Trešdien, 27. feburārī, 79 gadu vecumā miris latviešu dzejnieks Imants Ziedonis (dzimis 1933. gada 3. maijā).

I.Ziedonis bija viens no izcilākajiem latviešu dzejniekiem, publicistiem, īsās prozas (epifāniju) autoriem. Mūža laikā strādājis par tulkotāju, scenāristu, politiķi. Dzejnieks bija spilgts atmodas laika politiskais darbinieks, kas tika apbalvots ar otrās šķiras Triju zvaigžņu ordeni. Viņš bija viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem.

Savu pirmo dzejoļu krājumu Zemes un sapņu smilts viņš izdeva 1961. gadā. Kopš 1968. gada - profesionāls rakstnieks. Strādājis daudzos žanros: ceļojumu apraksti (Kalnu Altajs, Karēlijas upes, Kurzemīte), dzeja, dramatizējumi skatuvei (A. Čaka Spēlē, spēlmani, Motocikls), pasakas, kinoscenāriji (G. Pieša filmai Pūt, vējiņi, A. Freimaņa filmai Puika, kopā ar H. Franku A. Freimaņa dokumentālajai filmai Gada reportāža, I. Selecka dokumentālajai filmai Gājiens ar krokodilu), librets I. Kalniņa operai pēc Raiņa lugas Spēlēju, dancoju, teksts I. Kalniņa oratorijai Dzejnieks un nāra.

Ziedonis bija precējies ar Dailes teātra aktrisi un politiķi Ausmu Kantāni-Ziedoni; ir dēls Rimants un meita Baiba.

2010.gadā nodibināts Imanta Ziedoņa fonds Viegli, kura mērķis ir īstenot dzejniekam Imantam Ziedonim tuvu misiju atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā.

Nekā jau nepietrūkst (1974)
Ir saule, debesis,
Un maize abrā rūgst.
Un bērni dzimst –
Nekā jau nepietrūkst


Bet skaidri jūti,
Pirmais sniegs kad snieg,
Ka nepietrūkst,
Bet arī nepietiek.

Jo tas, kas dabūts,
It nekur nav liekams,
Un tas, kas liekams,
Ir tik nepietiekams.

Un tad, kad zvaigzne krīt,
Tā it kā iekož:
Viss nepaliekošs ir
Un nepietiekams.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: