Viens no vadošajiem elektrovairumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā “Baltijas Elektro Sabiedrība” SIA veic jaunu saules parka būvniecību Ventspilī pēc mašīnbūves uzņēmuma “Bucher Municipal” SIA pasūtījuma.

Saules parka, kurš atrodas Ganību ielā, plānotā jauda būs 605 kW un tā tiks izmantota uzņēmuma ražotnes vajadzībām. Plānots, ka parks tiks nodots ekspluatācijā septembrī.

Šobrīd “Baltijas Elektro Sabiedrība” īsteno 15 saules parku projektus klientiem 60 miljonu eiro apmērā.

Edgars Bergholcs, “Baltijas Elektro Sabiedrība” valdes priekšsēdētājs, norāda, ka šis ir vidēja mēroga saules parks, kas spētu saražot elektroenerģiju aptuveni 75 privātmājām: “Šobrīd lielākoties Latvijā korporatīvajā segmentā tiek attīstīti neliela izmēra saules parku projekti ar jaudu līdz 50 kW. Tomēr mūsu portfelī tapšanas stadijā ir vairāki lieli saules parki ar kopējo jaudu 7,5 MW. Kopumā šobrīd šajā segmentā īstenojam ap 15 projektiem ar kopējo jaudu 51 MW. Pakāpeniski arvien vairāk uzņēmumu un pašvaldību uzņēmumu investē līdzekļus saules parku risinājumos. Atšķirībā no privātmāju segmenta, korporatīvo klientu segmentā lēmumi tiek pieņemti pārdomātāk un līdz ar to likumsakarīgi, ka to bums vairāk iezīmējas šogad.”

“Bucher Municipal” ir pasaulē vadošais komunālās tehnikas ražotājs ar 19 ražotnēm dažādos pasaules reģionos. Vienīgais Baltijā esošais Bucher Industries grupas uzņēmums atrodas Ventspilī, un tas ir arī viens no lielākajiem Latvijas mašīnbūves uzņēmumiem.

Andris Grīnbergs, “Bucher Municipal” SIA apsaimniekošanas nodaļas vadītājs: “Esam liels elektroenerģijas patērētājs reģionā, tāpēc šis ir stratēģisks un pašsaprotams solis, lai samazinātu biznesa riskus, ko rada enerģētiskā nedrošība un cenu izmaiņas. Turklāt saules parks kā enerģētiskās neatkarības risinājums ir daļa no mūsu biznesa pieejas, domājot par videi draudzīgākiem risinājumiem un biznesa ilgtspēju. Mēs apzināmies savu atbildību pret sabiedrību un apkārtējo vidi, tādējādi šāda projekta realizēšana bija likumsakarīga. Ventspils rūpnīca arī dos būtisku pienesumu kopējā Bucher Industries mērķa sasniegšanā – līdz 2025. gadam par 10% samazināt CO2 izmešu apjomu.”

“Baltijas Elektro Sabiedrība” eksperti norāda, ka šāda parka plānotā saražotā elektroenerģija gadā varētu būt vidēji 647 MWh, un tā atmaksāšanās periods varētu būt 7 – 10 gadi. Šādiem projektiem ļoti svarīgi ir kvalitatīvi tehniskie risinājumi.

Papildus šim saules parkam uzņēmums uzstāda attālinātu pārvaldes sistēmu, kas ļaus uzraudzīt saules parka darbību, izbūvē žogu ar videonovērošanu, kā arī labiekārto teritoriju.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    mernigors 04.09.2023, 12:39:10

    Es teiktu, ka investori un privātais bizness netic valsts spējai nodrošināt ar pietiekami lētu enerģiju, prognozē tās cenas celšanos nākotnē, jo lēmumi tiek pieņemti politiski nevis saimnieciski saprātīgi. Ir taču skaidrs, ka šī enerģija ir dārga.....

  • -1
    Kriska 04.09.2023, 21:11:01

    Iekšējā balss man dod ziņu, ka valsts apliks ar nodokli to privāto elektroenergiju un nosauks kā ienākumu nodoklis. Tā,ka bez maksas elektrība nebūs

  • 0
    Pornieks 05.09.2023, 12:15:25

    Man savukārt veselais saprāts dod ziņu ka pilsētā ir jāizmanto jumtus, dienvidu slīpnes un sienas. To var noformēt estētiski pievilcīgi un interesanti.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: