Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) pārvades gala tarifu plānots palielināt 2,1 reizi, skaidroja AST pārstāve Elīna Grīvāne. Atsevišķās pārvades pozīcijās pieaugums būs 4,3 līdz 4,9 reizes.

Grīvāne skaidroja, ka oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tarifa projekta ziņojumā tika publicēta informācija saskaņā ar tarifa aprēķināšanas metodiku, kurā tarifa ieņēmumi sastāv no divām galvenajām pozīcijām - maksas par elektroenerģijas pārvadi, kurā atkarībā no pieslēguma veida plānotais pieaugums ir 4,3 līdz 4,5 reizes, kā arī maksas par jaudas uzturēšanu, kurā atkarībā no pieslēguma veida plānotais pieaugums ir 47-51% apmērā.

Lielākā daļa ieņēmumu AST ir tieši no maksas par jaudas uzturēšanu, bet maksa par elektroenerģijas pārvadi ir tikai neliela daļa no kopuma. Galvenais iemesls pārvades tarifa pieaugumam ir AST izdevumi tehnoloģisko zudumu segšanai - šī izmaksu pozīcija tarifā ir pieaugusi četras reizes, jo būtiski palielinājusies elektroenerģijas cena. Tehnoloģiskie zudumi, kas ir neizbēgami, tiek iekļauti maksā par elektroenerģijas pārvadi. Ņemot vērā visas izmaksu un ieņēmumu pozīcijas, pārvades tarifa projekts paredz tarifa pieaugumu 2,1 reizi - jeb no 12,65 eiro par megavatstundu (MWh) līdz 26,73 eiro par MWh.

Iepriekšējais elektroenerģijas pārvades pakalpojumu tarifs tika apstiprināts 2020. gadā, par regulatīvo periodu 2021.-2022. gadam. Jaunais tarifa projekts ir aprēķināts atbilstoši aktuālajai aprēķina metodikai un ņemot vērā izmaksas, kas kopš 2020. gada ir būtiski mainījušās, atzīmēja kompānijā.

Finanšu ministrija (FM), kā valsts kapitāldaļu turētāja, uzdevusi AST sagatavot un iesniegt Ekonomikas ministrijā (EM) plānotā tarifu projekta pamatojumu.

Savukārt EM, kā par enerģētikas nozari atbildīgā ministrija, sagatavos un līdz 20. decembrim iesniegs izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par plānotajiem AST un sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tarifu projektiem.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) trešdien, 23. novembrī, žurnālistiem paziņoja, ka energopārvades uzņēmumiem AST un "Sadales tīkls" būs jāpārskata iesniegtie tarifu projekti.

Ministre uzsvēra, ka tarifu projekti ir balstīti "miera laiku" metodikā, tāpēc tie jāpārstrādā pēc citiem principiem.

Indriksone sacīja, ka jebkura tarifa virsmērķis ir palielināt elektroenerģijas ražošanas jaudas, lai nākotnē varētu nodrošināt pietiekamu atjaunojamo energoresursu izmantošanu, kas aizstātu fosilos energoresursus.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ar rezolūciju uzdevis EM sadarbībā ar FM kā kapitāldaļu turētājām vērtēt iespējas koriģēt AST un "Sadales tīkla" sagatavotos pakalpojumu tarifu projektus.

Kariņš uzsver, ka elektroenerģijas izmaksām ir būtiska ietekme uz tautsaimniecības izaugsmi, tādēļ viņš uzdevis EM sadarbībā ar FM sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā ziņojumu par iespējām koriģēt sagatavotos pakalpojumu tarifu pieauguma projektus.

Rezolūcijā teikts, ka informatīvais ziņojums ministrijām jāiesniedz izskatīšanai 20. decembra valdības sēdē.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    Jadviga 25.11.2022, 14:19:06

    "PALDIES " mūsu valdībai. Jo tālāk jo trakāk :(

  • 0
    Pilsēta 25.11.2022, 14:35:05

    Ar tādu pompu un patosa pilnu bļaušanu atcēla OIK, bet malači, ka izdomāja kā var no citas puses ielīst maciņā. Un tāda veida pāaugstinājumu jau nekad neatcels jo tas tā redz maksā.

  • 0
    Kriska 25.11.2022, 16:17:17

    Un pie tam nekautrējas paziņot par Latvenergo miljonu peļņu.
    Kādu laiku atpakaļ forumā runājām par ap 70 mazām hidroelektrostacijām . Izrādās pašreiz ir ap 140 štukas. (TV 24 raidījums). Tikai nebija pateikts vai joprojām par piegādāto elektroenergiju viņiem maksā dubulto tarifu.

  • -2
    Jānis Pelēcis 26.11.2022, 10:24:37

    Vajag nojaukt Plavinu HES tas komunistu piemineklis trause latvijas atistibai, pienengalva un knarins vares sedet uz Staburaga un dzert alu. No Daugavas izkaps zverapakala un turpinas cinities ar melno budelnieku. Sen bija laiks nojaukt Plavinu HES- komunistu celtni.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: