Latvijā kaķi ir ļoti populāri mājdzīvnieki. Pēc statistikas datiem 250 000 ģimenēs ir vismaz viens kaķis, kas ir divreiz vairāk nekā reģistrēto suņu skaits. Lai gan pasaulē kopumā suņi tiek uzskatīti par populārākiem mājdzīvniekiem, Latvija ir to valstu skaitā, kuras iedzīvotāji daudz biežāk par savu mājas mīluli izvēlas kaķi.

Visiem kaķiem piemīt neatkarīga daba un dabiski mednieka instinkti; kaķi ir veikli, aktīvi un rotaļīgi, taču ļoti bieži vēlamies, lai kaķis būtu arī mīlīgs, draudzīgs, ļautos glāstiem, labi sadzīvotu ar maziem bērniem un citām astēm. Bez iepazīšanās ar šķirņu aprakstiem un konsultācijas ar audzētājiem, piemeklēt piemērotāko šķirni ne vienmēr ir viegli. Pasaulē ir vairāk nekā 70 oficiāli atzītu kaķu šķirņu un liela daļa no tām ir pārstāvētas arī pie mums. Dažas no populārākajām kaķu škirnēm pasaulē un Latvijā ir Britu īsspalvainais, Persijas kaķis, Meinkūns, Siāmas kaķis, Regdolls, Sibīrijas meža kaķis un Bengālijas kaķis.

Kādu šķirni izvēlēties, ja vēlaties mājās mierīgu un līdzsvarotu mīluli?

Kaķu personība var atšķirties pat šķirnes ietvaros, un katrs individuālais kaķis var būt nedaudz atšķirīgs, tomēr, izvēloties kaķi no minētajām šķirnēm, ir lielāka iespēja sagaidīt vēlamo uzvedību.

  • Regdolls

Ragdolls ir lielas izmēra kaķu šķirne ar mīkstu, zīdainu kažoku. Tie ir pazīstami ar savu mierīgo un kluso dabu. Ragdolli parasti ir ļoti mīloši, draudzīgi un pacietīgi, un viņi parasti labi sadzīvo ar citiem dzīvniekiem un bērniem.

  • Meinkūns

Meinkūns ir viena no augumā lielākajām kaķu šķirnēm. Lai gan šīs šķirnes kaķi ir enerģiski un aktīvi, viņi ir arī izturēti un pacietīgi. Meinkūni ir slaveni ar savu draudzīgo dabu un spēju viegli sadzīvot ar visiem ģimenes locekļiem, tai skaitā citiem mājdzīvniekiem.

  • Persijas kaķis

Persieši ir vienas no vecākajām un populārākajām kaķu šķirnēm. Tie ir lieliski piemēroti cilvēkiem, kuri vēlas mierīgu un nomierinošu mājdzīvnieku – kompanjonu.

Kādu šķirņu kaķi ir pazīstami ar savu rotalīgo dabu?

Mazs kaķēns ienes mājās ne tikai jaunas un patīkamas rūpes, bet ļoti daudz jautrības un neizsīkstošas enerģijas. Ir kaķu šķirnes, kas rotaļīgo dabu un dabīgo ziņkāri saglabā līdz cienījamam vecumam.

  • Siāmas kaķis

Siāmas kaķi ir ļoti enerģiski, aktīvi un rotaļīgi. Siāmieši arī ļoti pieķeras cilvēkam un mēdz būt sociāli aktīvi un ļoti lojāli savai ģimenei.

  • Bengālijas kaķis

Viņi ir ļoti enerģiski, atlētiski un ziņkāri. Bengāļu kaķi mīl rotaļas, spēj apgūt trikus un pat gatavi atnest mestu bumbiņu. Viņiem ir izteikti spēcīgs iedzimtais rotaļu instinkts.

  • Abesīnijas kaķis

Abesīniešu kaķi ir pazīstami ar savu vitalitāti un ziņkāri. Viņi ir aktīvi, izturīgi un mīl piedalīties spēlēs. Abesīnieši mīl intelektuālas rotaļas, piemēram, slēpšanos un viņam patīk interaktīvās rotaļlietas.

Savukārt daudzas ģimenes, iegādājoties kaķēnu, raizējas par viņa saderību ar maziem bērniem, kad viņs jau būs pieaudzis. Lūk, trīs šķirnes, kuras pazīstamas ar savu pacietību un draudzīgumu: Burmas kaķis, Sibīrijas meža kaķis un Regdolls.

Speciālā kaķu pārtika – pamats mājas mīluļa veselībai un ilgam mūžam

Kaķi var sasniegt cienījamu vecumu – 12 līdz 15 gadus, kas var atšķirties no daudziem faktoriem, tomēr neatkarīgi no izvēlētās šķirnes, ļoti svarīgs dzīves kvalitāti nodrošinošs elements ir speciālā, kaķiem domātā pārtika. Zināmi ir daudzi zīmoli, taču šoreiz pieminēsim divus Royal Canin un Josera.

Royal Canin kaķu barība pielāgota dažādu kaķu šķirņu, vecuma un veselības stāvokļa individuālajām vajadzībām. Royal Canin izstrādājis barību dzīvniekiem ar konkrētām veselības problēmām. Josera savukārt fokusējas uz dabīgu un veselīgu barības sastāvu, ražošanā izmantojot kvalitatīvas sastāvdaļas, tādējādi Josera kaķu barība nodrošina vispārēju kaķu veselību.

220.lv mājas mīluļiem domātu preču klāstā Jūs atradīsiet abu šo zīmolu specializēto kaķu barību. Detalizētāku informāciju par kaķu barības izvēli var atrast šeit.

Lasi vēl