Lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) varētu efektīvāk veikt cīņu pret "aplokšņu algām", plānots, ka, reģistrējot katru darbinieku VID, darba devējam būs jāsniedz precīzākas ziņas, tostarp jānorāda darbinieka faktiski nostrādāto stundu skaits mēnesī, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Tāpat paredzēts, ka darba devējam VID būs jānorāda darbinieka profesijas kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram.

LM pieļauj, ka līdz ar šādām izmaiņām par 25% varētu pieaugt VID atklātās nedeklarētās darba samaksas. Savukārt valsts ieguvums no 2013. gada līdz 2015. gadam katru gadu varētu būt 2 miljoni latu - vidēji par 1,2 miljoniem latu pieaugtu veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet par 700 000 latu ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN).

Noteikumi attieksies arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. LM dati liecina, ka 2012. gada jūlijā Latvijā bija 77 404 darba devēji, bet papildus šī gada deviņos mēnešos ir reģistrēti 23 839 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kuri jau ir vai var būt potenciālie darba devēji.

Iepriekšminēto paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi "Noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli". Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: