Ventspils tiesa vakar jaunietim, kurš aizbraukdams uz Franciju izvairījās no tiesas procesa, par zādzību piesprieda reālu cietumsodu.

19 gadus vecais Edgars kopā ar vēl diviem jauniešiem zādzību pastrādāja 2009. gada septembrī. Viņi personu grupā caur izsistu logu iekļuva veikala Elvinoliktavas telpā Siguldas ielā. Puiši nozaga alu, alkoholiskos kokteiļus, kā arī datora monitoru. Veikalam tika nodarīti materiālie zaudējumi 112 latu apjomā.

 

Vainu pastiprinošs apstāklis bija tas, ka puisim mēnesi iepriekš bija stājies spēkā notiesājošs spriedums par citu zādzību. 2009. gada augustā tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz pusotru gadu nosacīti, tādejādi viņš jauno zādzību pastrādāja pārbaudes laikā. Likums paredz: ja jauns noziegums tiek pastrādāts nosacītā soda laikā, viņam var piespriest jau reālu cietumsodu pieskaitot iepriekš neizciesto sodu.

Tomēr tiesas process gandrīz divus gadus nevarēja notikt, jo apsūdzētais bija izbraucis no Latvijas. Tādejādi viņš neieradās reģistrēties policijā un tika izsludināta viņa meklēšana. Nesen Edgars ieradās Latvijā un marta sākumā viņš tika apcietināts.

 

Apsūdzētā aizstāve tiesā uzsvēra, ka salīdzinot ar situāciju pirms diviem gadiem, šobrīd Edgars vairs nav sabiedrībai bīstams un viņam vairs nepiemīt nosliece uz noziedzīgo nodarījumu atkārtošanu. Jaunietis ir adaptējies sabiedrībā, Francijā strādāja par veco ļaužu aprūpētāju, kā arī pieteicies mācībām. Kad viņš vēl bija nepilngadīgs, 2008. un 2009. gadā viņam bija nesaskaņas ar ģimeni, kas radīja psiholoģiskas problēmas. Bet šobrīd viņš Francijā dzīvo ģimenē – pie savas mātes un audžutēva. Turklāt vainu mīkstinošs apstāklis ir savas vainas atzīšana un izdarītā nožēlošana, cietušajam pilnībā atlīdzināti visi nodarītie zaudējumi.

 

Advokāte pauda pārliecību, ka Edgara pāraudzināšanai cietums nav nepieciešams un lūdza tiesu piespriest pēc iespējas mīkstu sodu. Tomēr tiesnesis apmierināja prokurora prasīto sodu un piesprieda jaunietim reālu cietumsodu uz vienu gadu un septiņiem mēnešiem. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: