Piltenes ugunsdzēsības posteņa darbiniekiem nepieciešamības gadījumā var nākties doties palīgā tuvāk esošajiem kolēģiem, tā cenšoties risināt darbinieku trūkumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Reaģējot uz darbinieku trūkumu, kas šobrīd sasniedzis teju katastrofālus apmērus, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) pieņemts lēmums īslaicīgi un periodiski uz laiku apturēt atsevišķu mazāk noslogoto posteņu darbību, ja tas būs nepieciešams pārējo daļu un posteņu darbības nodrošināšanai. «Tas ir viens no galējiem līdzekļiem, bet 12% vakantu amatu jeb gandrīz 400 nodarbināto iztrūkums oktobra sākumā apvienojumā ar 160 nodarbināto ilgstošu prombūtni mums neatstāj izvēli. VUGD nespēj konkurēt darba tirgū atalgojuma ziņā, un gaidāmais cenu un izmaksu kāpums mums neļauj ne tikai piesaistīt jaunus nodarbinātos, bet arī noturēt esošos profesionāļus,» situāciju skaidro dienesta priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš. Jaunajai darba kārtībai tiks pakļauti arī četri Kurzemes posteņi, tajā skaitā Piltenē, bet kopumā valstī tiks apturēts 18 posteņu darbs. Dienestā gan skaidro, ka tas nenotiks vienlaicīgi un katra posteņa darbības apturēšanas biežums un ilgums būs atkarīgs no situācijas ar personāla nodrošinājumu. Citiem vārdiem sakot, pilteniekiem būs jādodas talkā kolēģiem brīžos, kad radīsies bažas, ka viņi pašu spēkiem varētu netikt galā.

Piltenes pilsētas un pagasta pārvaldes vadītājs Aigars Kress gan atzīst, ka arī ziņa par īslaicīgu un periodisku posteņa slēgšanu rada bažas par drošību: «Pašvaldības viedoklis par šādu lēmumu, protams, ir stipri negatīvs, jo uz šo posteni tomēr raugāmies kā tādu drošības garantu. Varbūt pēdējos gados mazāk, bet šad un tad viņu palīdzība ir vajadzīga. Turklāt Piltene ir arī viens no pirmajiem palīgiem, ja kaut kas nopietns notiek Ventspilī. Grūti iedomāties, kā tagad, slēdzot šos posteņus visā valstī, tiks izpildītas prasības, ka negadījuma vietā jāierodas noteiktā laikā.» Viņš arī zināja teikt, ka Piltenes postenis pirms pāris gadiem saņēmis pavisam jaunu ugunsdzēsības automašīnu. «Pirms dažiem gadiem pie manis arī nonāca jaunā depo skices. Tas vēl nebija nekas konkrēts, bet doma par jaunas ēkas būvniecību kādam taču bija. Tagad izrādās, ka tāds postenis gandrīz vai vispār nav vajadzīgs,» spriež Kress.

Labā ziņa, ka posteņu darbības apturēšanas rezultātā neviens ugunsdzēsējs glābējs no darba atlaists netiks. Tāpat dienests maksimāli centīsies nodrošināt darbinieku nogādāšanu līdz jaunajām dienesta vietām. «Mums šobrīd vairs nav pietiekams ugunsdzēsēju glābēju skaits, lai varētu nodrošināt, ka katru diennakti visās daļās un posteņos autocisternā uz izsaukumu var doties trīs amatpersonas, kas saskaņā ar darba aizsardzības prasībām ir absolūtais minimums,» stāsta Āboliņš, piebilstot, ka vietām šīs prasības jau tikušas pārkāptas. Kad darbs ticis organizēts atbilstoši likumdošanai, strauji audzis virsstundu skaits, kas tika apmaksātas, bet arī radīja pārslodzi, kas ilgstoši nav pieļaujama.

Ventspils daļas komandieris Artūrs Pupšis skaidro, ka mūsu pusē cilvēku resursi ir pietiekami un tas attiecināms gan uz pilsētu, gan Pilteni: «Mums šobrīd ir divas vakances, kas saistītas ar darbinieku došanos izdienas pensijā, bet domāju, ka tās aizpildīs Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas absolventi. Ja kaut kur ir problēmas nokomplektēt maiņas, mums nav problēmu jau tagad sūtīt palīgā kādu darbinieku, piemēram, uz Kuldīgu. Piltenē vakanta ir viena vieta, tā ka arī tur principā ir pilns štats un tur arī viss ir labi. Pats stādu darba grafiku arī Piltenei, tas jau ir saplānots līdz gada beigām, un es neredzu iespēju, ka to uz kādu dienu aizslēgs. Ja tiešām kaut kur Kurzemē vajadzēs palīdzību, mēs varēsim sūtīt palīgā savas amatpersonas. Protams, ja notiek kaut kas ārkārtējs, var gadīties visādi, bet šobrīd man izskatās, ka līdz jaunajam gadam nevienu dienu Piltenei nevajadzētu būt ciet.»

Foto: VUGD vadība sola, ka izmaiņas atsevišķu posteņu darba organizācijā ugunsdzēsējiem netraucās veikt viņu pienākumus un palīdzēt iedzīvotājiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: