Nākamnedēļ Ventspilī, sākot no ceturtdienas, 26. augusta, līdz sestdienai, 28. augustam, notiks baptistu 7. Dziesmu svētki, savukārt svētdien, 29. augustā, Užavā, pie upes, notiks kristību dievkalpojums.

Šis baptistiem ir jubilejas gads. Pirms 150 vasarām viņi kristīja cilvēkus Mēmelē, bet jau pēc gada pagremdēšana notika tepat, Latvijā. Šo svētku devīze ir Ar saknēm uz debesīm. «Mūsu saknes ir Bībelē, kas ir mūsu augstākā mēraukla, kas stāv pāri jebkurai atklāsmei vai tradīcijai. Mūsu saknes ir ticības tēvu drosmē, kuri ticības dēļ tika kavēti un ieslodzīti. Mūsu saknes ir Dieva bijāšanā un apkārtējās kultūras izaicināšanā, gādājot ar bailēm un drebēšanu, ka topam svēti. (..)

Kristus mūs ved uz priekšu. Mūsu piederība ir Debesīs. Mēs kalpojam, lai celtu Debesu Valstību. Mēs aicinām citus līdzi. Kur Kristus ir Kungs, tur ir Debesu Valstība! Mēs ilgojamies, lai Debesu Valstības atspulgs būtu mūsu draudzēs, mūsu attiecībās, mūsu sirdīs, mūsu vērtībās un mūsu prioritātēs,» saka Latvijas Baptistu draudžu savienības (LBDS) bīskaps Pēteris Sproģis.

Paredzams, ka svētkos ieradīsies baptistu delegācijas ne tikai no 88 Latvijas draudzēm ar vairāk nekā 26 draudžu koriem, bet arī no Dānijas, Zviedrijas, Vācijas, Brazīlijas, ASV, Lielbritānijas, Igaunijas un Lietuvas. Svētku dalībnieku skaits, pēc Ventspils baptistu draudzes sludinātāja Pētera Tervita prognozēm, tuvosies septiņiem simtiem. Kopā ar svētku apmeklētājiem no citām pilsētām un valstīm gaidāms vairāk nekā divtūkstoš ciemiņu.

Ap piecsimts dalībnieku izmantos dažādas tūristiem domātas naktsmītnes, pārējie nakšņos pie radiem un draugiem Ventspilī, bet, piemēram, talsenieki un kuldīdznieki pa nakti brauks mājās. Bez šaubām, liela daļa svētku viesu iegriezīsies sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Šos Dziesmu svētkus, uzsver Ventspils baptistu draudzes sludinātājs, rīko baptisti, bet apmeklēt tos aicināts ikviens ventspilnieks un pilsētas viesis, kuram patīk dziesmas un prieks. Aicināts katrs, kurš caur dziesmu, mūziku, dzirdēto vai redzēto ir atvērts piedzīvot Dievu.

Dziesmu svētku norisi atbalsta arī Ventspils pašvaldība, bet īpašs paldies Aivaram Lembergam, Aldim Ābelem, Uldim Boitmanim, Mārim Valtenbergam, Valdai Gulbei, Aigaram Krauzem, Margaritai Marcinkevičai, uzņēmējiem Modrim Martiņjānim, Edijam Bergmanim, Igoram Skokam un daudziem citiem.          

Dziesmu svētku pirmā diena

Svētku atklāšanas koncerts notiks 26. augustā plkst. 19 teātra namā Jūras vārti. Bezmaksas pasākumā (visi koncerti notiks bez maksas, bet rīkotāji priecāsies par ziedojumiem) baptistu draudžu diriģentu kora un Ventspils draudzes kora dziedātāji atskaņos latviešu baptistu komponistu dziesmas, dodot godu gan vecmeistariem, kā, piemēram, Jānim Ezeriņam un Viktoram Baštikam, gan jaunajiem talantiem – Ērikam Ešenvaldam u.c. Atklāšanas koncertā piedalīsies arī mūziķis Valdis Indrišonoks, ritma grupa un stīdzinieki u.c.

 

Otrā diena

Piektdien plkst. 10 baptistu baznīcā pulcēsies LBDS kongresa delegāti un viesi. Šis būs slēgts pasākums, kurā katru draudzi pārstāvēs zināms delegātu skaits. Viens no svarīgākajiem jautājumiem būs bīskapa vēlēšanas. Pēdējo reizi baptistu kongress Ventspilī notika pirms 75 gadiem.

Plkst. 14 Bērnu pilsētiņā skanēs koncerts Būsim kopā. Muzicēs bērnu orķestris, uzstāsies jaunie dziedātāji. Plkst. 19 Jūras vārtos sāksies jauniešu koncerts, dziedās jauniešu kopkoris. Dziedātāju repertuārā būs dziesmas, kas skanējušas Kora darbnīcās. Tas ir pasākums, kurā dalībnieki repertuāru apgūst vienā divās dienās. Arī šajā reizē jaunieši mēģinās jau iepriekšējā vakarā, koncerta dienā, un vakarā apgūto dzirdēsim koncertā – šeit svarīgākā būs sirsnība un noskaņa, ko papildinās Lības Ēces-Kalniņas grupa.

Plkst. 21 baptistu baznīcā sāksies lūgšanu vakars. «Te no jauna varēsi piedzīvot, cik labi ir zemoties pie Kristus krusta un, esot māsu un brāļu sadraudzībā, izjust īpašu personīgu tuvību ar Jēzu, atzīt savu nespēku un svinēt Dieva spēka piepildījumu,» aicina LBDS bīskaps Pēteris Sproģis. Arī lūgšanu vakarā, ko laipni aicināts apmeklēt ikviens, kas to vēlas, skanēs pielūgsmes mūzika.

 

Trešā diena

Sestdien plkst. 18 Olimpiskā centra basketbola hallē svinēs Latvijas baptistu 7. Dziesmu svētku koncertu, kurā skanēs gan Jurjānu Andreja Tēvijai, gan Pētera Barisona Kā sniegi kalnu galotnēs, gan Mocarta Gloria in excelsis Deo, gan baptistu koros ļoti iemīļotās Jāņa Ezeriņa Zvaigšņu dziesma, Apziņa droša, Ja mani ļaudis u.c. Svētku virsdiriģenti būs Ilze Balode, Marita Cauna, Māris Dravnieks, Ēriks Ešenvalds, Baiba Jūrmale, Inta Jūrmale, Nataļja Sidoroviča, Edgars Šķerbergs, Rudīte Tālberga (visi – Latvija) un Ralfs Augstroze un Gunta Plostniece (abi no ASV). Plkst. 23 Livonijas ordeņa pils pagalmā (ja līs, pasākums notiks baptistu baznīcā), sāksieszvanu ansambļu koncerts, kurā piedalīsies mūziķi no Rīgas, Jelgavas un Cēsīm.  

 

Ceturtā diena

Plkst. 12 Užavā būs svētku kulminācija – kristību dievkalpojums ar Svēto Vakarēdienu pie upes, kurā notika pirmās baptistu kristības Latvijā. Vēlmi kristīties izteikuši vairāk kā70 cilvēki, tostarp astoņi ventspilnieki.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: