Šovasar Ventspils jau sesto reizi uzņems Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiādes dalībniekus, taču tas šogad nebūs vienīgais vērienīgais sporta pasākums mūsu pilsētā – Basketbola hallē spēkiem mērosies Eiropas spēcīgākās jauniešu izlases U18 vecuma grupā, Piedzīvojumu parkā risināsies gan tradicionālais pusmaratons, gan nūjošanas festivāls, ekstrēmāku un savdabīgāku izdarību cienītāji mērosies spēkiem Ghetto Games festivālā, un arī tas vēl nav viss.

Gads sākas ar ralliju

Patiesībā, lai varētu apmeklēt kādu vērienīgāku sporta pasākumu, līdzjutējiem Ventspilī nebija jāgaida līdz siltākam laikam vai vēl kādu īpašu apstākļu iestāšanās brīdim, jo šogad bijuši jau divi lieli notikumi. Februāris sākās ar Eiropas rallija čempionāta posmu Liepāja–Ventspils, ko nu atzinīgi novērtējuši ne tikai līdzjutēji un sportisti, bet arī galvenie rīkotāji. Savukārt mēneša vidū slēpošanas kalnā Lemberga hūte tika aizvadīti līdz šiem vērienīgākie mači snovbordā un slēpošanas frīstailā. Tajos ne vien piedalījās līdz šim lielākais dalībnieku skaits (103), bet arī bija līdz šim lielākais balvu fons – labākie triku meistari cīnījās par 3100 latiem, ko personīgi bija sarūpējis Aivars Lembergs.

 

Turpat Lemberga hūtē 16. martā tiks pielikts punkts ziemas mačiem ar tradicionālo sezonas noslēguma pasākumu. Kā parasti, tiks noteikts krāšņākā un visādi citādi interesantākā tērpa īpašnieks, kā arī trakākais braucējs cauri ūdensbaseinam. Starp citu, nav izslēgts, ka caur baseinu izspurgt varētu arī pat šī kalna krusttēvs, tā ka sekojiet reklāmai!

 

Vasarā skriešana un olimpiāde

Vasarīgāka sportošana sāksies aprīlī, ar sacensībām atklājot lielisku jaunu sporta bāzi – 27. aprīlī risināsies labākās un modernākās Latvijas airēšanas bāzes Dampeļi atklāšanas mači. Savukārt maija otrajā pusē būs klāt tūrisma un velosezona, jo ar plašu pasākumu simboliski tiks pārgriezta lentīte abu to atklāšanai. Kopš Ventspilī intensīvi tiek attīstīta veloceliņu sistēma, vārdi riteņbraukšana un tūrisms kļuvuši ļoti cieši saistīti. Pilsētā jau šobrīd izveidoti veloceliņi apmēram 40 kilometru garumā, bet tā ir ērtība ne tikai ventspilniekiem, bet noteikti arī pilsētas viesiem. Jāatgādina, ka līdz ar tūrisma sezonu tiks atklātas arī Piedzīvojumu parka jaunās atrakcijas.

 

Jūnija lielākais notikums, bez šaubām, būs Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde. Pirmo reizi šāda olimpiāde Ventspilī risinājās 2000. gadā, bet kopš tā laika tikai divas reizes šo vērienīgo sporta pasākumu uzņēmusi kāda cita pašvaldība. Pēdējo reizi Latvijas spēcīgākie jaunie sportisti mūsu sporta bāzēs mērojās spēkiem 2007. gada vasarā. Šovasar – no 13. līdz 15. jūnijam – ventspilniekiem būs iespēja klātienē vērot sacensības 17 sporta veidos, turklāt labākie Ventspils sportisti varēs startēt savas pilsētas sporta bāzēs un saņemt atbalstu no saviem līdzjutējiem. Ventspils sporta bāzēs notiks mači basketbolā, badmintonā, boksā, džudo, futbolā, galda tenisā, handbolā, jātnieku sportā, loka šaušanā, peldēšanā, riteņbraukšanā (šoseja, BMX, MTB), svarcelšanā, šaušanā, teikvondo, triatlonā, vieglatlētikā un sporta vingrošanā. Darbs pie olimpiādes organizēšanas jau rit pilnā sparā, un šobrīd pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju izsludinājusi ideju konkursu ar aicinājumu uzzīmēt vai izveidot atraktīvu un pievilcīgu talismanu. Par talismanu izvēlēts Teliņš, kas būs kā turpinājums Latvijas I un Latvijas II olimpiādes talismanam Gotiņai. Viens no talismana pamatuzdevumiem būs enerģiski atbalstīt sacensību dalībniekus un uzmundrināt līdzjutējus Jaunatnes olimpiādes laikā. Tāpat arī izsludināts skiču konkurss par olimpiādes logo.

 

Olimpiādes pēdējā dienā 20 gadu jubileju atzīmēs virves vilkšanas klubs Velkonis, par godu šim notikumam rīkojot starptautiskus mačus. Nedēļu vēlāk – 22. jūnijā – ceturto reizi risināsies Piedzīvojumu parka pusmaratons. Pagājušajā vasarā Valērijam Žolnerovičam izdevās uzstādīt jaunu sacensību rekordu, bet dāmu labākais sasniegums joprojām (kopš pirmajiem mačiem) pieder Jeļenai Prokopčukai. Taču rekordi nav vienīgā intriga. Līdz šim ventspilniekiem ar katru gadu izdevies piesaistīt arvien vairāk skrējēju, un uz to organizatori, protams, cer arī šogad. Strādāts tiek arī pie tālāku viesu piesaistīšanas, tāpēc pilnīgi iespējams, ka Ventspils bruģīti jau šogad mīs arī pa kādam skrējēju kontinenta Āfrikas pārstāvim.

 

Eiropas basketbols un ekstrēmais sports

Jūlija sākums aizritēs dažādās ar vieglatlētiku saistītās aktivitātēs, tradicionālos Ventspils šķēpus ieskaitot, bet mēneša beigās pie mums iegriezīsies lielais basketbols. Jau nedaudz lielāks kā pagājušajā vasarā, kad Olimpiskā centra Basketbola hallē cīnījās Eiropas čempionāta dalībnieki U16 vecuma grupā. Šoreiz no 22. līdz 30. jūlijam pie mums spēlēs par diviem gadiem vecāki puiši. Jaunajiem latviešiem pirmajā posmā būs jāmērojas spēkiem ar dienvidniekiem – itāļiem, spāņiem un bulgāriem.

 

Pagājušajā gadā pirmo reizi tika rīkots Ghetto Games festivāls, ko uzņēma tieši Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzes, un šāds pasākums ir sacensību plānā arī šogad – no 5. līdz 11. augustam. Paredzētas gan sacensības, gan meistarklases un nometnes, bet piedalīties tajā visā varētu aptuveni pusotrs tūkstotis dalībnieku no apmēram 20 valstīm un vismaz divtik fanu. Jau mēneša beigās ceturto reizi Ventspilī pulcēsies nūjošanas entuziasti.

 

Protams, šeit pieminētie pasākumi nebūt nav vienīgie, jo visa gada garumā līdzjutēji aicināti uz jau tradicionālajiem un arī jauniem vietēja un starptautiska līmeņa mačiem. Dažādi skrējieni (un ne tikai) risināsies tautas sporta pasākuma Nāc un sporto! ietvaros. Ventspilī tiks noskaidroti valsts čempioni vairākos sporta veidos, bet starptautiskā konkurencē sacentīsies daiļslidotāji, motobraucēji, vindsērfinga, kērlinga un petanka aktīvisti, daiļslidotāji, peldētāji un alpīnisma sienu iekarotāji. Olimpiskais centrs arī šogad turpinās palīdzēt organizēt pilsētas čempionātu kērlingā, hokejā, basketbolā un tenisā. «Olimpiskais centrs Ventspils ir tikai vieta, bet, lai to aizpildītu, nepieciešami cilvēki. Tāpēc Olimpiskā centra un pilsētas Sporta pārvaldes vārdā vēlos pateikties visiem sacensību organizatoriem. Bez viņiem sporta pasākumu plāns nebūtu tik piesātināts un sacensības – tik aizraujošas,» atzīst Olimpiskā centra valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis.

Laimes hormonu pasākumi

Andris Valerts, Ventspils Maratona kluba valdes priekšsēdētājs

"Tieši tā es varētu raksturot Piedzīvojumu parka pusmaratonus pēc saņemtajiem e-pastiem, zvaniem un tiešajiem paldies! Laimes hormonus mēs varam saņemt mīlējoties, ēdot labu saldējumu un skrienot. Pirmos divus nekomentēšu, bet par trešo man ir, ko teikt. Pats sāku skriet 2007. gada beigās. Šķiet, toreiz mēs skrējām divatā ar Vairi, paretam satiekot Baibu. Vai tiešām pārējiem pietiek laimes hormonu no pirmajām divām lietām? Nolēmu, ka Ventspilī jābūt savam laimes hormonu pasākumam. Nodibinājām Maratona klubu, izdomājām pusmaratona datumu, saņēmām Olimpiskā centra jāvārdu un šogad jau plānojam ap 2000 dalībnieku. Šīs ir vienīgās sacensības, kurās jebkurš no skatītāja var pārvērsties par dalībnieku, jo tajās ir ne tikai garās – 21 km – distances skrējiens, bet arī 10 km un 5 km. Uzvarētājs sacensībās būs tikai viens, un, ticiet man, tālāk jau nav būtiskas atšķirības, vai būsiet 20. vai 1800. vietā. Un atkal noticiet – neviens par jums nesmiesies, ja pirmais skrējiens neizdosies, kā plānots. Šie laimes hormoni ir tā vērti!"

 

Uz pasaules līmeņa atpazīstamību!

Raimonds Elbakjans Ghetto Family kustības vadītājs

"Ghetto Games Ventspilī pērn veiksmīgi ielika pamatus ikgadējam alternatīvo sporta veidu un kultūras festivālam. Jau pirmajā gadā tas bija lielākais ielu kultūras un sporta notikums Latvijā un Baltijā, desmit sporta veidos vienojot 1300 dalībnieku no 15 valstīm. Ventspils ir potenciāli veiksmīga vieta šādu sacensību organizēšanai, jo vienviet iespējams organizēt Ghetto Games pārstāvētos sporta veidus, bet tūrisma iespējas varētu piesaistīt ārzemju dalībniekus un skatītājus. Sadarbojoties ar Ventspils pilsētu un Olimpisko centru un mērķtiecīgi attīstot šo sporta veidu infrastruktūru, tuvākajos gados varam sasniegt pasaules līmeņa atpazīstamību un atzinību. Šogad festivālu plānots papildināt ar ielu florbolu, regbiju 7, ārmreslingu, strītbaiku frīstailu un vairākiem citiem sporta veidiem. Tiks domāts par jauniešiem un apmeklētājiem, organizējot dažādas radošās darbnīcas, kā arī meistarklases, lai popularizētu Ventspils jauniešu vidū sportisku un aktīvu dzīvesveidu. BMX frīstaila sacensības tiks organizētas Artūra Griķa piemiņai."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: