Šonedēļ Latvijas skolās beidzas mācības, sāksies vasara, kad bērni dosies uz laukiem, vairāk laika pavadīs un atpūtīsies ar saviem vienaudžiem bez vecāku uzraudzības, tādēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina vecākus un pedagogus ar skolēniem pārrunāt jautājumus, kas saistīti ar drošību.

Būtiski ir atgādināt par ugunsdrošību un drošību uz ūdens, kā arī pārrunāt, kā izvairīties no nelaimes gadījumiem un kā rīkoties, ja pašam vai apkārtējiem draud briesmas. Vasarā visbiežākais nelaimes gadījumu cēlonis bērnu vidū ir bezdarbība, pārgalvība un vēlme pašapliecināties, kā arī nezināšana par iespējamām rīcības sekām. Stāstot par drošības jautājumiem, ir svarīgi uzsvērt, ka droša atpūta arī ir jautra un interesanta atpūta, tā nav garlaicīga.

VUGD aicina vecākus pārrunāt ar saviem bērniem drošības jautājumus, ņemot vērā bērna vecumu un raksturu. Vecāku uzdevums ir bērnu izglītot, liekot saprast, ka par ugunsgrēku jāziņo nekavējoties, jo tad ir iespējams glābt gan cilvēkus, gan ēkas. Tieši bērniem ir raksturīgi slēpt paveiktos nedarbus, lai vecāki viņus nesodītu. Tāpēc ir svarīgi bērnam izskaidrot, kādas sekas var būt viņa rīcībai un kādu postu var nodarīt nodarījuma slēpšana.

Sākoties vasaras brīvlaikam, daudzi skolēni mājās paliks vieni, taču vecākiem būtu jāpieradina bērni, ka viņi informē vecākus, kurp nolēmuši doties un ar ko kopā. Tāpat pieaugušajiem ar bērniem jāpārrunā, kā rīkoties, ja ir notikusi nelaime, kādos gadījumos, kur meklēt palīdzību – doties pie kaimiņiem, zvanīt vecākiem vai nekavējoties zvanīt pa tālruni 112 un izsaukt operatīvos dienestus.

Bērni, kas vasaru pavadīs pilsētā, mēģinās atrast jaunas izklaides un atpūtas vietas, tāpēc vecākiem ir svarīgi bērnus iepazīstināt ar tām briesmām, kas bērnam var draudēt viņam nepazīstamajās vietās. Šogad VUGD jau saņēmis vairākus palīgā saucienus no bērniem, kuri bija pastaigājušies pa nepabeigtām jaunceltnēm vai pamestām ēkām un pašu spēkiem vairs netika lejā. Bērniem ir jāizskaidro, ka pastaigas pa pamestām jaunceltnēm un ēkām ir aizliegtas un var būt ļoti bīstamas, jo ir iespējams nokrist no liela augstuma, iekrist bedrē ar būvgružiem, tādējādi gūstot nopietnas veselības problēmas un pat apdraudot savu dzīvību.

Līdzās tam bērni vieni paši būdami taisīs sev pusdienas, tādēļ šie darbi sākotnēji būtu jāveic kopā ar pieaugušajiem, ļaujot bērnam rīkoties pašam un pavērojot un izstāstot, ko un kā labāk, drošāk darīt.

Daudzi skolēni vasarā dosies atpūsties uz laukiem pie vecvecākiem vai citiem radiniekiem. Vecākiem būtu jānovērtē, kas šajā neierastajā vidē bērnam var būt bīstams, piemēram, ūdenstilpnes, autoceļi, mežs utt., jābrīdina, no kā vajadzētu uzmanīties un kur meklēt palīdzību, ja kaut kas ir atgadījies, piemēram, kur atrodas tuvākie kaimiņi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: