Šovakar BK "Ventspils" ar mājas spēli pret Latvijas izlases kapteiņa Edgara Jeromanova pārstāvēto Zviedrijas čempionvienību "Dolphins” atklās savu kārtējo Eirokausu sezonu. Mača sākums pulksten 19.

Otrdien BK "Ventspils" uzsāks savu trešo sezonu FIBA Izaicinājuma kausā, un šoreiz izloze izspēlējusi savdabīgu joku, regulārajā sezonā ventspilniekiem liekot pretī divas zviedru – Norčepingas "Dolphins” un Sodertaljē "Kings” - un vienu somu komandu "Tampereen Pyrinto".

Zviedri mačam ar ventspilniekiem gatavojas ļoti nopietni, jo jau svētdien ieradās Latvijā un vakarpusē arī iemēģināja Ventspils grozus. Tiesa, gluži svešiem tiem būt nevajadzētu, jo komandām šī ne tuvu nebūs pirmā tikšanās reize, bet "Dolphins" rindās ir spēlētāji, kas Olimpiskā centra "Ventspils" basketbola hallē jau ir pabijuši.

Pirms diviem gadiem ventspilnieki un "delfīni" jau spēlēja vienā grupā Izaicinājuma kausā un uzvaras dalīja uz pusēm. Pirmajā spēlē Zviedrijā sīvā cīņā ar rezultātu 77:75 uzvaru svinēja "Dolphins” komanda. Rezultatīvākais "Ventspils” komandā bija Jānis Strēlnieks (14), bet "Dolphins" rindās ar 21 punktu izcēlās Endrju Mičels. Otrajā spēlē ventspilnieki sava laukumā svinēja pārliecinošu uzvaru 104:69. Rezultatīvākais ar 27 punktiem (9 bumbas pie groziem) mājinieku sastāvā bija Artūrs Bērziņš, bet zviedru komandā labākais punktu guvējs bija Oladapo Aijuba (17). Interesanti, ka abi otrās spēles rezultatīvākie vīri vēl aizvien pārstāv šīs pašas komandas.

Komandas tikušās arī BBL, kur abās savstarpējās spēlēs uzvaru svinēja "Ventspils" basketbolisti, izbraukumā uzvarot 92:82, bet mājās pārspējot viesus no Zviedrijas ar rezultātu 79:68.

"Dolphins" komandu jau otro sezonu pārstāv arī latviešu saspēles vadītājs un nacionālās izlases kapteinis Edgars Jeromanovs, kurš komandai pievienojās aizvadītajā sezonā un kļuva par Zviedrijas čempionu. Zelta sezonā Jeromanovs vidēji mačā guva 9,7 punktus, atdeva 3,6 piespēles, izcīnīja 2,9 atlēkušās bumbas un pārķēra 1,5 piespēles. Izšķirošajā finālspēlē pret "Kings" latvietis sakrāja otro labāko efektivitātes koeficientu – viņa rēķinā bija deviņi punkti, piecas atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles. Šīs sezonas sakumā Jermanovs ir līgas trešais labākais piespēļu dalītājs ar vidēji 5,2 piespēlēm mačā.

Dienu pirms mača Jeromanovs nebija noskaņots uz sāncenšu spēles analīzi, bet gan uzsvēra emocionālo momentu: "Protams, ir ļoti patīkami spēlēt mājās, kur viss ir pazīstam, ir pierastā vide, draugi un var runāt savā mēlē. Protams, laukumā tas viss tiks aizmirsts, bet būs patīkami spēlēt Latvijas līdzjutēju priekšā. Uzskatu, ka šosezon mūsu sastāvs ir spēcīgāks, tāpēc arī jācenšas sasniegt vairāk, ne kā izdevās pagājušajā gadā, kad netikām tālāk par pirmo posmu."

Latviešu aizsargs ir komandas labākais punktu guvējs (vidēji 12), bet daudzpusīgu sniegumu rāda islandietis ar ukraiņu radurakstiem Pāvels Jermolinskijs – 11,2 punkti, 5,9 atlēkušās bumbas, 4,1 piespēle. Šīs spēlētājs 17 gadu vecumā ieinteresēja Malagas "Unicaja" trenerus, taču ACB līgā nospēlēja vien astoņas minūtes, krietni vairāk izspēlēties gan dabūjot Spānijas zemākās līgās. Arī šajā sezonā komandas sastāvā var atrast pieredzējušā amerikāņa Freda Draina vārdu, taču 41 gadu vecais uzbrucējs vēl nav piedalījies nevienā mačā.

Čempioni Zviedrijas nacionālo čempionātu nav uzsākuši pārāk spoži, jo deviņos mačos izcīnījuši piecus panākumus un atrodas turnīra tabulas vidū – sestajā vietā no 12. Tiesa no pirmās vietas komandu šķir tikai viena uzvaru, tā kā tabulas galvgalī ir ļoti blīvi.

Turklāt tieši pirms starta FIBA Izaicinājuma kausa "delfīniem" beidzot izdevās izcīnīt divus panākumus pēc kārtas, tā kā uz Ventspili komanda noteikti devās apņēmības pilna turpināt veiksmju sēriju.

Ventspilnieki BBL un LBL kopā aizvadījuši desmit mačus, uzvarot deviņos no tiem, tiesa komandas treneri joprojām nevar rēķināties ar labāko spēku dalību mačos. Vispirms jau savainoto sarakstā joprojām ir trīs spēlētāji – Jānis Timma, Akselis Vairogs un Andrejs Gražulis. Otrkārt, komanda joprojām ir vēl viena ārējās līnijas spēlētāja meklējumos.

Prom devies Vernons Tīls, kura vietā uz pārbaudes laiku uzaicināts cits amerikānis – Folarins Kempbels. Viņš jau aizvadījis vienu spēli, palīdzot BK "Ventspils" pieveikt igauņu "TTU” (67:54), kā arī izceļoties ar deviņiem punktiem un piecām atlēkušajām bumbām.

Jāpiebilst, ka debija Eiropas klubu turnīros galvenā trenera amatā šī spēle būs ventspilnieku galvenajam trenerim Robertam Štelmaheram. Kluba vadība sezonas sākumā nav izvirzījusi komandai Izaicinājuma kausā iespaidīgas prasības, tiesa norādot, ka grupas izloze bijusi pietiekoši pateicīga, lai iekļūtu turnīra nākamajā kārtā, kas arī ventspilniekiem jāvēl vispirms. "Uzskatu, ka tas ir paveicams, taču nevajag skatīties, no kurienes ir mūsu pretinieki. Arī Skandināvija basketbols attīstās, tāpēc jābūt uzmanīgiem. Patiesība mums vairāk jakoncentrējas nevis uz to, ar ko spēlēm, bet gan, kā paši spēlēsim. Ja rādīsim basketbolu, kas atbilst mūsu spējām, viss būs kārtībā," pirms FIBA Izaicinājuma kausa starta spriež Štelmahers.

bkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: