Latvijas basketbola valstsvienība ar rezultātu 69:68 izcīnīja grūtu uzvaru pār Itālijas izlasi 2011. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, tādējādi gūstot pirmo panākumu šajās sacensībās.

Latvijas izlase sāka maču ar trīs BK Ventspils spēlētājiem – Jāni Strēlnieku, Dairi Bertānu un Ronaldu Zaķi – sākumsastāvā. Spēles pirmās minūtes liecināja, ka tiekas spēkos līdzvērtīgas komandas, kas netaisās padoties, bet gan cīnīsies līdz pēdējo spēku izsīkumam. Mača pirmā ceturtdaļa tā arī aizritēja punkts punktā, noslēdzoties neizšķirti (14:14).

Jāpiebilst, ka ceturtdaļas beigās Marko Belinelli no centra mestā bumba gandrīz trāpīja grozā. Otrajā ceturtdaļā nekas īpaši nemainījās – valdīja īsta bezkompromisa cīņa, kurā vadībā ik pa laikam atradās gan viena, gan otra izlase. Vienbrīd laukumā atradās agrākā U20 izlase ar Jāni Strēlnieku, Dairi Bertānu, Rolandu Freimani, Rihardu Kuksiku un Ronaldu Zaķi sastāvā. Ejot pārtraukumā, mūsējie spēja iegūt divu punktu pārsvaru – 33:31.

Otrā puslaika sākumā abas komandas biežāk apmainījās ar precīziem uzbrukumiem. Itālijas izlases rindās uzbrukumā arvien biežāk tika meklēti tās līderi Marko Belinelli un Andrea Barnjāni, kuri mūsu valstsvienībai sagādāja vislielākās problēmas. Tuvojoties ceturtdaļas noslēgumam, parādījās arī vairāk emociju, tika apstrīdēts gandrīz katrs tiesnešu lēmums, kā arī notika nelielas diskusijas. Neskatoties uz to, Latvijas izlase pirms pēdējām desmit spēles minūtēm noturēja divu punktu pārsvaru (52:50).

Līdzjutēju atbalstīti, mūsu basketbolisti sāka spēles ceturto ceturtdaļu. Laukumā valdīja spēcīgas emocijas un spriedze, spēlētāji cīnījās par katru zāles centimetru, un rezultāts auga vienmērīgi – vairāk par četriem punktiem nevienai komandai neizdevās atrauties.

Spraigākie notikumi risinājās mača pēdējās minūtēs, kad vadībā bija viena, bet pēc tam otra komanda. Vispirms piekto piezīmi saņēma viens no itāļu līderiem – Barnjāni. Mača izšķirošo metienu pēdējā minūtē guva mūsu Jānis Strēlnieks, kas ar grūtu metienu panāca 69:66. Divas reizes itāļi stājās uz soda metienu līnijas, bet katrā reizē precīzs bija tikai viens metiens, tādējādi Latvija saglabāja punkta pārsvaru. Viesiem 2,3 sekundes pirms mača beigām bija iespēja atspēlēties vai pat izraut uzvaru, bet Latvijas izlases basketbolisti prata precīzi nospēlēt aizsardzībā. Itālijas izlases galvenais treneris Simone Pjanidžiani uzskatīja, ka šajās sekundēs ir bijis noteikumu pārkāpums no mūsu izlases spēlētāju puses, bet tiesneši bija pretējās domās.

Rezultatīvākais valstsvienībā bija Rihards Kuksiks, kas guva 12 punktu. BK Ventspils spēlētāji attiecīgi: Jānis Strēlnieks – 11 punktu, Dairis Bertāns un Ronalds Zaķis – 5, Mareks Jurevičus – 4, Ernests Kalve –  1. Jāpiebilst, ka vismaz vienu punktu guva visi spēlētāji, kas devās laukumā mačā pret Itāliju.

Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis sacīja, ka, protams, ir ļoti gandarīts par tik smagu uzvaru. «Spēles izskaņā paši sevi radījām problēmas. Domāju, ka gan Rihards Kuksiks, gan Ronalds Zaķis visu dzīvi atcerēsies savas kļūdas un tādas vairs nepieļaus,» piebilda Bagatskis. Ainars uzsvēra, ka komanda labi cīnījusies pie saviem groziem, tādējādi nedodot pretiniekam otrās iespējas uzbrukumā. «Nesalūzām zem spiediena un uzvārdiem, kas nāca pretī. Neļāvām pretiniekam gūt vieglus punktus, tāpēc arī garie spēlētāji savāca daudz piezīmju. Tas, ko pirms spēles runājām par to, kā segt pretinieku līderus, tika izdarīts pilnībā. Galvenais pēc šādas spēles – kļūt morāli spēcīgākiem,» sacīja Bagatskis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: