Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina ļaut turpināt pasi izmantot kā primāro personu apliecinošu dokumentu, paredz partiju apvienības parlamentāriešu iesniegtie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā.

Pašlaik likumā noteikts, ka no 1.maija tikai personas apliecība būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu. Savukārt pasi kā personas apliecinošu dokumentu varēs izmantot pēc izvēles.

Taču ZZS aicina saglabāt pašreizējo kārtību, kas kā obligātu personu apliecinošu dokumentu ļauj izmantot kādu no abām iespējām - vai nu pasi, vai personas apliecību. Grozījumus iesnieguši partiju apvienības deputāti Uldis Augulis, Viktors Valainis, Daiga Mieriņa, Armands Krauze un Harijs Rokpelnis.

ZZS skaidro, ka iepriekš lemtais, ka ar 2023.gada 1.maiju ID karte ir primārais personu apliecinošs dokuments, kam ir jābūt obligāti, uzskatāms par sasteigtu. To apliecinot iepriekš novērotā valsts iestāžu nespēja tikt galā ar "nebeidzamajām rindām" Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās, kas raisīja iedzīvotāju neapmierinātību.

Likumprojekta pieņemšanas gadījumā zustu nepieciešamība iedzīvotājiem, kuriem jau ir pase, obligāti izņemt arī personas apliecību, tādējādi arī mazināsies rindas PMLP. "Tas, savukārt, atvieglos iedzīvotājiem iespēju saņemt pakalpojumus, kuriem ir reāla nepieciešamība atjaunot personu apliecinošo dokumentu," skaidro ZZS pārstāvji.

Progresējot tehnoloģiskām iespējām, arvien pieejamāki ir dažādi risinājumi, lai saņemtu e-pakalpojumus arī bez personas apliecības, norāda opozīcijas politiķi, kā piemēru minot "eMobile" sistēmas izmantošanu digitālai saziņai.

Kā ziņots, Saeima jau pirms vairākiem gadiem nolēma ieviest regulējumu, kas noteiks, ka personas apliecība būs obligāta visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kas sasnieguši 15 gadu vecumu, un pase turpmāk tiks paredzēta kā izvēles personu apliecinošs dokuments vai kā ceļošanas dokuments uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu.

Šādai kārtībai paredzēts stāties spēkā no 1.maija, tāpēc tie iedzīvotāji, kuriem šī dokumenta vēl nav, tiek aicināti savlaicīgi izņemt savu personas apliecību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: