Lai gan ir virkne cukura diabētam raksturīgu simptomu, šī slimība var izpausties ļoti individuāli. Lai izvairītos no saslimšanas ar cukura diabētu, Ventspils poliklīnikas endokrinologs Andris Akmentiņš aicina gan ieviest izmaiņas ikdienas ieradumos, gan biežāk noteikt glikozes līmeni asinīs.

Par cukura diabētu var liecināt piemēram, pastiprināta urinēšana, īpaši naktīs, pastiprinātas slāpes, svara izmaiņas, redzes izmaiņas un miegainība. Cilvēkam var būt arī nogurums un nespēks, taču arī to cēloņi var būt dažādi. Tāpat cilvēks var arī neizjust nevienu no šiem simptomiem. Cukura diabētu veicina neveselīgs un mazkustīgs dzīvesveids, aptaukošanās, paaugstināts holesterīna līmenis, iedzimtība, smēķēšana un alkohola lietošana.

Lai laikus atklātu šo saslimšanu, endokrinologs Andris Akmentiņš aicina biežāk doties pie ģimenes ārsta un noteikt glikozes jeb cukura līmeni asinīs. Īpaši tas jāņem vērā cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna līmenis un liekais svars. Tad arī bez sūdzībām vienu reizi gadā noteikti jādodas pie ģimenes ārsta. «Ja vienkārši lieto medikamentus paaugstināta asinsspiediena un holesterīna līmeņa ārstēšanai un nekontrolē rādītājus, tas var novest pie ielaista cukura diabēta. Kad ir attīstījušās vēlīnās komplikācijas un jau nepieciešama ārstēšana. Tā bieži mēdz būt,» norāda endokrinologs. Tāpat cukura līmeņa izmaiņas, iespējams, gaidāmas cilvēkiem, kuru darbs paredz naktsmaiņas. Ja paaugstināts cukura līmenis tiek atklāts laikus un cilvēks maina savus ikdienas ieradumus, līdz cukura diabētam iespējams nenonākt. «Izmainot ēšanas paradumus, samazinot stresu, ieviešot ikdienā fiziskās aktivitātes, līdz diabētam var šo lietu nenovest. Tas ir fakts,» uzsver Akmentiņš. Kas attiecas uz uzturu, ārsts iesaka vakaros neēst produktus ar augstu glikēmisko indeksu. Tas palīdz novērtēt, kā ogļhidrātus saturoši produkti paaugstina glikozes līmeni asinīs divas stundas pēc to apēšanas. Šādi produkti ātri remdē izsalkumu, taču arī satur daudz kaloriju, kas var veicināt liekā svara problēmas. Savukārt fizisko aktivitāšu ziņā var pietikt arī ar aptuveni stundu garu pastaigu katru dienu.

«Cukura diabēts kā slimība ir ļoti individuāls,» akcentē endokrinologs. Diviem pacientiem, kas ir aptuveni vienādā vecumā un ar līdzīgām blakus saslimšanām, cukura diabēta gadījumā ārstēšana var būt ļoti atšķirīga. Ārsts arī uzsver, ka pacientiem ar cukura diabētu ikdienu atvieglo dažādi viedie risinājumi, kas nodrošina nepārtrauktu glikozes līmeņa uzraudzību. «Cilvēks redz, kāda ir tendence – cukura līmenim turēties normālā līmenī, paaugstināties vai kristies. Zina, kā to prognozēt, kā rīkoties,» paskaidro ārsts.

Ja konstatēts paaugstināts cukura līmenis asinīs, jāvēršas pie endokrinologa. Lai pierakstītos uz konsultāciju pie Ventspils poliklīnikas endokrinologa Andra Akmentiņa, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru – zvanot pa tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pasta adresi registratura@ventspilspoliklinika.lv. Atgādinām, ka poliklīnikā ir arī Pēdu aprūpes kabinets, kas izveidots galvenokārt pacientiem ar cukura diabētu. Šajā kabinetā pacientiem ar ārsta nosūtījumu podologi jeb pēdu aprūpes speciālisti veic ārstniecisko pedikīru.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, par ko liecina paaugstināts glikozes jeb cukura daudzums asinīs. Slimībai ir vairāki tipi, piemēram, 1. tipa cukura diabēts (šūnas neražo insulīnu pietiekamā daudzumā), 2. tipa cukura diabēts (šūnu jutība pret insulīnu ir samazināta), gestācijas diabēts (var rasties sievietēm grūtniecības laikā) un citi grūtāk nosakāmi tipi.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Kriska 20.01.2023, 11:46:00

    Jocīga reklāma. Vai dakterim bezdarbs? Kāpēc mani nedēļu atpakaļ pierakstīja uz 22. martā?

  • -1
    Ventspils poliklīnika 20.01.2023, 12:24:35

    Labdien!
    Publikācijā aprakstīts cukura diabēts – ārsts stāsta, kas to veicina un kā rīkoties, lai ar to nesaslimtu. Jau daudzkārt esam skaidrojuši, ka gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem veidojas nepietiekamā valsts finansējuma dēļ.

  • -2
    Kriska 20.01.2023, 14:29:19

    Cien.poliklinika, izņemiet no raksta telefona Nr. un e-pastu , tad es jums ticēšu, ka raksts ir godīgā gribēšana palīdzēt cilvēkiem

  • 0
    Marta P 23.01.2023, 14:34:23

    Ir skaidrojoša informācija, kā par sevi rūpēties un līdz diabētam nenonākt. Bet, ja tas ir nokavēts vai gribas pārbaudīties - nu ir jādodas pie ārsta un informācijai ir jābūt maksimāli visur pieejamai. Diabēts jau nav iesnas parastās, tā ir nopietna slimība, kurā atbilstoši nerīkojoties var arī būt letāls iznākums.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: