Ar apgaismojuma nomaiņu Basketbola hallē noslēgusies vairāku gadu garumā īstenotā pāreja uz mūsdienīgu un energoefektīvu LED apgaismojumu Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzu zālēs, kas ļauj samazināt elektroenerģijas patēriņu vismaz trīs reizes.

Olimpiskajam centram Ventspils kā lielajam energopatērētājam ir izstrādāta energopārvaldības politika un regulāri jāveic energopārvaldības sistēmas audits un sertifikācija atbilstoši jaunākajam ISO standartam, pretējā gadījumā tam tiktu piemērota energoefektivitātes nodeva 7% apmērā no iepriekšējā gada patērētās elektroenerģijas izmaksām. Veicot sertifikāciju, Olimpiskais centrs ir atbrīvots no nodevas, kas ļauj ietaupīt līdzekļus. Lai atbilstu ISO standartam un uzlabotu energoefektivitāti, Olimpiskā centra sporta bāzēs ik gadu notiek plānveida infrastruktūras uzlabošanas pasākumi. Tā ir gan apgaismojuma nomaiņa sporta bāzēs, gan, piemēram, logu nomaiņa administrācijas ēkā u. c. pasākumi.

Šosezon apgaismojums nomainīts visās trīs Basketbola halles zālēs. Kā stāsta Olimpiskā centra Ventspils sistēmu vadības inženieris Didzis Žukovs, vecais apgaismojums – gāzizlādes metālhalīda lampas – nebija mainīts kopš Basketbola halles uzcelšanas 1997. gadā. «Vecās gāzizlādes lampas bija energoneefektīvas: viena spuldze – 1000W, bet jaunajiem LED gaismekļiem tie ir 250 līdz 300W. Vidēji rēķinot, tas ir trīs reizes mazāk. Tā kā apgaismojums zālēs ir ieslēgts pat 10–12 stundas dienā, atpelnīšanās laiks ir diezgan ātrs.» Sistēmu vadības inženieris piebilst, ka ļoti mainīgās elektroenerģijas cenas dēļ LED gaismekļu atmaksāšanās laiku var aprēķināt tikai aptuveni – tie ir apmēram trīs gadi, ņemot vērā, ka arī veco gaismekļu jaudas bija atšķirīgas: Basketbola hallē, Ledus hallē un Vieglatlētikas manēžā tie bija 1000W, sporta hallē Pārventa un sporta namā Centrs – 400W.

Vecās gāzizlādes lampas raksturo vēl kāds būtisks mīnuss – ja uz brīdi negaidīti pazuda elektrība, bija jāgaida, līdz lampas atdziest, iekams tās varēja atkal ieslēgt. «Vienu reizi tā pat notika, ja nemaldos, 2018. gadā FIBA spēles laikā,» atminas Žukovs. Jaunais zāļu LED apgaismojums no šādām neparedzamām un nepatīkamām situācijām turpmāk ļaus izvairīties.

Ilgu laiku gāzizlādes metālhalīda lampām īsti nebija alternatīvu – sporta hallēm, kurās nepieciešams jaudīgs un spilgts apgaismojums, piemēroti LED risinājumi parādījušies vien pēdējos trīs četros gados. «Tagad šīs tehnoloģijas kļūst lētākas. Šādas LED lampas vairs nemaksā tik, cik maksāja vēl pirms trim gadiem. Līdz ar to skaidrs, ka bija īstais laiks mainīt apgaismojumu,» skaidro sistēmu vadības inženieris.

Vispirms, jau 2020. gada beigās, jaunais LED apgaismojums ierīkots Pārventas sporta hallē, 2021. gadā – Ledus hallē un sporta nama Centrs zālē, pērn – Pārventas futbola laukumā un OC Vieglatlētikas manēžā. Visbeidzot, pagājušā gada izskaņā, jaunu apgaismojumu ieguva Basketbola halles galvenā jeb vidējā zāle, bet šī gada martā – abas malējās zāles. Šogad plānots veikt arī apgaismojuma sistēmas rekonstrukciju futbola stadionā Katoļu ielā 40. «Vēl plānots nomainīt prožektorus slēpošanas kalnā Lemberga hūte, apgaismojumu BMX trasē, sporta bāzu gaiteņos un citās mazajās telpās, bet apgaismojums jau ir nomainīts pilnīgi visās sporta zālēs,» stāsta Didzis Žukovs. Jaunais apgaismojums ierīkots ar Ventspils pašvaldības finansējumu.

Uzstādot jaunās LED lampas, to efektivitāte un elektrības ietaupījums bija uzreiz jūtams. «Piemēram, Ledus hallē, kur apgaismojumu nomainījām pirms pāris gadiem, kad beidzās kovida ierobežojumi un atgriezās treniņi, jau uzreiz pamanījām, ka elektrības patēriņš ir par vairākiem tūkstošiem kW mēnesī mazāks. Šeit, Ledus hallē, efektivitāte ir pat vēl lielāka – es teiktu, ka patēriņš ir dalīts ar četri –, jo ir nedaudz zemāks griestu augstums un apgaismojums nav vajadzīgs tik jaudīgs kā Basketbola hallē.» Ledus hallē salīdzinājumā ar citām zālēm jaunie apgaismes ķermeņi ir ar lielāku izturības klasi, jo «ripas trieciens ir visspēcīgākais». Basketbola hallē visās trīs zālēs nomainīts pamatapgaismojums, bet vidējā zālē – arī televīzijas apgaismojums, kas tiek ieslēgts spēļu translācijas laikā. «Kopā ar televīzijas apgaismojumu tas dod nedaudz vairāk kā 2000 luksu. Vecais apgaismojums bija, maksimums, 1600 luksu. Šai zālei apgaismojuma intensitāte luksos ir lielāka saistībā ar jaunajām FIBA prasībām,» vēl vienu būtisku argumentu, neskaitot energoefektivitāti, min Žukovs.

Ledus hallei jauns dzesētājs

Šopavasar pie Olimpiskā centra Ventspils Ledus halles uzstādīts jauns slēgta tipa saldēšanas iekārtas dzesētājs, kas turpmāk ļaus izvairīties no iepriekšējās vasarās pieredzētajām situācijām, kad sutīgās dienās augstās āra gaisa temperatūras un lielā gaisa mitruma dēļ vecais sausā tipa dzesētājs nespēja nodrošināt nepieciešamo ledus cietību.

Kā skaidro Olimpiskā centra Ventspils inženieris Didzis Žukovs, vecais sausa tipa dzesētājs, kas atradās uz Ledus halles jumta, sutīgās vasaras dienās vairs nespēja atbilstoši darboties. «Kompresori no pārslodzes slēdzās ārā dēļ tā, ka dzesētājs vairs nespēja atdzesēt sistēmu. Līdz ar to karstajos vasaras mēnešos bija problēma, ka ledus vairs nesala.» Inženieris piebilst, ka, pētot temperatūru svārstības, secināts, ka klimats Ventspilī pēdējo 20 gadu laikā ir mainījies – gaiss ir kļuvis mitrāks un karstāks, līdz ar to vecais sausā tipa dzesētājs nav piemērots darbībai karstajās vasarās dienās.

«Mēs esam viena no retajām ledus hallēm, kas vispār vasarā strādā un uzņem daiļslidotāju un hokejistu treniņnometnes, kamēr citur daudzas ledus halles ir ciet,» turpina Žukovs un piebilst, ka daudzas ledus halles vasarā nestrādā tieši lielo elektrības izmaksu dēļ: jo augstāka āra gaisa temperatūra, jo vairāk jāsaldē un attiecīgi – jāpatērē elektroenerģija. Lai Olimpiskā centra Ventspils Ledus halle varētu bez problēmām strādāt arī vasarā, meklēti iespējamie risinājumi – rezultātā nolemts iegādāties un uzstādīt slēgtā tipa ūdens dzesētāju. Finansējumu vairāk nekā 112 tūkstošu eiro apmērā jaunā dzesētāja iegādei piešķīrusi Ventspils pašvaldība.

Jaunais dzesētājs darbojas jau pāris nedēļu. Jautāts par pirmajiem secinājumiem, inženieris atzīst: «Dzesētājs strādā efektīvi. Bet īsto efektivitāti redzēsim tad, kad būs vasara un ārā ap 30 grādu. Droši varu teikt, ka tādu problēmu, kā iepriekš, vairs nebūs.»

Maijā plānots uzsākt Ledus halles sagatavošanu vasaras treniņnometņu sezonai – tiks nokausēts vecais ledus, zīmētas jaunas laukuma līnijas, bet ap Jāņiem sāks saldēt jauno ledus kārtu, lai jau jūlija pirmajās dienās Ledus halle varētu uzņemt pirmos treniņnometņu dalībniekus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: