Sniedzot atbalstu atbildīgajām nozarēm - Satiksmes un Iekšlietu ministrijām - Tieslietu ministrija (TM) iesniegs Saeimā likumprojektu tiesiskā regulējuma izmaiņām, kas liegtu Latvijā uzturēties Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, informē TM.

Plānotās izmaiņas paredzētu Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Krievijas un Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijā, noteiktu sekas un transportlīdzekļu īpašnieku atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā, kā arī novērstu šo personu izvairīšanos no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu.

Gadījumā, ja trīs mēnešu laikā netiktu veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekotu sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

"Jebkuram ciemiņam, kas ierodas Latvijā, ir jāciena mūsu valsts likumi un kārtība. Eiropas Savienības (ES) robežas šķērsošana ar Krievijā reģistrētu transportlīdzekli, līdz ar to arī atrašanās Latvijā, ir sankciju pārkāpums. Ja transportlīdzekļi ar Krievijas un Baltkrievijas numurzīmēm laicīgi netiktu pārreģistrēti, iespējams, tos varētu konfiscēt par labu Ukrainai, atbalstot tās armiju frontes līnijā," uzsvērusi ministre.

Vienlaikus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, kuru valstis īsteno nelegālu un asiņainu karu Ukrainā un kuri tomēr vēlas pārvietoties Latvijas teritorijā, tiks aicināti to darīt jau ar Latvijā reģistrētām numurzīmēm, ar kājām vai sabiedrisko transportu, ievērojot likumu un cienot ceļu satiksmes noteikumus, norāda tieslietu ministre.

TM izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz Eiropas Komisijas skaidrojumu, kurā norādīts, ka pērn ES noteiktās sankcijas pret Krieviju attiecināmas arī uz Krievijas iedzīvotāju personīgajiem transportlīdzekļiem ar Krievijas reģistrāciju, līdz ar to attiecīgas valsts pilsoņi ar saviem transportlīdzekļiem ES teritorijā nedrīkst uzturēties.

Eiropas Komisija norādījusi, ka sankciju atbilstoša un samērīga piemērošana ir katras dalībvalsts kompetencē. Latvijā plānotās izmaiņas noteiktu aizliegumu arī Baltkrievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, ņemot vērā arī ES noteiktās sankcijas pret Baltkrieviju.

Likumprojektu plānots sagatavot tuvākajā laikā, norādīja ministrijā. Kamēr vēl notiek likumprojekta sagatavošana detaļas, par topošajiem nosacījumiem ministrijā nekomentēja.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -4
    Heinrich 22.09.2023, 14:44:38

    Sen bija laiks.
    Un sankcijas varētu atļaut pielietot,tā teikt,neformālā veidā- vienkārši iznīcinot lielkrievu un baltkrievu automobiļus.Nodedzinot,vai kā citādāk.Vajag tikai,lai represīvās iestādes tā teikt,pievērtu acis uz šādu pašdarbību.

  • -8
    Doncarleone 24.09.2023, 07:46:28

    Draudziņ, tavi bēniņi pamatīgi svilpo...

  • -8
    Doncarleone 24.09.2023, 07:45:37

    A kad beidzot sāks kaut ko darīt ar ukrainā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, kas te ir lielos daudzumos, un ne pārāk labi pārzin csn, bieži tonēti uz riņķi, un galu galā lieto ceļus, bet nodokļus par to nemaksā...

  • -3
    +Arājs 1488/2 24.09.2023, 13:32:09

    Vai tik komentētājs "Vents '' pats nav krievs un pūķina slepens atbalstītājs?

  • -7
    Doncarleone 24.09.2023, 17:48:26

    Vienreiz jau rakstiju, ka esmu ukrainis.
    Un arī Puķina atbalstītājs neesmu.
    Bet ar tevi gan ir skaidrs, ko tu atbalsti un kas ir tavs ūsainais elks, uz ko tu pa vakariem masturbē.

  • -1
    Viktors + 08.11.2023, 14:13:47

    "Par krievu nīšanu neviens nerunāja,tā nebija nīšana,bet gan šo suņu neatzīšana par cilvēkiem.Neiedomājams pretīgums pret šo prātam neaptveramo kreatūru cietsirdību,ka vēlme iznīcināt viņus kā žurkas,indīgus zirnekļus un vilkus,bija tik dabīga vajadzība,kā pašsaglabāšanās".
    Ļevs Tolstojs."Hadži Murats".

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: