Milzīgais mūsu līdzjutēju atbalsts, Holandē Markelo trasē notiekošajā Eiropas Nāciju kausa izcīņā motokrosā, palīdz Latvijas izlasei izcīnīt astoto vietu.

 Par Eiropas Nāciju kausu motokrosā cīnījās astoņpadsmit valstu izlases. Katru valsti pārstāvēja pa vienam braucējam: MX1, MX2 un MX Open klasēs. Latvijas izlases sastāvā sākotnēji bija domāts, kad startēs pat divi mūsu braucēji: Niks Apfelbaums no Sumata MX un Toms Macuks no Rodeo. Tā kā Apfelbaums nedēļu pirms sacensībām treniņā guva spēcīgu gūžas traumu, tad viņa vietā brauca nākošais rezervists Dāvis Līvs. Mūsu braucēji varēja justies ļoti gandarīti, jo viņus atbalstīt Holandē bija ieradies ļoti kupls līdzjutēju pulks no Latvijas un īpaši no Ventspils. Markelo trasē plīvoja tik daudz mūsu valsts karogi, kad brīžiem likās, ka sacensības nemaz nenotiek Holandē, bet pie mums Latvijā.

Pirmajā braucienā sacentās MX2 un MX Open klašu braucēji.  Uz starta barjeru pirmie devās mūsu Toms Macuks un Augusts Justs. Lielisks starts padevās Justam, kurš pirmajā līkumā iebrauca kā pirmais, mūsu Macuks startējot no neērtas 23.pozīcijas ieņēma aptuveni tādu pašu vietu. Finišā Macukam izdevās pakāpties uz 21.vietu, bet Justs noslēdz labāko trijnieku, kas Latvijas izlasei ir lielisks rādītājs.

Otrais brauciens notika aptuveni pēc vienas stundas, kurā startēja MX1 un MX2 braucēji. Tātad Tomam Macukam sanāca tikai stundu ilga atpūta. Neticami, bet startā latviešiem atkal izdevās aizbraukt kā pirmajiem, lieliski startēja Dāvis Līvs. Diemžēl šis brauciens tālāk neizvērtās tik veiksmīgi kā iesākās. Pēc pāris apļiem trasē vairs nebija redzams Toms Macuks, kā izrādījās viņu pievīlis motocikls. Arī Līvam neizdevās nosargāt ne tikai pirmo vietu, bet arī pozīciju pirmajā desmitā, rezultātā vieta otrā desmitnieka beigās. Pēc diviem braucieniem, Latvijai neskatoties uz neveiksmēm, devītā pozīcija, kas ir iepriekšējo gadu labākais sasniegums.

Viss izšķīrās trešajā braucienā, kurā startēja Justs un Līvs. Arī šoreiz latvieši pierādīja, ka pie veiksmes var cīnīties ar visiem – kā otrais pirmajā līkumā devās Justs, bet Līvs kā piektais. Tālākais sižets trasē bija līdzīgs, mūsējie centās, cik spēka, bet savas pozīcijas nespēja noturēt. Tas ir pavisam vienkārši izskaidrojams, jo Latvijā moto sezona jau ir beigusies un mačos parasti notiek sprinta distancē, nevis kā Eiropas Nāciju kausā, kad jābrauc 30 minūtes + 2 apļi. Finišu Justs sasniedza 11.vietā, kas arī ir labs rezultāts, jo bija jācīnās ar daudz spēcīgākas motociklu klases braucējiem. Dāvis Līvs beigās uzrādīja 21.vietu.

Komandu kopvērtējumā vērā tika ņemti pieci no sešiem braucēju uzrādītajiem labākajiem rezultātiem, kas Latvijas izlasei deva astoto vietu. Tas ir arī Latvijas labākais rezultāts, ko mūsējie ir izcīnījuši Eiropas Nāciju kausā. Prieks, ka neskatoties uz motocikla ķibeli, šo panākumu palīdzēja gūt arī mūsu Toms Macuks. Par Eiropas Nāciju kausa ieguvējiem kļuva mājinieki – Holandes braucēji, otrajā vietā atstājot, beļģus, bet trešajā vāciešus. Tāpat jāizceļ arī Ventspils līdzjutēji, kuri vairākas dienas pavadīja ceļā, lai atbalstītu Latvijas izlasi.

Toms Macuks Ventas Balsij uzreiz pēc starta sacīja, ka šoreiz viņu pievīlusi tehnika. „Pirmā brauciena starts man izdevās normas robežās, jo man bija tikai 23 starta pozīcija. Vēlāk trasē izdevās par pāris vietām pakāpties augšup, bet tas arī bija viss. Jutos ļoti sasaistīts un sasprindzis, kas liedza man  arī iespēju pacīnīties par augstākām vietām. Kaut trase iepriekšējā dienā bija pielijusi un smaga man tā patika. Pie smilts seguma jau esmu pieradis Ventspils trasē. Otrajā braucienā starts padevās nedaudz labāks, bet jau pēc pāris apļiem, motocikls vairs negāja un nācās izstāties. Šajā braucienā biju gatavs cīnīties par augstākām vietām, jo biju atraisījies, bet tāds ir motosports, kad ne viss ir atkarīgs tikai no paša. Nemaz nejūtos noguris, spēks vēl ir daudz, tā kā domāju, ka otro braucienu varēju nobraukt līmenī. Savus startus nevērtēju kā labus, jo veicu tikai vienu braucienu. Vienīgi prieks, ka Latvijas izlase spēja izcīnīt astoto vietu, kas ir tās labākais sasniegums.”

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: