Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 2022. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra Ventspilī sasniedza - 0,6 grādus, kas bija par 4,7 grādiem zemāka nekā pērn novembrī un par 0,7 grādiem augstāka nekā 2021. gada decembrī.

Saskaņā ar pašvaldības SIA „Ventspils siltums” apkopotajiem datiem, pērn decembrī saražotas 22 241 MWh siltumenerģijas, kas attiecībā pret aizvadītā gada novembri ir par 47,83 % vairāk, bet salīdzinājumā ar 2021. gada decembra patēriņu – par 13,47 % mazāk.

Salīdzinot dzīvojamo māju apkures izmaksas bez PVN, lētākais maksājums – 0,62 EUR/m2 aizvadītajā mēnesī bijis Rindas ielā 40 (siltināta ēka), bet dārgākās izmaksas – 2,16 EUR/m2 Talsu ielā 11 (nesiltināta ēka). Tas nozīmē, ka šajās mājās vidējās izmaksas par apkuri atšķiras gandrīz 3,5 reizes, tāpēc iedzīvotājiem būtu vērts padomāt par savu dzīvojamo māju energoefektivitātes uzlabošanu.

Piemēram, ja, atbilstoši vidējai āra gaisa temperatūrai un apkures periodam, salīdzina siltumenerģijas patēriņa rādītājus daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā Rindas ielā 40 pirms un pēc ēkas energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem, tad siltumenerģijas ekonomija sasniedz turpat 52%.

 

MĀJAS ADRESE

 

PIRMS ĒKAS

SILTINĀŠANAS

2018. gada janvāris

vidējā āra gaisa temp. - 0,3 C0

PĒC ĒKAS

SILTINĀŠANAS

2022. gada decembris

vidējā āra gaisa temp. - 0,6 C0

 

RINDAS IELA 40

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 21,51 MWh

  • maksa par 1m2 apkurināmo platību 1,29 EUR + PVN

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 10,33 MWh

  • maksa par 1m2 apkurināmo platību 0,62 EUR + PVN

  • Siltumenerģijas ekonomija ~ 52 %

Vēršam uzmanību, ka katras dzīvojamās ēkas siltumenerģijas patēriņš ir mainīgs lielums. To ietekmē ne tikai āra gaisa temperatūra, vēja brāzmas un mitrums, bet arī ēkas siltumnoturība, ēkas individuālajā siltummezglā noregulētais apkures un karstā ūdens temperatūras režīms u.c. nosacījumi. Līdz ar to dažādās ēkās siltumenerģijas patēriņš un arī maksājums par apkuri atšķiras, neskatoties uz to, ka visiem uzņēmuma „Ventspils siltums” klientiem tiek piemērots vienāds siltumenerģijas tarifs – 54,90 EUR/MWh.

Atgādinām, ka aprēķini par siltumenerģiju tiek veikti tikai un vienīgi pēc ēkas siltummezglā ierīkotā skaitītāja rādījumiem. Ēkas kopējais siltumenerģijas patēriņš, kā arī konkrētā dzīvokļa īpašuma siltuma patēriņš apkurei un karstā ūdens sagatavošanai ik mēnesi tiek norādīts klientiem nosūtītajos rēķinos.

Detalizētu informāciju par siltumenerģijas patēriņu iespējams aplūkot www.ventspilssiltums.lv sadaļā e-pakalpojumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: