Ziņas par valsts un pašvaldības amatpersonu atalgojumu kļuvušas publiski pieejamas. Ik mēnesi tas jāatjauno un jāpublisko mājas lapās.

Maldoties mājas lapu labirintos un liekot lietā īpašas iemaņas interneta pārlūkprogrammā, izdevās atrast publicētās amatalgas gan Ventspils pilsētas portālā ventspils.lv, gan novada mājas lapā ventspilsnd.lv. Novadā tās pieejamas zem sadaļas Budžets un tajā iespējams redzēt katrai amatpersonai jūlija mēnesī izmaksāto neto atalgojumu. Secinājumus par tā apmēru izdarīt grūti, jo daļa darbinieku vasaras mēnešos devušies atvaļinājumā, līdz ar to pie pamatalgas pieskaitītas arī atvaļinājuma naudas, bet atsevišķiem darbiniekiem atalgojums pagājušajā mēnesī netika izmaksāts.

Arī Ventspils pilsētas dome likuma normu ievērojusi un mājas lapā pieejams detalizēts atalgojuma saraksts ar pašvaldības amatpersonu un deputātu vārdiem, uzvārdiem un saņemto algu jūlijā. Taču meklējot informāciju, atklājas nepilnība – vienoti kritēriji un principi, kā un, kur publicēt algu sarakstus, nav.

Ventspils pilsētas domes personāla nodaļas vadītāja Agnese Jansone uzskata, ka visus līdz šim likumā noteiktos kritērijus dome ir izpildījusi un amatpersonu atalgojums tajos gadījumos, kur likums prasa, ir publiskots. Par informācijas sagatavošanu un ievietošanu atbildīgs ir katras iestādes vadītājs. Jansone uzskata, ka šis ir lieks politisks priekšvēlēšanu lēmums, kas pašvaldībai un iestādēm rada papildus administratīvas izmaksas. Viņa norāda, ka ar amatpersonu ienākumiem jau līdz šim varēja iepazīties Valsts ieņēmuma dienesta mājas lapā pie amatpersonu deklarācijām.

Šobrīd likumā noteikts vien tas, ka jānorāda amatpersonas vārds, uzvārds, amats un izmaksai aprēķinātā neto summa. Lai ieviestu vienotus kritērijus un pārskati būtu detalizētāki, šonedēļ valdība pieņēma Finanšu ministrijas sagatavotos ieteikumus par informācijas publiskošanu. Tie paredz, ka atbilstoši iestādes statusam, papildus iepriekš minētajai informācijai jānorāda arī piemaksas un pabalsti, amata kategorija un atalgojuma piešķiršanas kritēriji. Līdz ar to turpmāk būs jāpublicē divi saraksti – vienā vārs, uzvārds, amats, alga, bet otrā - amatu grupa, iestādes darbinieku skaits šajā grupā, algas diapazons un vidējā alga katrā grupā.

Ventspils pilsētas pašvaldības uzņēmumi un iestādes lielākoties jau publicējušas darba samaksu pa darbinieku grupām. Tās aplūkojot un vērtējot augstākā līmeņa vadītāju atalgojumu, nemainīgs līderis ir Ventspils Brīvostas pārvalde, tai seko olimpiskais centrs „Ventspils” un „Ventspils Siltums”.

NEO publiskotie dati par valsts un pašvaldības iestāžu darbinieku un amatpersonu atalgojumiem izraisīja sabiedrības sašutumu. Pēc tā Saeima sarosījās un noteica, ka sākot ar šo vasaru, pašvaldības mājas lapā jāpublisko pašvaldības, to iestāžu un uzņēmumu darbinieku algas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: