Ventspils mērs Aivars Lembergs komentējis plašsaziņas līdzekļos izskanējušo ziņu, ka viņam uzlikts par pienākumu ar zvērestu Anglijas un Velsas Augstākajai tiesai atklāt visus aktīvus, kas viņam pieder visā pasaulē un kuru vērtība pārsniedz 7970 latu.

AS „Latvijas Kuģniecība” (LK) starptautiskie auditori pirms vairāk kā 5 gadiem, veicot kompānijas ikgadējo auditu, konstatēja, ka LK ir veikusi ar tās vadību saistītām personām darījumus par kuģu īres likmēm, kas ir ievērojami zemākas nekā tirgus likmes.

Aizdomas krita uz tā laika vairākām vadošām LK amatpersonām – Oļegu Stepanovu, Valēriju Godunovu un citiem. Tā vietā, lai LK vadošās amatpersonas atdotu kompānijai faktiski piederošo naudu, tās visiem spēkiem centās no tā izvairīties, slēpjoties aiz 5 ārvalstu kompānijām, kuras, iespējams, atradās šo personu kontrolē. Tās ir: „Recoletos Ltd.”, „Romanica Overseas Ltd.”, „Skeena Overseas Ltd.”, „Luzero Ltd.”, „Chandler Ltd.”.


Lai LK piedzītu tai pienākošos naudu, LK pastarpināti piederošās kompānijas, tādas kā „Antonio Gramsci Shipping” un citas (kopā 30) vērsās pret 5 augstāk minētajām ārvalstu kompānijām, lai no tām piedzītu 135 miljonus dolāru.


No neoficiāliem, bet ticamiem informācijas avotiem ir zināms, ka tiesas izmeklēšanas gaitā LK bijušās amatpersonas Stepanova, kā arī Skoka, Berķa un Ševcova advokāts Mārtiņš Kvēps atzina, ka viņa pārstāvētie klienti – Stepanovs, Skoks, Berķis, Ševcovs – iespējams, tik tiešām ir veikuši naudas izzagšanas darbības no LK un/vai no tai pastarpināti piederošām kompānijām, LK cēla prasību par naudas piedziņu no O.Stepanova. Ticami avoti vēsta, ka M.Kvēps, tiesā pārstāvot Stepanovu & Co, apgalvojis, ka ar viņa klientiem kopā esot darbojies arī es, kas absolūti neatbilst patiesībai. Man, A.Lembergam, nav nekāda sakara ne ar 135 miljoniem dolāru, ne ar minētajām atbildētājkompānijām.


Tiesas izmeklēšanas gaitā arī noskaidrojās, ka Stepanovs & Co savas, iespējams, noziedzīgās darbības veicis, sadarbojoties ar „Vitol Group” („Vitol”) vai to saistītajām kompānijām. Šobrīd, kad „Vitol” pastarpināti ir ieguvusi kontroli pār AS „Ventspils nafta”, lai izvairītos no atbildības par iespējamām veiktajām noziedzīgajām darbībām ar Stepanovu & Co, vērš savu uzbrukumu pret mani, lai piespiestu mani klusēt par mahinācijām, kādas var atklāties darījumos, kuras veikuši „Vitol” vai ar to saistītās kompānijas vai amatpersonas Latvijas Kuģniecībā, SIA „LatRosTrans”, SIA „VN Termināls”, kā arī Latvijas valstij piederošo VN akciju privatizācijas procesā.


Kad es kategoriski noraidīju spiedienu klusēt par šīm lietām, Anglijā tika uzsākts pret mani vērsts absurds, nepamatots tiesas process, kura mērķis ir mani iebiedēt un panākt manu bezdarbību. „Vitol” amatpersonu piedāvāto, manā skatījumā, noziedzīgo vienošanos esmu noraidījis jau vairākkārtīgi – gan 2009.gadā, gan 2010.gadā un arī šobrīd.


Protams, „Vitol” Anglijā un tās tiesās jūtas kā zivs ūdenī un šo situāciju var veikli izmantot savās interesēs. Taču esmu pārliecināts, ka no tā nekas nevar sanākt, jo man nav nekāda sakara ne ar Stepanova & Co veiktajām mahinācijām, ne „Vitol” iespējamām blēdībām Latvijā un aiz tās robežām.


Visi mani īpašumi ir deklarēti manā amatpersonas ikgadējā deklarācijā, un jebkuri citi apgalvojumi par šo tēmu ir nekas vairāk kā tukšas spekulācijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: