Piektdien plkst. 14.00 Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī atklās Glābējsilīti – vietu bērna dzīvībai.

Projekts Ventspilī īstenots, pateicoties SIA „Ventspils nafta termināls” līdzekļiem – uzņēmums savā 50 gadu jubilejā nolēma dāvināt pilsētai un valstij šo projektu, lai pasargātu mazuļu dzīvības un sabiedrībā aktualizētu tēmu par pamestiem zīdaiņiem.

Larss Panclafs, SIA „Ventspils nafta termināls” valdes loceklis un ģenerāldirektors: „Projekts Baby Box Ventspilī mums un mūsu sociālajai videi nozīmē ļoti daudz. Tā ir iespēja mazulim nodrošināt labāku un pasargātu nākotni. Glābējsilīte ir vieta, kas paredzēta tiem mazuļiem, kuru vecāki pieņēmuši smagu lēmumu – atteikties no bērniņa – tikai viņiem vien zināmu iemeslu dēļ. Lai gan mēs ļoti ceram, ka šādi lēmumi būs pieņemti tikai retums, esam pārliecināti, ka ar Baby Box palīdzību mazulis nokļūs ģimenē, kur būs gaidīts, mīlēts un lolots.”

Par godu Ventspils Glābējsilītei bērnu nama „Selga” bērni un audzinātājas būs parūpējušies par Ventspils simbola – gotiņas – izgatavošanu, ko simboliski ielikt Glābējsilītes gultiņā atklāšanas pasākuma laikā.

Mārīte Laipniece, Pansionāta un bērnu nama „Selga” vadītāja: „Bērniņa piedzimšana ir brīnums, laime, bet tā ir arī atbildība par mazo dvēselīti. Mums nav tiesību nosodīt māmiņas, kuras dažādu iemeslu dēļ – un es droši varu teikt, ka ne ar vieglu sirdi, – ievieto savu bērniņu Glābējsilītē. Samīļo, noskūpsti un novēli laimīgu dzīvi savam mazulītim. Paldies Tev, māmiņ, ka pieņem lēmumu atļaut bērniņam nākt šai pasaulē un dzīvot!”

Egija Siliniece, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja: „Esam patiesi gandarīti par īstenoto Glābējsilītes projektu, kas arī mūsu reģionā dos iespēju izglābt pašu dārgāko – bērniņa dzīvību. Esam pateicīgi SIA „Ventspils naftas termināls” par iniciatīvu un sniegto finansiālo palīdzību, kā arī sabiedrisko attiecību kompānijai „Divi gani” un citiem projektā iesaistītajiem sadarbības partneriem”.

Darbs pie Glābējsilītes tika sākts 2011. gada aprīlī, uzsākot sarunas par kopdarbu starp projekta īstenotājiem Latvijā „Divi gani – sabiedriskās attiecības”, ģenerālsponsoru SIA „Ventspils nafta termināls”, Latvijas Bērnu fondu un projekta sadarbības partneriem – Ventspils domi, Ventspils slimnīcu un krīzes centru ģimenēm ar bērniem „Paspārne”.

Laura Zvirbule, projekta vadītāja, „Divi gani – sabiedriskās attiecības”: «Baby Box nav tikai vieta, kur anonīmi atstāt bērniņu. Tas ir dzīvības un dzīves šūpulis. Tā ir izšķiršanās un izvēles vieta – pagriezties un iet prom ar savu mazuli klēpī vai tomēr aiziet bez viņa. Tās ir 30 sekundes – nieka 30 mirkļi pirms Baby Box durtiņu aizvēršanās, kad vēl ir laiks pārdomāt un tomēr uzņemties atbildību par savu mazuli.»

Baby Box ir vieta, kurā vecāki anonīmi var atstāt savu mazuli. Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Tas ir projekts bērna dzīvībai. Baby Box mērķis ir ne tikai izglābt nemīlēta un negribēta bērna dzīvību, bet arī sabiedrībā rosināt diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem.

Ventspilī Baby Box ievietots slimnīcas „klusajā” teritorijā, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu Glābējsilītē, paliktu anonīms – tieši tāpat kā citviet Latvijā. Arī citur pasaulē pie Baby Box nav ne video novērošanas kameru, ne apsardzes.

Latvijā pirmais Baby Box tika atklāts 2009. gadā Rīgā, tad sekoja Liepāja un Daugavpils. Līdz šim Latvijas Glābējsilītēs ievietoti 11 mazuļi – 6 meitenes un 5 zēni. 9 mazuļi atstāti Rīgā, bet 2 – Liepājā.

Jau informējām, ka Ventspils Glābējsilītes tehniskā nodošana un iesvētīšana notika 15. septembrī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: