Ventspils brīvostas valde nolēmusi mainīt ostas teritorijas robežas, izslēdzot no tās objektus un zemes gabalus, ko nevar izmantot perspektīvai ostas attīstībai. Pavisam piedāvāts izslēgt no Ventspils brīvostas teritorijas 118 zemes gabalus.

Nolemts, ka Ventspils brīvostas teritorijā turpmāk nebūs divu pirmsskolas izglītības iestāžu, dzīvojamās mājas, divu pilsētas kapsētu, meža, parku un citu objektu, kas līdz šim atradās ostas teritorijā. Attiecīgu lēmumu Ventspils brīvostas valde pieņēma 27. jūlijā. Pašreizējās Ventspils brīvostas teritorijas robežas apstiprinātas ar Ministru kabineta 2010. gada noteikumiem. Jānorāda, ka Ventspils brīvostas teritorijas robežas izmaiņas tiek piedāvātas, kad pagājuši vien nedaudz vairāk nekā trīs mēneši pēc Ostu likuma jaunās redakcijas stāšanās spēkā. Tāpat jānorāda, ka Ventspils pilsētas pašvaldība vairākkārt kritizējusi likuma jauno redakciju par sliktu un nekvalitatīvu sagatavošanu.

Ar iniciatīvu izmainīt pašreizējās ostas robežas Ministru kabinetā nolēma vērsties Satiksmes ministrija. «Tas tikai apstiprina, ka Satiksmes ministrijas politiskās personas un ierēdņi ir sapratuši un atzinuši: jaunais Ostu likums, kā arī likuma grozījumi par Ventspils brīvostu un Rīgas brīvostu nav kvalitatīvi, pieņemti bez attiecīgas sagatavošanas un ar būtiskiem trūkumiem. Tagad, iejaucoties valdībai, mēģina kaut kā šos likumus uzlabot,» ostas robežu izmaiņu iniciatīvu komentē Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Foto: Ventas Balss arhīvs

Ventspils brīvostas teritorijas robežas izmaiņas nemaina jaunā Ostu likuma būtību. «Nav jau svarīgi, cik īpašumu atrodas ostas teritorijā, runa ir par to, ka dažas likuma normas nav korektas,» uzskata Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Izmainoties Ventspils brīvostas robežai, tās teritorija samazināsies par 200 hektāriem. Tā ir aptuveni desmitā daļa no visas pašreizējās ostas teritorijas. Galīgo lēmumu par Ventspils brīvostas jaunajām robežām pieņems Ministru kabinets. Ventspils brīvostas valde sola drīzumā rakstiski informēt zemes gabalu, kurus paredzēts izslēgt no ostas teritorijas, nomniekus par gaidāmajām izmaiņām, dodot iespēju izteikt savu viedokli vai iebildumus.

Pašvaldības vadītājs pieļauj, ka Ventspils brīvostas robežu izmaiņas kaut kādā ziņā sakārtos absurdo situāciju, kad ostas teritorijā, kuru bez atlīdzības valsts pārņēmusi no pašvaldības, nonākuši bērnudārzi un dzīvojamās mājas. Tomēr kardinālus uzlabojumus Vītoliņš negaida, jo robežu izmaiņas nemaina jaunā Ostu likuma būtību. Pilsētas domes vadītājs atgādināja, ka Satversmes tiesa izskatīs pieņemtos likuma grozījumus pēc būtības. Iepriekš jau tika ziņots, ka prasību Satversmes tiesā novirzīja vairāki desmiti Saeimas deputātu, kuri nolēma apstrīdēt ar Ostu likuma jauno redakciju.

Tikmēr Ventspils pilsētas pašvaldība iniciējusi noslēgt vienošanos ar Ventspils brīvostas pārvaldi par valdījuma tiesību atjaunošanu sešos zemes gabalos, lai pretendētu uz finansējumu jauna industriāla parka izveidei. Finansējums tiek plānots programmai Industriālo parku attīstība Latvijā. Viens no tādiem parkiem tiek plānots Ventspilī. Runa ir par teritoriju Maurciemā, pie Kurzemes ielas, iebraucot Ventspilī no Rīgas puses. Pilsētas dome plāno apvienot sešus zemes gabalus vienā un sagatavot projekta pieteikumu finansējuma saņemšanai no industriālo parku programmas. «Drīzumā, tiklīdz valdība pieņems attiecīgus noteikumus, mēs iesniegsim pieteikumu divu rūpniecisko ēku finansējumam,» skaidro Vītoliņš.

Patlaban Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija gatavo MK noteikumu projektu, kas regulēs ES finanšu līdzekļu piesaisti industriālo parku un nepieciešamās infrastruktūras attīstībai. Savukārt pilsētas dome drīzumā iecerējusi izsludināt pieteikumu iesniegšanu ar piedāvājumiem un idejām par topošā industriālā parka attīstības stratēģiju. Ventspils pilsētas pašvaldība īstenot industrializācijas politiku vairāk nekā 20 gadu garumā, būdama vienīgā pašvaldība Latvijā, kas būvē ēkas un infrastruktūru rūpnieciskajiem uzņēmumiem. Šajā laika posmā mūsu pilsētā atvērtas vairāk nekā 20 ražotnes, kurā radītas aptuveni 3000 jaunas darba vietas.

Pirms ostu reformas uzsākšanas pilsētas pašvaldība attīstīja apstrādes rūpniecību sadarbībā ar Ventspils brīvostas pārvaldi. Šobrīd osta vairs nenodarbojas ar rūpniecisko ēku būvniecību, un pašvaldība turpina uzsākto kursu saviem spēkiem.

Līdztekus jaunā industriālā parka attīstības idejai drīzumā tiks uzsākta rūpnieciskās ēkas un stāvlaukuma būvniecība Ganību ielā 99, kur plānots atvērt 45 jaunas darba vietas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: