18.septembrī plkst.14 ar svētku dievkalpojumu tiks atzīmēta Landzes baznīcas jubileja.

Dievkalpojumu vadīs Liepājas diecēzes bīskaps Pāvils Brūveris un Piltenes prāvests Valters Ozoliņš un mācītājs Kārlis Puķītis.

Landzes ev. lut. baznīca atrodas netālu no Piltenes, pašā Ventas krastā. Ainavu baznīcas apkārtnē papildina senu liepu audze (kopumā te ir 7 dižliepas, resnākā koka apkārtmērs 6,4 m – tas bijis dravas koks, stumbram lieli māzeri). Uz Landzes baznīcu no mācītājmuižas (bijusī pansionāta ēka) ved ošu gatve, kur aug arī bumbiere 2 m apkārtmērā. Landzes mācītājmuiža, te bērnību pavadījis Baltijas vācu dzejnieks un tulkotājs Kārlis Hugenbergers (1784 – 1860). Pie baznīcas atrodas seni apbedījumi. Te apglabāts bijušais Landzes draudzes mācītājs, teologs un vēsturnieks Teodors Kallmeijers (1809 – 1859). Uz dienvidaustrumiem no baznīcas atrodas senkapi.

Baznīcā atrodas ievērojamā Ventspils koktēlnieku darbnīcas meistara Nikolausa Sēfrensa baroka stilā darinātais altāris, kancele un ķestera pults. Tas pats meistars darinājis kokgriezumus arī Liepājas Sv.Annas baznīcai. Pirmatnējais krāsojums nav saglabājies. Baznīcas iekārtojumā kopumā ir daudz barokālu priekšmetu. Pa labi no altāra ir epitāfija (1733) M.Henkam. Ērģeles ar 6 reģistriem darinātas Liepājā 1852. gadā, meistari K.Bitners un V.Bauers.

Pasākuma apmeklētāji aicināti ziedot arī kaut ko no sevis, lai baznīcā, kas jau 310 gadus ir bijusi draudzes garīgās dzīves centrs, kurai nepieciešams remonts gan iekštelpām, gan arī fasādei, kā arī, pārņemot bijušo pansionāta ēku, ir apkures problēmas, neapsīkst un ir piesātināta dzīve arī nākamajos gados!  

Avots: ventspilsnovads.lv

Fotogrāfijā: Mācītājs Kārlis Puķītis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: