Rudenī, atrodoties mežā un ūdenstilpju tuvumā, aizvien biežāk var gadīties sastapt mednieku vai dzirdēt šāviena troksni. Valsts meža dienests apkopojis ieteikumus, ko darīt šādās reizēs, un kādus piesardzības pasākumus ievērot, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām.

Vispirms iedzīvotājiem ir jāzina, ka katram medību dalībniekam, vai tas būtu mednieks, medību vadītājs vai dzinējs, medību laikā obligāti ir jāievēro noteiktas drošības prasības. Piemēram, dzinējmedību dalībniekiem jābūt apģērbos ar spilgtiem elementiem, mednieki nedrīkst būt alkoholisko vai kādu citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī šāvienu drīkst raidīt tikai pa skaidri redzamu un atpazītu mērķi. Tāpat medniekiem aizliegts tēmēt un šaut cilvēku, mājdzīvnieku, automašīnu, ēku un ceļu virzienā.

Tomēr arī ogotājiem, sēņotājiem un atpūtniekiem savas drošības labā der ievērot  vairākus piesardzības pasākumus:
- Dodoties uz mežu, būtu vēlams izvēlēties spilgtas krāsas apģērbu, kas izceļas uz apkārtējā fona, piemēram, sarkanā, oranžā vai spilgti zaļā krāsā. Jāizvairās vilkt apģērbu brūnos, melnos vai dabiski zaļos toņos, kas saplūst ar apkārtni.

- Ja līdzi ir suns, to vēlams turēt saitē, jo daudzi mednieki ir kopā ar medību suņiem. Lai dzīvnieks būtu labi pamanāms, noderēs spilgtas krāsas kaklasiksna vai veste, ko var iegādāties mājdzīvnieku preču veikalos.

- Dodoties mežā, jāņem līdzi mobilais telefons. Tas palīdzēs ne tikai atrast mājupceļu vai sazvanīt glābējus, ja gadījies apmaldīties, bet var tikt izmantots arī kā trokšņu radītājs, kas pievērsīs mednieku uzmanību.

- Ja mežā vai ūdenstilpes tuvumā dzirdami šāviena trokšņi, pēc iespējas ātrāk jādodas pretējā virzienā. Ja šāvieni izskan tuvumā, tad nekavējoties medniekiem ir jādod ziņa par savu klātbūtni. To var izdarīt vairākos veidos, piemēram, svilpot, skaļi runāt, uzkliegt, ieslēgt mobilajā telefonā mūziku vai pat dziedāt. Pat ne pārāk stipra skaņa izplatās tālu, un mednieki klausās, kas notiek apkārt. Tiklīdz mednieki uzzinājuši par klātbūtni, trokšņot ir jāpārtrauc, lai tīšām netraucētu medības.

- Ja sanācis sastapties ar mednieku vai atrasties medību teritorijā, ir svarīgi sadarboties, ievērot mednieku norādījumus un izvairīties no konfliktsituācijām.

Drošībai noderēs arī informācija par medību norises laikiem:
- Medības notiek visu gadu, bet vairāk tās tiek organizētas nedēļas nogalēs rudenī un ziemā.
- Gaides medības visbiežāk notiek rīta un vakara stundās, kas robežojas ar tumsu.
- Ūdensputnu medības publiskajās ūdenstilpēs sākas augusta otrajā sestdienā un beidzas novembra beigās.
- Dzinējmedības sākas oktobra sākumā un parasti beidzas janvāra beigās.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 26.09.2022, 14:06:00

    Tō Jakt ir makten fein būšan.
    It sevišķ viss tād liet,kō dar pēc tam.Manam visvairak impone iebaudit kād Brandvīn oder šķaidit Špirkt ar Užavniek pa virss,un uzkost svaig cept Akn,le zinat.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: