Vērienīgā elektropārvades tīklu savienojuma "Kurzemes loks" posma Ventspils-Grobiņa rekonstrukcijas darbus varētu sākt nākamgad vasaras beigās, informē AS "Latvijas Elektriskie tīkli" (LET) valdes loceklis Jānis Kirkovalds.

Pēc viņa vārdiem, darbi minētajā līnijā noritēs uzreiz vairākās vietās vienlaicīgi.

Projekta gaitā paredzēts pilnībā nomainīt elektrolīnijas vadus nesošos balstus - tie būs augstāki. Mainīsies arī stigas platums mežos - tagad esošās 110 kilovoltu (kV) līnijas stiga ir 26 metrus plata, bet pēc rekonstrukcijas tā būs 54 metrus plata. "Augstāki balsti nozīmēs to, ka postoši dabas apstākļi mazāk ietekmēs līnijas darbu, jo krītošie koki pamatā nesasniegs vadus," stāsta Kirkovalds.

Līnija tiks būvēta paralēli jau esošajiem 110 kV līnijas balstiem. Līnija Grobiņa-Ventspils ir 118 kilometrus gara, vēl būs atzarojumi uz Aizputi un Alsungu.

Kirkovalds informē, ka patlaban notiek aktivitātes Rīgā un tā ir viena daļa no visa projekta. Savukārt otra daļa ir aktivitātes Kurzemē.

Patlaban no Vides pārraudzības valsts biroja saņemts atzinums par ietekmes uz vidi novērtējumu (IVN) "Kurzemes loka" posmam Grobiņa-Ventspils-Dundaga. Ņemot vērā IVN atzinumu, šim posmam vēl tiek veikta aizsargājamo putnu novērošana, ko veic profesionāli ornitologi.

Rekonstrukcijas jomā posmam Grobiņa-Ventspils ir izstrādāts iepirkumu procedūras nolikums un publicēts paziņojums par pieteikšanos kandidātiem projektēšanas un būvniecības darbiem, kas apjoma ziņā ir lielākais iepirkums uzņēmuma vēsturē.

Kirkovalds stāsta, ka projekts ir ļoti sarežģīts un vērienīguma ziņā kopš Latvijas neatkarības enerģijas pārvades jomā nekā tik nozīmīga nav bijis. Tas ir lielākais gan finanšu, gan teritorijas un apjoma ziņā.

Pēc posma Grobiņa-Ventspils rekonstrukcijas beigām paredzēts ķerties pie posma Ventspils-Dundaga-Tume-Rīga, kas varētu tikt pabeigts 2018.gadā. "Pēdējais posms arī ir visgarākais un attiecīgi arī visdārgākais - līnija būs 220 kilometrus gara un kopā ar apakšstaciju rekonstrukcijām izmaksās ap 112 miljoniem eiro (78 miljoniem latu)."

Paredzēts, ka "Kurzemes loka" pievienošana "Rīgas lokam" varētu notikt 2018.gada beigās.

Jau ziņots, ka kopējās izmaksas varētu sasniegt 200 miljonus eiro (140 miljonus latu).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: