„Valsts nedrīkstēja likvidēt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārvaldi Ventspilī, kur darbojas 8 bīstamie uzņēmumi,» pēc tikšanās ar atbildīgajiem dienestiem par 31. oktobrī notikušo akrilnitrila noplūdi Ventspils ostā sacīja Ventspils domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Vītoliņš.

«Ir skaidri redzams, ka pēc dienesta centralizācijas, vienīgajai pārvaldei Kurzemē atrodoties Liepājā, dienesta Ventspils spēki ir novājināti,” atzina Vītoliņš.

Tikšanās galvenais mērķis bija noskaidrot, kāpēc netika iedarbināta apziņošanas shēma un kas būtu jāpilnveido esošajā sistēmā, kas nosaka rīcību ārkārtas situācijās un apziņošanu.

Vītoliņš norādīja, ka ārkārtas situācijās ikvienam iesaistītajam būtu jābūt pilnīgi skaidram, kā rīkoties, jāstrādā precīzi un operatīvi, lai samazinātu riskus. „Neviens nepārmet uzņēmumam par rīkošanos, par komunikāciju ar kuģi un analīžu veikšanu. Taču diez vai operators spēja uzreiz veikt aprēķinus un modelēt situāciju. Protams, bija jāziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, lai profesionāļi tiktu skaidrībā par notikušā cēloņiem un dienesti spētu saskaņoti rīkoties,” norādīja Vītoliņš.

Sanāksmes laikā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas pauda atšķirīgus, brīžiem pat diametrāli pretējus viedokļus par rīcību konkrētajā situācijā. Tāpat dienesta amatpersonas konstatējušas nepilnības uzņēmumu apziņošanas shēmās. Tas pierāda, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils daļai trūkst resursu, lai pilnvērtīgi nodrošinātu šim dienestam ar likumu uzlikto svarīgo funkciju izpildi.

Ventspils pilsētas pašvaldība ir vērsusies pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadības, lūdzot izvērtēt dienesta Ventspils daļas spēju rīkoties un nepieciešamību uzlabot dienesta rīcībspēju. Pašvaldība uzskata, ka, tā kā Ventspilī atrodas 8 bīstamie uzņēmumi, šeit būtu jābūt pietiekami lielai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta spēku koncentrācijai, un dienestam, kam ar likumu uzlikts koordinēt rīcību ārkārtas situācijās, jāspēj nodrošināt ārkārtas situāciju operatīvu atrisināšanu un draudu novēršanu iedzīvotājiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests tikšanās laikā apņēmās mēneša laikā izanalizēt visu Ventspilī strādājošo bīstamo uzņēmumu rīcības un apziņošanas plānus, kā arī piedāvāt priekšlikumus to pilnveidošanai.

Kā jau ziņots iepriekš, pašvaldība, rūpējoties par iedzīvotāju drošību, ir vērsusies atbildīgajās valsts institūcijās ar lūgumu sniegt skaidrojumu par notikušo. Ir saņemtas pirmās valsts institūciju atbildes, taču diemžēl tās ir pārāk vispārīgas un pašvaldību neapmierina. Tāpēc pašvaldība vērsīsies augstākstāvošās instancēs, lūdzot tām izvērtēt situāciju un sniegt atbildes pēc būtības.

Foto: Ventspils domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Vītoliņš un Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece tiekas ar uzņēmuma "VARS" pārstāvjiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: