Mēs dzīvojam laikā, kad mehāniskos veļas žāvētājus un veļas auklu arvien biežāk nomaina praktisks un daudzfunkcionāls veļas žāvētājs. Veļas mazgāšanas un tās žāvēšana procesi salīdzinoši īsā laikā ir piedzīvojušas pārsteidzošas izmaiņas - ja vēl nesen veļas žāvētājs bija ekstra, tad tagad tā ir ierīce, kuru iegādājas daudzas mājsaimniecības.

Lēmumu par jaunas un labākas sadzīves tehnikas iegādi pieņemam, lai paveiktu mājas darbus ātrāk un ar mazāku piepūli. Kāpēc, lai tas nebūtu veļas žāvētājs, kam ir daudzas praktiskas priekšrocības?

Kādas ir veļas žāvētāja iegādes priekšrocības?
- Žāvējot telpā neuzkrājas mitrums;
- Vienā reizē tas spēj izžāvēt lielu apjomu veļas;
- Sausās drēbes nevajag gludināt (mazgājot ar speciālu režīmu);
- Nebojā auduma šķiedras;
- Augstā temperatūra nodrošina izcili sterīlu gultas veļu;
- Veic ātru drēbju izžāvēšanu ārkārtas situācijās;
- Ietaupa laiku.

Ja nosauktie ieguvumi Jums liekas saistoši, tad turpiniet lasīt, lai uzzinātu par galvenajiem izvēles kritērijiem.

Kādiem aspektiem jāpievērš uzmanība?

Vispirms  - veļas žāvētāju veidi

  • Ventilācijas veļas žāvētāji

Žāvētājs gaisu iesūc no apkārtējās vides, to silda un iepūš ātrgaitas rotējošā tvertnē, kur tas iztvaicē veļā uzkrāto mitrumu. Karstu gaisu un mitrumu no žāvētāja izvada telpā vai ventilācijas sistēmā. Šāda veida žāvētāji, ja mitrais gaiss nenonāk ventilācijas kanālā, ļoti silda un mitrina telpu, tāpēc šī tehnoloģija netiek izmantota jaunāko veļas žāvētāju modeļos. 

  • Kondensācijas veļas žāvētāji

Kondensācijas veļas žāvētāju var uzstādīt labi vēdināmā telpā, jo tam nav nepieciešama ārēja ventilācijas sistēma. Mitrums, kas savākts no veļas, sakrājas īpašā traukā, kur uzkrātais šķidrums regulāri jāiztukšo. Dažos modeļos šķidrums tiek novadīts kanalizācijā.

  • Kondensācijas veļas žāvētāji ar siltumsūkni 

Šie žāvētāji atdzesē drēbju izdalīto gaisu un to izžāvē. Šāda veida žāvētāji patērē divreiz mazāk elektrības nekā abi iepriekš nosauktie veļas žāvētāju veidi. Tie arī strādā klusāk un apstrādā veļu saudzīgāk nekā cita tipa žāvētāji. Vairumam jauno modeļu ir invertora motors, kam ir daudz priekšrocību - klusāka darbība, augstāka motora izturība, lielāka mehāniskā noturība, augstāks griezes moments un lielāks ātrums.

Izmērs un tilpums

Ierīces ietilpība ir no 3 līdz pat 9 kilogramiem izmērā lielākiem modeļiem. Lielas ietilpības tvertne nodrošina labāku gaisa cirkulāciju, paātrina veļas žāvēšanu un samazina enerģijas patēriņu. Lai gan ir ierasti apgalvojumi, ka atsevišķs veļas žāvētājs būs piemērots vienīgi mājsaimniecībām ar pietiekami lielu platību, jaunākie risinājumi ļauj novietot veļas žāvētāju tieši virs veļas mašīnas. Tā, piemēram, iegādājoties īpašu stiprinājumu žāvētāja uzstādīšanai virs veļas mazgājamās mašīnas, Beko veļas žāvētājs kompakti ierakstīsies arī maza izmēra telpā. Modernie Beko kompaktie žāvētāji dziļumā sasniedz vien 46 cm izmēru, vienlaikus spējot apstrādāt līdz pat 7 kg veļas. Tādam Beko žāvētājam vieta atradīsies pat nelielā vannas istabā.

Papildu funkcijas

Veļas žāvētāji atkarībā no cenu kategorijas un zīmola piedāvā daudzas, ikdienā ļoti noderīgas funkcijas. Dārgākiem modeļiem pakotnē ir iekļautas vismaz 15 programmas, kas nodrošina žāvēšanu kokvilnai, sintētikai, vilnai, rūpīgo žāvēšanu delikātiem audumiem, džinsiem, nakts režīmu, utt. Higēniskā žāvēšana augstā temperatūrā efektīvi likvidē apģērbā putekļus, ziedputekšņus un nekaitē auduma šķiedrām. Tā Beko veļas žāvētāja programma Higiēna+ izcili sterilizē visu veļu.

Samsung veļas žāvētājs piedāvā pircēju augsti novērtētu funkciju Quick Dry 35'.  Žāvēšanas cikls nodrošina neliela, 1 kg veļas daudzuma žāvēšanu un sagatavošanu valkāšanai tikai 35 minūtēs. Nepatīk gludināt? Vienkārši izvēlaties Wrinkle Prevent (Pretburzījumu) režīmu un bez gludināšanas saglabājiet sausās drēbes nesaburzītas. Savukārt Air Wash tehnoloģija atbrīvo drēbes un gultasveļu no nepatīkamiem aromātiem, lai tās vienmēr smaržotu kā svaigas.

Trokšņa līmenis

Veļas žāvētājs ir diezgan skaļa ierīce, tādēļ izvēlaties kondensācijas veļas žāvētāju ar siltumsūkni, kura darbība ir klusāka.

Energopefektivitātes klase

Jauno modeļu veļas žāvētājiem ir A++ vai A+++ klase. Veļas žāvētāji ar siltumsūkņiem patērē vismazāk elektrības. Tiem parasti tiek piešķirta A+++ energoefektivitātes klase. Jaunākajiem kondensācijas veļas žāvētājiem ir A++ klase. Lielākie sadzīves tehnikas ražotāji savās ierīcēs iekļauj inovatīvus, enerģiju samazinošus risinājumus. Samsung veļas žāvētājs izmanto OptimalDry tehnoloģiju ar 3 sensoriem, kas uzrauga mitrumu un pielāgo žāvēšanas laiku - rezultātā veļa ir ātri gatava un žāvēšana minimāli patērē elektroenerģiju.

Veļas žāvētāji kļuvuši par noderīgu ierīci ikdienas mājas darbos. Apskatiet jaunākos modeļus un piedāvājumus to izdevīgai iegādei 220.lv.

Lasi vēl