Valsts vides dienests par nodarīto kaitējumu zivju resursiem Baltijas jūrā uzlicis 500 000 latu naudas sodu zvejas uzņēmumam "Brīze".

Uzņēmumam "Brīze" piederošais zvejas kuģis "Artūrs", kam mājas osta ir Ventspils, pērn regulāri zivis izkrāvis Dānijas ostā, radot aizdomas, ka kuģa žurnālā uzrādīti mazāki zvejas apjomi, nekā patiesībā nozvejots. Kad Valsts vides dienests salīdzinājis no Dānijas saņemto informāciju par zivju apjomiem, kuri izkrauti Dānijā, ar "Brīzei" piešķirtajām kvotām, kā arī oficiāli uzrādīto nozveju Latvijā, atklājies, ka pārzveja ir vairāki simti tonnu.

Dienesta direktora vietnieks, Jūras kontroles daļas vadītājs Felikss Klagišs stāsta, ka maksimālais administratīvais sods par šādu pārkāpumu ir līdz 3000 latu, kā arī iespējama licences atņemšana. Tomēr, ņemot vērā faktu, ka uzņēmuma īpašnieki vainu atzinuši un apzinājušies, dienests piespriedis 2000 latu sodu.

Vienlaikus Ministru kabineta noteikumi šādos gadījumos paredz kompensēt arī zaudējumus, kas nodarīti zivju resursiem.

"Šajā jautājumā diskusija par summas apmēru nav iespējama, jo normatīvajos aktos noteikta precīza aprēķina kārtība. Ar to arī skaidrojama iespaidīgā summa - pusmiljons latu," sacīja Klagišs.

Savukārt "Brīzes" īpašniece Inta Briede uzskata, ka prasītais pusmiljons latu par kaitējumu dabas resursiem nav pamatots, un ir gatava to pārsūdzēt tiesā.

"2000 latu soda naudu atzīstam, bet pusmiljonu pārsūdzēsim tiesā, tādēļ, pēc advokāta ieteikuma, pašlaik vairāk komentāru no uzņēmuma nebūs," sacīja Briede.

Uzņēmēja norāda, ka zvejot vairāk, nekā atļauts, spiedis pēdējo gadu straujais nozvejas kvotu samazinājums Baltijas jūrā. 2005. gadā "Brīze", ņemot aizdevumu bankā, iegādājās jaunu zvejas kuģi "Artūrs". Tolaik uzņēmums varējis zvejot aptuveni 900 tonnu vairāk nekā tagad.

Briede uzskata, ka Eiropas Savienība Latvijas zvejniekus nospiedusi uz ceļiem un, ja nebūtu šāds kvotu samazinājums, uzņēmumam nebūtu jākrāpjas, lai izvairītos no bankrota.

Uzņēmumam dots laiks divas nedēļas, lai ar Valsts vides dienestu vienotos par kaitējumu dabas resursiem pusmiljona apmērā. Ja "Brīze" atteiksies maksāt, nāksies naudu piedzīt civiltiesiskā ceļā, prognozē Klagišs. Jautāts, vai pastāv iespēja, ka uzņēmumam atņems arī licenci, speciālists skaidro, ka tāds drauds pašlaik nepastāv, jo lēmums par sodu jau pieņemts un neparedz licences atņemšanu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Brīze" reģistrēta 1994. gadā. Uzņēmuma kontrolpaketes īpašnieks ar 57,04% daļu ir Aldis Grīnvalds, 22,96% pieder Intai Briedei, savukārt 22% daļu īpašnieks ir Andris Blūmentāls.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: