Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā (KL), kas paredz no likuma izslēgt soda veidu "nāves sods".

Attiecīgi tiek paredzēti grozījumi vairākos citos KL pantos, izslēdzot norādes uz nāves sodu. Vienlaikus no KL tiek izslēgti vārdi "vai amnestijas", jo patlaban brīvības atņemšanas iestādēs nav notiesāto, kam nāves sods aizstāts ar mūža ieslodzījumu amnestijas kārtībā un, atceļot nāves sodu, šādu personu nākotnē vairs nebūs.

Tiek grozīta arī KL 118.panta sankcija, kas ir vienīgā, kurā paredzēta iespēja piespriest nāves sodu.

Likumprojekts paredz izslēgt no KL norādes uz personām, kurām nāves sods aizstāts ar brīvības atņemšanu. Tomēr, ņemot vērā, ka ieslodzījuma vietās pašlaik vēl atrodas personas, kurām nāves sods aizstāts ar brīvības atņemšanu uz mūžu, KL pārejas noteikumi tiek papildināti ar vēl vienu punktu, kas noteic, ka personām, kurām nāves sods aizstāts ar brīvības atņemšanu, piemērojamas šā likuma normas, kas attiecas uz personām, kurām piespriests mūža ieslodzījums.

KL paredzētās normas attiecībā uz personām, kurām nāves sods aizstāts ar brīvības atņemšanu, un personām, kurām piespriests mūža ieslodzījums, ir identiskas.

Saeima arī atbalstīja attiecīgus grozījumus likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" un Apžēlošanas likumā.

Faktiski Latvijā jau 1996. gada septembrī tika noteikts nāves soda moratorijs. Kopš tā laika vairs nevienam tiesājamam nāves sods nav piespriests un izpildīts, tomēr tas joprojām ir atrodams vairākos Latvijas likumos.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: