Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta „Ventspils Starptautiskais radio astronomijas centra” (VeA IZI VSRC) speciālisti, izmantojot radioteleskopa antenu RT-32, piedalījās unikālā starptautiskā pasākumā - salīdzinoši nelielā (20x40m) asteroīda 2012 DA14 novērošanā, kurš pietuvojās rekordtuvu Zemei (tikai 27,700 km attālumā).

Šajā novērošanas programmā kā raidošā antena darbojās Ukrainas Nacionālās kosmosa aģentūras Nacionālās kosmisko aparātu vadības un izmēģinājumu centra Eipatorijas planētu lokators RT-70 (ar diametru 70 m), bet kā uztverošās - VeA IZI VSRC RT-32 antena Irbenē un Itālijas nacionālā Astrofizikas institūta Radio astronomijas institūta antena Medičinā (Itālija).

 

Rezultātu pirmapstrāde notika VeA IZI VSRC un Krievijas Zinātniski - pētnieciskajā radiofizikas institūtā nākamajās dienās pēc veiktajiem novērojumiem un tie parādīja, ka no asteroīda atstarotais signāls tiešām ir iegūts. Šobrīd novērojuma rezultāti tiek apstrādāti, izmantojot speciālas datu apstrādes metodes, jo no asteroīda atstarotais signāls ir visai vājš. Mērījumu rezultāti kopā ar citās observatorijās veiktajiem pētījumiem tiks izmantoti, lai precizētu asteroīda 2012 DA14 orbītu. Tomēr jau šobrīd ir noskaidrots, ka, pateicoties Zemes gravitācijas spēka ietekmei, asteroīda orbīta ir stipri mainījusies, un vismaz tuvākajā laikā šis debess ķermenis tik tuvu Zemei vairs nepienāks.

 

Veiktie novērojumi parāda, ka VeA IZI VSRC esošais RT-32 jau tagad spēj piedalīties augsta līmeņa zinātnes un visas pasaules sabiedrību interesējošos pētījumos. Pateicoties Eiropas struktūrfondu finansējumam, pašlaik notiek vērienīgi šī teleskopa modernizēšanas darbi, un turpmāk tā ieguldījums zinātnē būs vēl lielāks.

 

Ņemot vērā, ka asteroīdi ir pārāk mazi un pārāk tālu no Zemes, astronomi tiem seko ar optisko teleskopu palīdzību. Tikai retos gadījumos, kad asteroīds nonāk pietiekami tuvu Zemei, tiek lietota radiolokācijas metode, lai būtu iespējams precizēt ne tikai asteroīda koordinātes, bet arī tā ātrumu. Līdz ar to, daudz precīzāk iespējams prognozēt tā tālāko kustību un iespējamo sadursmes risku ar Zemi, jo lielu debess ķermeņu tuvumā tā orbīta raksturlielums var būtiski mainīties.

 

Jānorāda, ka neilgi pirms novērojumu veikšanas netālu no Čeļabinskas (Krievija) nokrita pēc aplēsēm uz pusi mazāks meteorīts nekā asteroīds 2012 DA14, kurš nodarīja visai ievērojamus postījumus.Jāatzīmē, ka lielākos postījumus nodara nevis meteorīta nokrišana, bet gan tā radītais gaisa triecienvilnis meteorītam esot gaisā, īpaši, ja paralēli tam notiek meteorīta sadalīšanās un sprādziens, kā tas bija Čeļabinskas gadījumā. Tieši šādi iespējamie postījumi ir iemesls, kāpēc astronomi novēro Zemes tuvumā riņķojošos asteroīdus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: