Naktspatversmes pakalpojumu klāst drīz tiks papildināts ar atskurbšanas iespēju. Ēkā, kurā darbojas naktspatversme, sākts divu atskurbināšanai paredzētu telpu remonts.

Naktspatversme bezpajumtniekiem Fabrikas ielā 2a šoziem vēl nav uzsākusi darbu diennakts režīmā. «Tas pagaidām nav nepieciešams,» skaidro Latvijas Samariešu apvienības Ventspils nodaļas vadītājs Andis Sukurs, piebilstot, ka patversme uz darbu diennakts režīmā pāriet, kad iestājas skarbāki laikapstākļi – spēcīgs vējš, putenis vai stiprs sals, kad ilgstoši atrasties ārā kļūst bīstami. Iepriekšējos gados, ziemā iestājoties aukstākam laikam, ir gadījies, ka naktspatversme ir pārpildīta. Pašreizējos laikapstākļos patversmes darba laikā vairāk nekā puse gultasvietu nav aizpildītas, piebilst Sukurs.

Ziemas laikā patversme klientus uzņem no plkst. 18 līdz 8. Patversmes apmeklētāju skaits ir gandrīz nemainīgs – ik dienu šeit ierodas pārnakšņot 14–15 cilvēki. Kad laikapstākļi pasliktināsies vai iestāsies stiprs sals, apmeklētāju uzreiz kļūs vairāk. Patversme vienlaicīgi var uzņemt līdz 40 cilvēku. Bez guļvietas bezpajumtnieki šeit saņem arī siltas vakariņas un brokastis, higiēnas pakalpojumus, viņiem ir iespēja nomazgāties un izmazgāt drēbes, saņemt konsultāciju par sociālajiem jautājumiem. Brīvajā laikā patversmes klienti var skatīties televizoru, palasīt grāmatu vai uzspēlēt galda spēles. Vasarā patversme divus mēnešus ir slēgta.

Patversmes pakalpojumu klāsts tikpat kā nav mainījies jau 16 gadus, kopš iestādes atvēršanas. Desmit gadus, kopš 2013. gada, šajā pašā ēkā Fabrikas ielā 2a darbojas sociālās aprūpes centrs Vēji pensionāriem un invalīdiem ar asociālu (nemierīgu) uzvedību ar 27 vietām. Andis Sukurs stāsta, ka daudzi pastāvīgie naktspatversmes klienti ar laiku, kad paši jau vairs nespēj par sevi parūpēties vai iegūst invaliditāti, nāk dzīvot pansionātā Vēji. Abu iestāžu darbību nodrošina Latvijas Samariešu apvienība.

Ventspils pašvaldība no Latvijas samariešu apvienības pērk naktspatversmes un sociālās aprūpes centra cilvēkiem ar asociālu uzvedību pakalpojumus. Nākamgad pakalpojumu klāsts tiks papildināts ar atskurbināšanas pakalpojumu. Šī funkcijas būs pašvaldības pienākums saskaņā ar jauno Pašvaldību likumu. «Drīz naktspatversme uzsāks piedāvāt atskurbšanas iespēju,» apstiprina Sukurs.

Tā kā naktspatversme neuzņem klientus alkohola reibumā, šādās situācijās viņi vispirms varēs izgulēties atskurbtuvē.

Pašlaik topošās atskurbtuves telpās notiek remonts. Andis Sukurs stāsta, ka darbu apjoms ir izrādījies lielāks nekā domāts, tāpēc atskurbtuves telpu remonts var aizņemt ilgāku laiku. «Kad noņēma veco sienas un grīdas apdari, noskaidrojās, ka darba būs vairāk nekā domājām sākumā,» saka Sukurs. Atskurbtuves vajadzībām tiek remontētas divas istabas – vīriešiem un sievietēm, katrā vienlaikus varēs uzturēties seši cilvēki. Pēc atskurbtuves darba uzsākšanas apkalpojošais personāls Fabrikas ielā 2a tiks papildināts ar četriem darbiniekiem, un pavisam tad šeit būs nodarbināti 15 speciālisti. Šobrīd naktspatversmes un sociālās aprūpes centra darbību nodrošina 11 cilvēki. Daudzi tur strādā kopš patversmes atvēršanas.

Naktspatversmē joprojām var apmainīt šļirces un nodot HIV un hepatīta testu. Noteiktās dienās un stundās te pieņem medmāsa. Šie pakalpojumi ir pieprasīti arī mūsu pilsētā, tos izmanto cilvēki, kuri lieto narkotiskās vielas. «Svarīgi, lai viņi nelietotu vienu šļirci uz vairākiem cilvēkiem. Tā ir arī drošība visai sabiedrībai,» uzskata Sukurs.

Ventspils domes Sociālais dienests informē, ka «personas, kuru dzīvesvieta ir Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā, naktspatversmes pakalpojumus var izmantot bez maksas 90 dienas viena kalendārā gada garumā. Sākot ar 91. dienu, par uzturēšanos naktspatversmē klients sāk maksāt daļēju maksu par naktspatversmes pakalpojumiem: 1% apmērā no iepriekšējā kalendāra mēneša ienākumiem, ja klients ir valsts pensijas vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs; 0,71 eiro dienā, ja klients nav darbspējīgā vecumā.»

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Covid 19-24.ventspils.lv 11.12.2023, 15:34:31

    Jau reiz te tika uzdots jautājums-kāda būs gulēšana-baltos palagos,kā senākos laikos,vai jūrmalas smilktīs,kā ne tik senā pagātnē?
    Un lūgums grīdu mazgājamam ūdenim nepievienot lizolu,jo tad specifisko smaku no drēbēm grūti izvēdināt.Bet tas tā,no veco laiku tehnoloģijas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: