacensībām Ventspilī sportisti atgriežas, lai šeit atpūstos kopā ar ģimeni.

Milzīgs prieks arī par Olimpiskā centra Ventspils īstenoto augstas klases sportistu atbalsta programmu. Pat mazliet neticami, ka no 33 olimpiešiem, kas pārstāvēja Latviju olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro, desmit bija Ventspils atbalstītie un sagatavotie sportisti.

Man personīgi vissvarīgāk šķiet, lai sportotu pēc iespējas vairāk ventspilnieku – jebkurā vecumā, jebkurā sporta veidā, profesionāli vai amatieru līmenī. Un šodien Ventspilī katram ir iespējas īstenot savas vēlmes – vai tā ir skriešana, slidošana, bumbas spēlēšana, ielu vingrošana vai kāds no ekstrēmajiem sporta veidiem –, kas, manuprāt, ir lielākais ieguvums no šo 20 gadu laikā paveiktā, jo sporta bāzes tiešām nestāv tukšas! Gluži pretēji – interese par iespējām sportot tikai aug. Tas ir vislabākais novērtējums līdz šim paveiktajam un motivācija turpmākajam darbam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: