Ventas Balss, atsaucoties uz kādas noraizējušās lasītājas telefona zvanu, nolēma izpētīt, cik ērti un veiksmīgi pilsētas jaunie un topošie iedzīvotāji var pierakstīties Ventspilī pie ģimenes ārsta.

Rubrikā Hallo, «Ventas Balss» klausās! ne reizi vien publicētas lasītāju pārdomas un pieredze – gan pozitīva, gan negatīva –, kas saistīta ar medicīnas nozari, arī medicīnas pakalpojumu pieejamību. Šoreiz kāda ventspilniece dalījās ar savas radinieces, kura nesen kopā ar ģimeni pārcēlusies no nelielas pilsētas Vidzemē uz Ventspili, piedzīvoto. Jaunā ģimene nemaz tik viegli nav varējusi pierakstīties pie ģimenes ārsta. «Vairākās ģimenes ārstu praksēs viņiem atbildēja, ka jaunus pacientus ņem tikai tad, ja pie daktera jau ir pierakstījies kāds no ģimenes locekļiem,» stāsta lasītāja, kura ir jauno ventspilnieku attāla radiniece, un arī viņas ģimenes ārste jauno ģimeni īsti nav gribējusi pieņemt, jo viņas praksē jau reģistrējušies gana daudz pacientu un ārste drīzumā grasās doties pensijā. «Viņi vairākkārt zvanīja arī uz poliklīniku, kur reģistratūrā paziņoja, ka pašlaik jaunus pacientus pieņem tikai viena daktere, bet, kad reģistratūras darbiniece mēģināja savienot ar dakteres kabineta telefonu, nekas nesanāca. Un tā vairākas reizes!» stāsta lasītāja. Beigu beigās jaunā ģimene pierakstījusies ģimenes ārsta praksē Pārventas poliklīnikā, lai arī paši dzīvo pretējā Ventas krastā.

Publiskotie dati

Vispirms Ventas Balss ķeras klāt pie izpētes darbiem, lai noskaidrotu, cik ģimenes ārstu prakšu pilsētā ir, cik daudz pacientu tajās reģistrēti un kā tās sazvanīt. Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā (https://www.vmnvd.gov.lv) atrodams saraksts, kurā lejupielādējamā Excel tabulā Kurzemes reģiona ģimenes ārsti apkopota informācija par visām 240 Kurzemē reģistrētajām ģimenes ārstu praksēm, kurām noslēgts līgums ar NVD. No šī saraksta izriet, ka mūsu pilsētā pašlaik reģistrētas 28 ģimenes ārstu prakses. Katrai ģimenes ārsta praksei norādīts kontakttālrunis, lielākoties tie ir poliklīniku un doktorātu reģistratūru stacionāro tālruņu numuri. Seši ārsti norādījuši mobilā tālruņa numuru. Šajā sarakstā publicētas arī ģimenes ārstu e-pasta adreses. Līdzīgi kā ar tālruņa numuriem, lielākā daļa publicēto e-pasta adrešu ir poliklīniku un doktorātu oficiālās e-pasta adreses. Vienpadsmit ģimenes ārsti, spriežot pēc adrešu nosaukumiem, izvēlējušies būt sasniedzami nepastarpināti, savukārt divas ģimenes ārstu prakses nav norādījušas savas e-pasta adreses vispār. Šajā tabulā pieejami arī visu ģimenes ārstu pieņemšanas laiki.

Pēc NVD sniegtajiem datiem, visvairāk pacientu ir daktera Armanda Briča ģimenes ārsta praksē (doktorātā Elite, kopumā reģistrēts 2661 pacients, tai skaitā 1188 bērni). Savukārt vismazākais vienā ģimenes ārsta praksē reģistrētais pacientu skaits, pēc NVD publicētās informācijas, Ventspils pilsētā ir Gaļinas Serebrjakovas ģimenes ārsta praksē (SIA Kronoss, 778 pacienti).

Poliklīnikas komentārs

Pašvaldības SIA Ventspils poliklīnika valdes priekšsēdētāja Dace Sormule norāda, ka visvienkāršākais veids, kā jaunajām ģimenēm pierakstīties pie ģimenes ārsta, ir – NVD mājaslapā atverot Ventas Balss izpētīto tabulu un sazinoties ar izvēlēto ģimenes ārstu. «Tad arī var jautāt, vai ģimenes ārsts pieņem pacientus savā ģimenes ārsta praksē vai ne. Ja ārsts pieņem jaunus pacientus, tad jāpiesakās uz vizīti, jāaizpilda iesniegums. Tādā pašā veidā var arī reizi gadā mainīt ģimenes ārstu,» skaidro Sormule. Pēc viņas teiktā, visi seši poliklīnikas ģimenes ārsti ir samērā noslogoti, tādēļ par pierakstīšanos ir jāvienojas ar ārstu individuāli. Ja neizdodas ārstu sasniegt telefoniski vai sūtot elektronisko vēstuli uz norādīto e-pasta adresi, iespējams arī pierakstīties pieņemšanas laikā uz konsultāciju. Uz Ventas Balss uzdoto jautājumu, vai, pēc Sormules domām, pašlaik Ventspilī ģimenes ārstu pietiek, viņa atbild apstiprinoši. Par to, viņasprāt, liecina NVD mājaslapā pieejamā informācija, kurā redzams, ka lielā daļā Ventspils ģimenes ārstu prakšu Ministru kabineta noteikumos minētais ieteicamais pacientu skaits nav pārsniegts. «Praksēs reģistrēto pacientu skaits gan nemitīgi mainās,» noslēgumā bilst Sormule.

Ieteicamais pacientu skaits

Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 555. noteikumiem par Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību pilnu ģimenes ārsta praksi veido pacientu sarakstā reģistrēti 1800 pieaugušie vai 800 bērni. Ja praksē reģistrēti gan pieaugušie, gan bērni, tad NVD nosaka praksē reģistrēto bērnu un pieaugušo skaita proporciju pret kopējo pacientu skaitu. Izanalizējot NVD reģistrā pieejamos datus par reģistrēto pacientu skaitu Ventspils ģimenes ārstu praksēs, Ventas Balss secina, ka astoņas no visām praksēm uzskatāmas par pilnām. Tās ir ģimenes ārstu Rozālijas Čipigas, Armanda Briča un Aijas Grosbahas prakses, ģimenes ārstes un pediatres Marutas Dreimanes prakse, kā arī ģimenes ārstu Gundara Kukļa, Aijas Salmgriezes, Gundegas Rūtenbergas un Inas Zemtures prakses. Līdz ar to šie ģimenes ārsti, saskaņā ar MK 555. noteikumiem, var nepiekrist personas reģistrācijai savu pacientu sarakstā, ja personas deklarētā dzīvesvieta atrodas ārpus ģimenes ārsta darbības pamatteritorijas, izņemot – ja viņu praksē jau ir reģistrēts kāds šīs personas pirmās pakāpes radinieks vai laulātais. Pārējie Ventspils ģimenes ārsti var atteikties savā praksē piereģistrēt jaunus pacientus tikai tad, ja pacientu deklarētā dzīvesvieta atrodas ārpus ģimenes ārsta darbības pamatteritorijas. To telefonsarunā apstiprina arī NVD Kurzemes nodaļas vadītāja Anita Zolmane, piebilstot: «Tādas augšējās robežas, limita, cik daudz pacientiem vienā praksē būtu jābūt, nav. Katrs ārsts tomēr nosaka un regulē savu prakses darbību pats, bet atteikumam pieņemt kādu gan ir jābūt pamatotam.»

Neliela aptauja

Dažādus ar pārcelšanos un adaptācijas periodu saistītus jautājumus topošajiem un jaunajiem ventspilniekiem palīdz risināt īpaši izveidots Livin kontaktpunkts. Tā koordinatore Ina Servuta pēc Ventas Balss lūguma apvaicājusi piecas jaunās ģimenes, kuras nesen pārcēlušās uz Ventspili. «Trim no apvaicātajām ģimenēm ar paziņu palīdzību un pēc cilvēku ieteikumiem sociālajos tīklos izdevies pierakstīties pie ģimenes ārsta pāris dienu laikā. Viena ģimene atzina, ka viņiem diemžēl ģimenes ārstu Ventspilī atrast nav izdevies un viņi pie sava ģimenes ārsta turpina braukāt uz Rīgu. Savukārt piektā ģimene pie ārsta pierakstījusies vien pēc ilgāka laika, jo, apzvanot vairākas vietas, izrādījies, ka prakses ir diezgan pilnas. Beigās viņiem izdevies pie ģimenes ārsta pierakstīties poliklīnikā,» vairāku jauno ventspilnieku pieredzi raksturo Servuta.

Pieredze, tāpat kā paši cilvēki, var būt dažāda. Ģimenes ārsts ir speciālists, kas nodrošina primāro veselības aprūpi – definējis NVD. Var gadīties, ka šāda speciālista meklējumiem jāvelta vairākas nedēļas vai pat mēneši, pētot nemaz ne tik vienkārši atrodamu Excel tabulu NVD mājaslapā, apzvanot poliklīniku reģistratūras, ārstu privātprakses, vēršoties pie apkārtējiem pēc ieteikuma un veicot aptaujas sociālajos tīklos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: