Piektdien, 2. martā plkst. 16.00 notiks jaunās Talsu slimnīcas ēkas tehniskā projekta svinīgais nodošanas pasākums.

Projektu Talsu novada pašvaldības priekšsēdētājam Miervaldim Krotovam un Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdei svinīgi pasniegs projektētāju firmas SIA „Ozola & Bula” arhitekte Andra Bula.

Pasākumā ar uzrunām uzstāsies Talsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs, Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kā arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece.

Miervaldis Krotovs, Talsu novada domes priekšsēdētājs:„Raugoties uz būvprojektu, mēs jau varam spilgti iztēloties jauno slimnīcas ēku Talsos. Projekta izstrādē iesaistīto speciālistu ieguldītais un godprātīgais darbs vainagojies ar gaidīto rezultātu. Esmu pārliecināts, ka projektā plānotās ieceres pārtaps vizuāli pievilcīgā un mūsdienīgā būvē, un vēl viens liels sapnis Talsos būs piepildījies.”

Aivars Lembergs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs: „Patiesi priecājos, ka Talsos taps jauna slimnīcas ēka, ieguldot kopumā 5,2 miljonus latu, no kuriem 84% ir Eiropas Savienības finansējums. Tā ir ļoti pozitīva ziņa visiem Talsu, Rojas, Mērsraga un Dundagas novada iedzīvotājiem, kuri joprojām ir spiesti ārstēties padomju laika slimnīcā. Jāuzsver, ka jaunās slimnīcas ēkas būvniecība ir iespējama, tikai pateicoties 2010.gada aprīlī notikušajai Ventspils un Talsu slimnīcu apvienības izveidei, kā rezultātā arī Talsu slimnīca ieguva reģionālu statusu, līdz ar to arī iespēju piesaistīt ES līdzfinansējumu savai attīstībai.”

Egija Siliniece, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja: „Slimnīcas personāls Talsos jau sen ir pelnījis strādāt mūsdienu prasībām atbilstošos darba apstākļos, bet pacienti ārstēties skaistās, gaišās un moderni aprīkotās telpās. Šodienas pasākums ir apliecinājums tam, ka mēs šim mērķim strauji tuvojamies un par to ir liels prieks un gandarījums.”

Kristīna Bidzāne, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles vadītāja: „Esmu gandarīta, ka esam nonākuši līdz brīdim, kad tiek nodots tehniskais projekts un jauna slimnīca Talsos būs! Gribu teikt lielu paldies kolektīvam par ieguldīto darbu un līdzdalību svarīgā projekta izstrādē. Tas apliecina to, ka mēs visi gaidām un vēlamies strādāt jaunā, modernā, ar vides pieejamību nodrošinātā slimnīcā!”

Pasākumā tiks demonstrēts esošās slimnīcas ēkas katastrofāli sliktais stāvoklis, kā arī prezentēta jaunās slimnīcas ēka Stendes ielā 1. Jaunajā ēkā atradīsies traumpunkts, vidēja izmēra stacionārs ar aptuveni 40 gultas vietām, divām operāciju zālēm, kā arī intensīvās terapijas jeb reanimācijas nodaļu. Tāpat būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ar ķirurģisko, terapeitisko un ginekoloģisko palīdzību. Pie jaunās slimnīcas tiks izveidotas autostāvvietas 70 automašīnu novietošanai.

Plānots, ka slimnīcas ēka tiks pabeigta, aprīkota un atklāta līdz nākamā gada beigām. Pateicoties sadarbībai ar Ventspils pilsētas domi, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai projekta īstenošanai ir izdevies piesaistīt Eiropas Savienības ERAF finansējumu 84,21% apmērā no kopējām būvniecības izmaksām.

Divās projekta kārtās plānotās kopējās Talsu slimnīcas būvniecības izmaksas ir 5,059 miljoni latu. ERAF sedz 4,16 miljonus latu, no valsts budžeta piešķirti 299 tūkstoši latu. Talsu novada pašvaldība būvniecības darbiem piešķīrusi 471 tūkstoti latu, Rojas novada pašvaldība – 5 tūkstošus latu, bet no slimnīcas līdzekļiem projekta īstenošanā tiks ieguldīti 118 tūkstoši latu.

Jāatgādina, ka pašlaik Talsu slimnīca atrodas 1900., 1940. un 1963.gadā celtās ēkās, kuras ir kritiskā stāvoklī. Slimnīcas palātas un ārstnieciskās telpas neatbilst mūsdienu prasībām, pacientiem un arī medicīniskajam personālam radot nepievilcīgus uzturēšanās apstākļus. Jau 2000.gada sākumā ēkas iekšējo inženierkomunikāciju nolietojums bija 70%, bet pamatu nolietojums – 80%, līdz ar to būtu nepieciešami lieli kapitālieguldījumi, lai uzlabotu ēku stāvokli. Atbilstoši ekspertu slēdzienam, esošās ēkas uzlabošana nav iespējama un racionāla, nepieciešamie ieguldījumi būtu līdzvērtīgi jaunas funkcionāli atbilstošas ēkas būvniecībai.

Foto: talsi.lv

ventspils.lv


Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: