Demontāžas darbi, kas norit Sarkanmuižas dambī 28, tā sauktajās Daiļrades mājās, piesaistījuši iedzīvotāju uzmanību. Ēku puduris plašajā pļavā daudziem šķitis gana interesants, lai izmantotu to lietderīgi. «Kas tur notiek?» vēlas zināt ventspilnieki.

Ēkas, kas ieskauj vēsturisko Sarkanmuižas pagasta skolas ēku, šobrīd kā izmantošanai nelietderīgas tiek nojauktas. Tiks saglabāta vien pieminētā skolas ēka, bet kopumā īpašums tikšot pārdots, skaidroja minētā īpašuma saimnieks. No drošiem ziņu avotiem Ventas Balss uzzināja, ka ēku ar tai piederošo zemes gabalu nolēmusi iegādāties pašvaldība. Šo faktu uzrunātās amatpersonas ne apstiprināja, ne noliedza. Pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītāja vietniece Evija Zaharova skaidroja, ka Ventspils attīstības plāna (teritorijas plānojuma) 1. redakcijā šī teritorija paredzēta sabiedrisko un jaukta tipa (sabiedrisko un darījuma) iestāžu būvniecībai.

Taču runāt par Sarkanmuižas dambja 28 izmantošanu konkrētiem mērķiem vēl esot pāragri. Arī par to, kā izmantot pļavu, kas atrodas Lielā prospekta pretējā pusē un kurā bija iecere būvēt policijas ēku, kas izkūpēja līdz ar Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes izveidošanu Liepājā, skaidrības vēl nav.

Pašvaldības Teritoriālplānošanas un zemes ierīcības dienesta vadītājs Dainis Plūme paskaidroja, ka zemes gabals Rūpniecības ielā 2 pieder valstij un par tā izmantošanu šobrīd netiekot runāts. Tikmēr pilsētas mērs Aivars Lembergs pieļauj, ka šo zemi būtu lietderīgi atprasīt no valsts: „Tur varētu atrasties kāda reprezentatīva sabiedriska celtne. Policijai tā arī nebija īstā vieta – dzīve šo kļūdaino lēmumu pati izlabojusi.”

Bet vecā skolas ēka otrā pusē - Sarkanmuižas dambī slejas jau kādus pārsimt gadus. Tēsto laukakmeņu ēka pagājušā gadsimta vidū papildināta ar otro stāvu un citām piebūvēm, kas šobrīd tiek nojauktas. Sākotnēji ēkā atradās Sarkanmuižas skola – bērnu čalas akmens mūros skanējušas arī Latvijas pirmās neatkarības gados un pat vēl padomju iekārtas sākumposmā.

Par skolotāju tajā strādājis 1905. gada revolūcijas varonis Jānis Fernests, kura tēls kopā ar vēl diviem cīņubiedriem iemūžināts piemineklī Raiņa un Lauku ielas un Sarkanmuižas dambja krustojumā. Pagājušā gadsimta vidū ēka nonāca uzņēmuma Daiļrade īpašumā, bet vēlāk, Latvijas otrās neatkarības gados, kļuva par privātīpašumu.

Foto: Juris Ģigulis

Beidzot arī vecās Sarkanmuižas skolas apkārtne piedzīvo pārmaiņas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: