Pirmdien savu pēdējo darba dienu koncertzāles Latvija mākslinieciskā vadītāja amatā aizvadīja Miks Magone. Ventspils domes izpilddirektora vietniece izglītības un kultūras jautājumos Ineta Tamane situāciju komentē optimistiski, sola pārdomātas reformas un plašāku piedāvājumu ventspilniekiem. Tomēr neatbildētu jautājumu pagaidām ir daudz.

Plašākai sabiedrībai ziņa par Mika Magones aiziešanu no koncertzāles mākslinieciskā vadītāja amata kļuva zināma piektdien, kad Latvijas Radio ēterā izskanēja raidījums Kultūras rondo. Intervijā žurnālistei Ingvildai Strautmanei Magone stāsta, ka septembra sākumā saņēmis telefona zvanu no SIA Kurzemes filharmonija valdes priekšsēdētājas Sigitas Migoļas ar rosinājumu vienoties par darba attiecību pārtraukšanu. Radiointervijas turpinājumā viņš atzīst: «Darba gadi mākslinieciskā vadītāja amatā ir bijuši visnotaļ izaicinoši – koncertzāle tā īsti vēl nepaspēja ieelpot, kad sākās pandēmijas nosacījumi, tagad karš Ukrainā un cenu pieaugums. Sliktā priekšnojauta pandēmijas sākumā, ka māksla un akadēmiskā mūzika, visticamāk, nebūs cilvēku pirmā izvēle, pēc pārtraukuma atgriežoties skatītāju rindās, apstiprinājās.»

Kūlenis

Migoļa Ventas Balsij norāda, ka darba attiecības ar Magoni pārtrauktas uz abpusējas vienošanās pamata: «Mums radās domstarpības, katrs stāvējām pie sava. Mums nekas cits neatlika, kā vienoties darba attiecības pārtraukt.»

Ventspils domes izpilddirektora vietniece izglītības un kultūras jautājumos Ineta Tamane situāciju komentē plašāk: «Izvērtējām kapitālsabiedrības Kurzemes filharmonija pirmā pusgada rezultātus, plānotie ieņēmumi nav izpildīti. Ir pasākumi, kur no zāles apmeklējuma ir aizpildīti 10 līdz 15 procenti, ir – kur vairāk. Salīdzinājām mūsu koncertzāles datus ar Cēsu un Liepājas koncertzālēm. Šī gada pirmajā pusē mūsu ieņēmumi ir 4,5 reizes mazāki nekā Liepājā un 3 reizes mazāki nekā Cēsīs. Pilsēta, gan ceļot koncertzāli, gan šobrīd dotējot tās darbību, iegulda ievērojamus līdzekļus no Ventspils nodokļu maksātāju naudas. Vēlamies, lai koncertzāle Latvija pirmām kārtām ir Ventspils iedzīvotāju koncertzāle. Būs konkurss uz mākslinieciskā vadītāja vietu. Darbu ir sākusi jaunā mārketinga speciāliste. Gribu saprast drēbi no iekšpuses, kā koncertzāles komanda strādā.»

Īssavienojums

Tomēr situāciju daudz sarežģītāku padarījis vēl divu koncertzāles darbinieku lēmums aiziet no darba. Pirmdienas rītā atlūgumu iesniegusi Kurzemes filharmonija māksliniece un izstāžu kuratore Anna Orniņa, Ventas Balsij viņa teic: Es savu stāstu šeit esmu izstāstījusi. Arī koncertzāles kultūras projektu producents Roberts Grinbergs īsā telefonintervijā apstiprina sociālajos tīklos izskanējušo informāciju, ka viņš ir izvēlējies kardināli mainīt savu darbības virzienu, un šajās dienās savu izvēli arī oficiāli darīs zināmu darba devējam: «Šis viss sākās mums jau janvārī. Deviņus mēnešus tika meklēts mārketinga speciālists...»

Zaudējums

Par Roberta Grinberga un Annas Orniņas aiziešanu šokā ir Ventspils kamerkora un kamerorķestra vadītājs Aigars Meri: «Grinberga producenta darbs Ventspilī ir ļoti patīkams pārsteigums. Es gribētu ar viņu sadarboties. Savas dzīves laikā esmu diezgan daudz ar dažādiem producentiem sadarbojies un producenti manā uztverē nebija nekas labs, bet, satiekot Robertu, biju patiešām patīkami pārsteigts, ka cilvēks rūpējas un nav vienaldzīgs. Savukārt ar Annu Orniņu mēs kopā izaugām. Anna Orniņa ir lieliska, tāpat kā Roberts Grinbergs. Viņi ir tiešām profesionāļi. Un man būs neizsakāmi žēl, ja viņi vairs nestrādās šajā organizācijā. Tas būs zaudējums.» Mika Magones jautājumā Meri netieši apstiprina Tamanes pausto par grūti pārdodamo saturu: «Viņš bija līdz galam godīgs savā uzstādījumā par to, kādai, viņaprāt, ir jābūt koncertzālei. Absolūti futūristisks uzstādījums, ka koncertzāles Latvija piepildījumam ir jābūt unikālam, tādam, kāda nav nekur pasaulē. Man kā cilvēkam, kurš ikdienā strādā operā, kas ir repertuārteātris ar 50 Karmenām un 100 Traviatām sezonā... Es pārspīlēju, protams, bet respektīvi – viens un tas pats. Cilvēku, klausītāju gaume ir diezgan konservatīva. Man bija daudz jautājumu par repertuāra izvēli. Taču tā ir cilvēciska drosme. Novēlu Mikam apmest kūleni, piecelties, nopurināties un iet tālāk.»

Risinājumu meklējumos

Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš, vaicāts, vai ir informēts par krīzi koncertzālē, atbild noraidoši: «Par to, ka visi radošie aiziet, – pirmā dzirdēšana. Esmu plānojis ar koncertzāles darbiniekiem tikties piektdien. Mika Magones jautājumā mēs esam daudzkārt runājuši, analizējuši, lai rezultāti uzlabotos, bet diemžēl tie pasliktinās. Mēs nedrīkstam sagaidīt brīdi, kad nebūs vairs neviena skatītāja. Meklēsim jaunu māksliniecisko vadītāju, bet tādēļ nav jāiet citiem no darba projām.»

Pēcvārda vietā

Mika Magones radošajai darbībai sociālajos tīklos plašu atbalstu pauduši kultūras jomas profesionāļi, norādot uz viņa veidotās programmas izcilību. Koncertzālē Latvija esot bijis Eiropas un pat pasaules līmeņa saturs. Ventspils pašvaldības finansējums koncertzālei 2022. gadā: kultūras pasākumiem 162 307 eiro, algām un uzturēšanas izdevumiem 929 990 eiro, ilgtermiņa ieguldījumu veikšanai – 104 861 eiro. Vairāk nekā viens miljons saturam, kuru ventspilnieki (pagaidām) nesaprot. Lai ko teiktu kultūras jomas gardēži, piedodiet, mēs jūsu gaumi šobrīd atļauties nevaram.

Lasi vēl

Komentāri (36)

  • -1
    Pilsēta 13.10.2022, 10:17:37

    Paldies Ventspils pašvaldībai un konkrēti jaunajai censonei kura sparīgi ar aizaugušo kultūras lauciņu, ka rūpējas par mazaizsargāto slāni. Konkrētāk par bibliotekāriem. Viņiem algas mazas un finansiāli grūti izbraukāt uz Liepāju pa 80 eiro.

  • -2
    ventspilnieks 36,7 13.10.2022, 11:25:10

    Bija akūta vajadzība pēc mūzikas skolas. Kurš izdomāja, ka vajag vēl pa miljonu dotējamu koncertzāli, pilsētā, kur aldziņas 600 eiro?
    Popsa jau ir JV, viena bode būs jāsit ciet. Labai popsai arī ar dārgām biļetēm nenosegs mākslinieku prasīto.
    Finansiālā tēma jau tika tirzāta pirms vēl bija uzcelta, bet minhauzeniem tas kā pīlei ūdens.
    Mums vēl ir bronzas kalns ...

  • -6
    Marta P 13.10.2022, 14:21:04

    Kāds valstī vai dažādos privātos uzņēmumos ir algu līmenis - tas nekādi jau nav pilsētas ziņā. Bet piemērs par to, ka nevajag koncertzāli, jo algas mazas - tieši tāpēc vajag, lai arī šeit dzīvojošie var aiziet uz kvalitatīvu koncertu, baudīt kvalitatīvu mūziku, jo ar zemiem ienākumiem tā ir vienīgā iespēja kā baudīt kvalitatīvu mūziku ārpus kādiem mūzikas atskaņotājiem, jo aizbraukt uz Rīgu, nopirkt biļetes, vēl kaut kur tur nakšņot - tas nav paceļams!

  • 0
    ventspilnieks 36,7 14.10.2022, 11:15:08

    Ir gan. Pilsēta ir ielīdusi dziļi biznesā, turklāt dempingo; liela nevienlīdzība starp vadītāju un darbinieku algām.
    Nevis nevajag, bet mums ir divas.
    Kāds apjautāja Kartavlauku dzīvojamo masīvu, kādu mūziku viņi vēlēsies dzirdēt jaunajā koncertzālē. Nē. Nu viņiem dziļi pie vienas vietas, ko tur spēlē. Un tā ir 40% Ventspils. Atmetam vēl tos, kuri dodas Garanču klausīties pie viņas uz mājām, kas tad paliek :D

  • -2
    Arājs (1488) 13.10.2022, 11:45:24

    Mazais vīrelis no Jēkabpils šo koncerzāli uzskata par savu.Viņš arī lai atbild par radušos situāciju.
    Un-kādam nolūkam savulaik tika izveidota "Kurzemes filharmonija"?Vai ne priekš "Ventspils attīstības aģentūras"kases (lasi-lemberga kabatas!) piepildīšanas?

  • 0
    Vadims Kevrelis 13.10.2022, 12:06:56

    Jau uzreiz pēc objekta atklāšanas vajadzēja uz šo amatu ''uzaicināt'' esošo Ventspils tirgus direktoru bet arī tas neko nemainīs.

  • 0
    Martins Lacis 13.10.2022, 13:33:25

    Mūzikas bibliotēkas vadītāja ir panākusi savu - lai tagad sevi pierāda darbos, un zāle beidzot būs pārpildīta!

  • 0
    reku 13.10.2022, 17:12:03

    Vai tiesa,ka tā Aulmane arī esot dedzīga lemberga piekritēja?
    Tad nav jābrīnās.

  • 0
    Skarbs vārds 13.10.2022, 13:42:07

    Žēl. Tiešām žēl, ka jauniem, talantīgiem un spējīgiem ļaudīm nācās pieņemt šādus lēmumus. Viņiem gan visas durvis būs vaļā! Bet Ventspils koncertzālē sasmakušais provinciālisms ir uzvarējis!

  • 0
    Arājs (1488) 13.10.2022, 15:38:15

    Lembergisma agonija...
    Ja nebūtu vairs "puzes pundura"...

  • 0
    KRX 13.10.2022, 16:44:50

    Pēdējā rindkopā gribētos ieviest pāris precizējumus.
    1) SATURAM ir tieši precīzi tie minētie 162 307 eur. Lai vienrievas ventiņam būtu labāk uztverams - sadalam šos "miljonus" uz 12 mēn. Sanāks precīzi 13 525 eur, no kā ir ne tikai jāsamaksā māksliniekam, bet arī nodokļi jānomaksā par honorāru! Un tagad visi kultūras komisijas speciālisti fiksiņi aiziet piezvanīt saviem lielajiem/populārajiem draudziņiem un pajautā - cik maksā, piemēram, ventiņiem tik mīļais Intars? Cik maksā tas pats retro Pauls? Vai arī tā pati Elīna Garanča (ko domes funlkcionāri tik ļoti reiz gribēja, jo laikam to uzvārdu vismaz bija redzējuši Privātajā Dzīvē). Būs liels brīnums, ka ar šādu naudu sanāks varbūt 2,5 koncerti gadā (neskaitot nemaz pārējās pasākumu izmaksas).

    2) Tajos uzturēšanas izdevumos ir arī maksājumi šitām ventiņbalstiņām, citām avīžlapelēm, visādiem klubiņiem utt.

    3) Pēdējais teikums apliecināja lielisko VB žurnālistikas ētikas (lasīt - kalpošanas) paraugstundu. Teicamnieki!

  • 0
    Virsliga 13.10.2022, 19:51:34

    Gribētos teikt - pa ilgiem laikiem “Ventas Balsī” kāds cienīgs raksts, kur atspoguļotas visas puses, bet… tā pēdējā rindkopa… Kā raksta autors autors dabūja, ka “saturam” tiek tērēts vairāk nekā miljons, ja, kā precīzi akcentē KRX, tie ir 162 tūkstoši? Vai te nebūtu tā vietā jāuzdod jautājumi par administratīvo izdevumu daudzumu, kas ietver (nezinu, bet ticu krx, jo visiem tā jādara) neproporcionālu maksu par domes pašslavināšanos? 162 tūkstoši tad, izrādās, ir pasaules līmeņa kultūras saturam, kas ļautu Ventspilij izrauties no šlāgersausmu slavas, kas ir tikpat, cik (ja pareizi atceros) daža laba pašvaldības iestāde maksā par rakstiem “Ventas Balsī”.

  • 0
    Vpr 17.10.2022, 20:21:49

    > daža laba pašvaldības iestāde maksā par rakstiem “Ventas Balsī”.

    Tad tā ir nelietderīga nodokļu maksātāju naudas tērēšana.

  • 0
    Vadims Kevrelis 14.10.2022, 11:22:23

    Vienīgais ko šis objekts ir spējīgs veikt ir daža laba svētku uzruna un par to vēl varbūt saņemt kādu atlīdzību un lai nebūtu pavisam pelēcīgi tad arī pa kādai balvas pasniegšanai rakstniekiem un citiem.

  • 0
    Heinrich 14.10.2022, 12:29:22

    Pie koncertzāles mēdzot bieži apgrozīties mazais vīrels,lai pazīmētos soc.tīklos...
    Nožēlojami,ka cilvēciņš nesaprot,ka viņa laiks sen pagājis.

  • 0
    A.n.i.t.a 15.10.2022, 10:21:36

    Jau koncertzāles būvniecības pirmsākumos, šeit rakstīju, ka tā paliks tukša vai ar "biezajiem" piepildīta .Ja viens pensionārs var atļauties dārgas biļetes, tad viņš nav pensionārs parastais, jaunatnei maz interesē nopietnā mūzika , koncertzāles repertuārs paredzēts elitei ,kam ,lai arī nepatīk tāda mūzika, tad var paspīdēt pārējo acīs, re,cik es gudrs un bagāts.

  • -9
    Renars Z 15.10.2022, 11:35:25

    Pašiem ventspilniekiem arī vajag būt vairāk aktīviem, nevis sēdēt mājās.

  • 0
    Iedzīvotaajs 15.10.2022, 20:18:21

    Tā domes darbiniece saka "Gribu saprast drēbi no iekšpuses, kā koncertzāles komanda strādā."
    Vai tad ar šo nebija jānodarbojas jau agrāk, ja bija aizdomas par problēmām? Tagad sanāk, ka darbinieks atlaists, citi vēl aiziet un tagad tikai sāks iesaistīties.
    Vispār šis izskatās pēc liela, neizdevušos pasākumu. Ventspilnieku tendences domāju, ka nav īpaši mainījušās pēdējos gados - domes darbinieku minētos attaisnojumus bija jau jāsaprot pašā sākumā!

  • 0
    yolo 15.10.2022, 21:01:43

    Apbrīnojami pamatīgā zarā irāvusi pilsētas vadība. Tā vismaz no malas izskatās. Bija pilnīgi skaidrs, ka Ventspilnieki nepiepildīs zāli šādiem koncertiem. Tur bija jābūt plānam, ka piesaistīt auditoriju kā minimums no visas Kurzemes ar piedāvājumu palikšanai, papildus izklidēm un ēdināšanai

  • -1
    некто 16.10.2022, 16:38:14

    Te ir daudz aspektu kāpēc tik maz skatītāji iet uz šo koncertzali. Un viens no galvenajiem it tas ka daudzus neapmierina repertuārs. Un es arī ne reizi tur nebiju. Jo trijās gadus laikā nebija nekas no tādu kas mani varēja interesēt

  • -6
    Andris Lapukoks 17.10.2022, 14:36:23

    Gaidām jaunos pasākumus! Un par visu jau runās darbi, skatīsimies kā šīs reformas mainīs zāles piepildījumu. Bet jāpiekrīt twiter dzirdētam apgalvojumam, ka sēžot tukšā zālē, nerodas vajadzīgā atmosfēra, kādai jābūt dodoties un koncertu.

  • -1
    Antra Lācberga 17.10.2022, 17:46:34

    Es to vienkārši atstāšu šeit - https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/14.10.2022-kultursoks-ventspils-koncertzales-identitates-krize.id274596

  • -5
    harijs006 17.10.2022, 21:41:13

    Vai filarmonija, vai kāds tur vēl augšā var man atbildēt. 25 ļimonu vērts nams tika uzticēts vienam džekam, kurš trīs gadus darīja kā pašam patīk? Visu šo laiku neviens neredzēja, ka zāle ir 10-20proč aizpildīta, nebija iesniegts nekāds plāns un pēc tam atskaites par iztērēto naudu? Ja tik maz pārdotas biļetes, tad bija kapitāli zaudējumi. Vai to džekiņš apmaksāja no svas naudas, vai no budžeta? Kāds tač to apstiprināja

  • -1
    ventspilnieks 36,7 17.10.2022, 23:54:34

    Izlasi vēlreiz.
    Koncertzālē ar ērģelēm taču nerīkos masļeņicu. Kurā vietā džeks tur vainīgs :D
    Ja kas, ceturtdien tur būs jauks koncerts, tikai 5 eur. Laipni lūgts aizpildīt zāli ;)

  • 0
    KRX 18.10.2022, 09:52:40

    Harijs006 jau bišķi uzķēra domu, bet bišķi arī novirzījās. Tas džeks 3 gadus pildīja savus amata pienākumus, saskaņā ar darba līgumu gan jau (kurā 100punkti nebija paredzēti pandēmijas apstākļi 2g garumā).
    Man vairāk domas rodas par "krietnā un rūpīgā saimnieka" pienākumiem (starp citu, Komerclikuma 168.pants), ko pilda valde. Valdi apstiprina kas? Pareizi - īpašnieks. Kas ir īpašnieks? Pareizi - dome. Tā kā domei nevedas ar loģiku un veselo saprātu, pateikšu priekšā - ja SIA jau n-tos gadus tik slikti strādājusi, tik ļoti neapmierinoši rezultāti utt par ko mums TV ekrānos stāsta Tamane&Co, tad kas īpašniekam būtu bijis jādara? Pateikšu atkal priekšā - jāvērtē vadība, nevis darbinieki. Ne tā? Ikviens, kurš saņēmies iestāties augstskolā, šo uzzina personālvadības lekcijās 1.kursā parasti. Ā, nu jā, bet... 1985.gadā topošajiem matemātikas skolotājiem jau šo nemācīja... Stulbi kaut kā. Pašai par sevi, diez, kauns nav?

  • 0
    harijs006 18.10.2022, 22:06:40

    No tava rakstītā es saprot, ka valdei vajadzēja būt izlēmīgākai un jau savlaicīgi tikt vaļā no tā Magoņa, lai viss tagad nebūtu tik dziļā pakaļā

  • -4
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 19.10.2022, 14:44:10

    Atbild Kapitāla pārvaldības nodaļa:
    Ventspils valstpilsētas pašvaldības visām kapitālsabiedrībām ir apstiprināti gada budžeti. Finanšu un saimnieciskā darbības rezultāti, tai skaitā budžeta izpildes, tiek izvērtēti katru ceturksni. Vērtējot kapitālsabiedrību gada pārskatus un saimnieciskās darbības rezultātus, tiek atsevišķi vērtēta kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētāju noteikto galveno uzdevumu izpilde, kuros ir noteikti dažādi sasniedzamie kritēriji, no kā ir atkarīgs valdes priekšsēdētāju atlīdzības apmērs.

  • 0
    KRX 19.10.2022, 16:30:43

    Labi, labi, labi KPN exceļpelītes! Skrubināt ceturkšņu izpildes ir jūsu darba pienākums un darāt to apbrīnojami cītīgi. Malacītes.
    BET par būtību - palūkojot Kurzemes filharmonijas pēdējo gadu "saimnieciskās darbības rezultātus", paveras sekojoša aina:
    2017.gads 20 142 eur (peļņa)
    2018.gads -58 151 eur (zaudējumi)
    2019.gads -32 887 eur (zaudējumi)
    2020.gads 58 853 eur (PEĻŅA)
    2021.gads 10 734 eur (PEĻŅA)

    Tātad, īsumā - kādus tieši finansiālos zaudējumus ir radījusi koncertzāles darbība?

  • 0
    harijs006 20.10.2022, 21:25:41

    Nezin kur tu dabū šitos skaitļus. bet ja tiem var ticēt, tad es kautko nesaprot. Gadā nopelna 60 štukas kāpēc bij cilvēks jāatlaiž?

  • 0
    Vadims Kevrelis 18.10.2022, 12:33:57

    Kā jau raidījumā ''Kultūršoks'' norādīja muzikoloģe tad Ventspilī tādai mūzikai kura ir paredzēta filharmonijā nav pēctecības un mantojuma(faktiski tāds mūzikas žanrs kā klasiskā mūzika nekad nav bijis pārstāvēts Ventspilī), pat Liepājā kura ir mūzikas pilsēta jaunajā koncertzālē ir grūtības nodrošināt pilnu zāli. Protams arī biļešu pirktspēja neatrisinās šo lietu. Nē esmu klasiskās mūzikas pazinējs tāpēc mani neinteresē šādi vai citādi pasākumi filharmonijā un tādi ir daudz bet šlāgers un cita veida estrāde iet uz urrā un bez mākslinieciskā vadītāja. Tā kā uzrakstītais par to ka Ventspilnieki neko nesaprot ir necieņa pret mums un katram ir sava gaume gan pret mūziku, arhitektūru, apaviem un citām lietām.

  • -4
    Kļumpats 18.10.2022, 13:55:43

    Kas par muļķībām? Mums pat ir bijis simfoniskais orķestris, nemaz nerunājot par to, ka mūzikas skolā jau arī audzina šos klasiķus. Cita lieta, cik lielā daudzumā un regularitātē šie jaunie klasiķi dodas uz koncertzāli.

  • -4
    Andris Lapukoks 18.10.2022, 13:44:08

    Melo M būs! Klīst runas, ka būs pilna zāle un papildkoncerts!
    https://www.koncertzalelatvija.lv/lv/pasakumi/muzikas-grupas-melo-m-koncerts

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: