Valdība vienojusies, ka jau nākamgad būs pirmais iesaukums Valsts aizsardzības dienestā. Sākumā varēs pieteikties brīvprātīgi, bet jūlijā izlozes kārtībā obligātais iesaukums var iekrist jebkuram 18 gadus vecam jaunietim. Pabriks neslēpj, ka izlozes algoritms priekšroku dos gudriem un veselīgiem puišiem.

Šīs nedēļas valdības sēdē ministri lielā savstarpējā vienotībā atbalstīja Aizsardzības ministrijas plānu Valsts aizsardzības dienesta ieviešanā. Saskaņā ar to jau nākamgad janvārī notiks pirmais iesaukums. Sākotnēji tas būs brīvprātīgs un attieksies uz jauniešiem vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Ja interese būs pietiekoša, janvārī dienestā tiks uzņemti 500 Latvijas pilsoņi. Savukārt jau 2023. gada jūlijā iesaukums būs obligāts. Tāpat kā gada sākumā, arī otrajā kārtā iesauks 500 Latvijas pilsoņus – 2004. gadā dzimušus vīriešus. Tas tiks darīts izlozes kārtībā. Tomēr, kā noprotams no ziņojuma un debatēm starp ministriem, izloze nebūs nejauša. Pēc noteiktiem kritērijiem, izmantojot dažādas valsts datubāzes, tai skaitā datus par veselības stāvokli un sekmēm vidusskolā, tiks atlasīti dienestam visatbilstošākie jaunekļi. Kā skaidro aizsardzības ministrs Artis Pabriks, īpaši noderīgi dienestam būtu jaunieši ar labām zināšanām matemātikā un labu veselības stāvokli. Tāpat izlozē tikšot iekļauts arī reģionālais kritērijs.

Iecerēts, ka sākotnējais novērtējums jaunieša veselības stāvoklim tiks saņemts no ģimenes ārstiem, taču gadījumā, ja ģimenes ārsta slēdziens būs tāds, ka jaunieša veselība nav atbilstoša dienestam, izvērtējamu veiks un galīgo lēmumu pieņems Nacionālo bruņoto spēku piesaistīti medicīnas eksperti. Te gan Ministru prezidents Krišjānis Kariņš izteica bažas par šādu aizsardzības ministrijas ieceri, velkot paralēles ar vakcināciju Covid epidēmijas laikā. Pēc Kariņa domām, šāda lēmuma pieņemšana ģimenes ārstiem, kas ir cieši saistīti ar saviem pacientiem, varētu būt emocionāls un praktisks slogs. Precīzāk iesaukšanas kārtību un citus ar to īstenošanu saistītos jautājumus noteiks likumprojektu pakete, ko ministrija apņēmusies sagatavot un iesniegt valdība jau septembra laikā.

Taču jau šobrīd ir skaidrs, ka jauniešiem tiks piedāvātas vairākas izvēles. Pirmā no tām – 11 mēnešus ilgs dienests bruņoto spēku un Zemessardzes vienībās, kura laikā tiks maksāta 300 eiro kompensācija, nodrošināts uzturs un dzīvošana kazarmās, primārā un sekundārā veselības aprūpe, kā arī 1100 eiro liels atvaļināšanas pabalsts, dienestu noslēdzot. Tāpat būs noteikts pienākums uz šo laiku izglītības iestādei vai darba devējam saglabāt jaunietim darba vai studiju vietu, ja tāda ir, kur pēc dienesta atgriezties. Noslēdzot dienestu, jaunietis tiks ieskaitīt Latvijas valsts bruņoto spēku augstas gatavības rezervē un viņam būs pienākums krīzes vai apdraudējuma gadījumā doties aizsargāt valsti.

Otra alternatīva ir apmācība Zemessardzē. Izvēloties šo opciju, tam būs jāvelta pieci gadi, ik gadu apmācībām kopumā atvēlot 28 dienas.

Apgūstot speciālu militārās apmācības kursu, īpaši izņēmumi, kā to formulē aizsardzības ministrs Pabriks, attieksies uz «garu un miesu». Iesauktie medicīnas un teoloģijas studenti varēs iziet speciālu militārās apmācības kursu augstskolas ietvaros. Savukārt tiem, kuru veselības stāvoklis vai reliģiskā pārliecība neļauj pievērsties aktīvam militārismam, kā alternatīva tiek izskatīta valsts civilais dienests.

Aizsardzības ministrija jau ir izdomājusi sodu mehānismu tiem, kuri no dienesta izvairīsies. «Mēs šeit neesam policejiska valsts, bet arī demokrātiskā valstī ir jābūt savai represīvai sistēmai, ja to drīkst tā saukt,» kabineta sēdē uzsvēra aizsardzības ministrs Pabriks. Sods būs personu apliecinošu dokumentu derīguma termiņa apturēšanu tad, ja līdz divdesmit sešiem gadiem iesauktais jaunietis savu pienākumu nav pildījis. Te gan jāpiebilst, ka tiks paredzēti arī gadījumi, kad astoņpadsmitgadīgais iesaucamais dienestu varēs atlikt uz laiku, starp tiem – izglītības iestādes absolvēšana, kā arī apgādībā esoši mazi bērni.

Līdztekus, lai motivētu jauniešus stāties dienestā, iecerēts atbalsts arī ar valsts garantijām mājokļa iegādei. Sievietēm dienests būs tikai brīvprātīga izvēle, un pēc aizsardzības ministra teiktā noprotams, ka daiļais dzimums armijā netiek īpaši gaidīts, jo tikai ar stipro dzimumu var nodrošināt efektīvas un konkurētspējīgas aizsardzības vienības.

Tādējādi ministrija plāno līdz 2029. gadam nodrošināt šādu aizsardzības resoru – 16 000 Zemessardzē, 6000 jauniesaucamie, 9000 profesionālajā dienestā un 20 000 aktīvā rezervē.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -1
    Nobody 13.09.2022, 00:23:47

    "Krievu rulete" !??

  • -1
    Jōnis Nemīzis 13.09.2022, 06:35:50

    Vispirms izveidojiet valstī kuru būtu vērts aizsargāt

  • 0
    Inta Putane 13.09.2022, 09:44:48

    Joprojām gaidu A.PABRIKA kunga atbildi uz manu vēstuli par jauno(ir arī vecie?) sociālo LĪGUMU ,kas esot filozofisks jēdziens-ne juridisks,ar Ž.Ž.Ŗuso piesaukšanu. Piesauktais Žans Žaks Ruso par „sociālo līgumu” izsakās visai interesanti. „Lai aizsargātu sevi un savu īpašumu, cilvēki vienojas par līgumattiecībām, ar kurām indivīdi apmaiņā pret sociālās sadarbības piedāvātajiem labumiem uzņemas dažādas funkcijas un saistības.” Žans Žaks Ruso savā darbā ”Par sabiedrisko līgumu”(1762) raksta, ka jau pati sabiedrības pastāvēšana ir balstīta uz LĪGUMA❗ pamata. „Morāles un politiskajā filozofijā sociālais līgums ir teorija vai modelis, kas radies apgaismības laikmetā un parasti attiecas uz valsts varas leģitimitāti pār indivīdu . Sociālā līguma argumenti parasti ir tādi, ka indivīdi ir tieši vai KLUSĒJOT PIEKRITUŠI ATTEIKTIES ❗no dažām savām brīvībām un pakļauties (valdnieka vai vairākuma lēmumam) apmaiņā pret savu ATLIKUŠO❗tiesību aizsardzību vai sociālās kārtības uzturēšana.”

  • 0
    Inta Putane 13.09.2022, 09:45:03

    Tauta, ar maldiem❗ un viltu❗ viņi apstiprina LĪGUMUS ,kuriem mēs it kā esam klusējot piekrituši! Es noraidu bez akcepta jebkādus līgumus,par kuriem man nav pilna informācija!

  • -1
    Kriska 13.09.2022, 10:09:17

    Pareizi Pabriks dara - filozofiski klusē

  • 0
    Janis Zvejnieks 13.09.2022, 13:10:34

    Atkal viss caur pakalu.Ja ta gribejas to obligato karadienestu,tad vajadzeja,ka iesauc jauniesus kuri sasniedz 18gadus,nevis tagad iesauks 18-27.Jauniesi sen jau izklidusi pa pasauli un izveidojusi gimenes,kur ir berni un par tiem jarupejas.Pilnig sasmieties var :)tagat mans jaunekls brauks uz Lv sluzit pa 400e menesi:)))japieliek vel 2000e,tad i vin alg menesi Irelande.Nekads loterejs.Pirma iesaukuma es grib redzet deputat berns,mazberns un rad berns.Krisjans Karins,lai 1janvar rita lai a sav limuzin personig nogada sav puisel iesaukum punkta.Nu tad pec tam parejie skatisies

  • -1
    Kļumpats 13.09.2022, 14:21:29

    Bet krievos jau arī ne visus sauca un bija tāda laimes spēle tiem, kas iestājās kādā augstskolā. Manam vidējam bračkam trāpījās tā, ka viņa gadu ņēma armijā, turklāt, šķiet, no otrā kursa, bet vecākais tikai uz zboriem aizlaida.
    Ja gribi pelnīt ar dienestu, jāiet profesionālajā armijā nevis OMD. Būs jauneklim i alga, i apdrošināšana, i komandirovkas uz valsts rēķina.

  • 0
    Janis Zvejnieks 13.09.2022, 15:06:08

    Peter.Tas viss i zinams.Es vispar vareju neiet krievos,latviesu dakteriene,divas reizes kara komisariata parjautaja,vai es tiesam savu lemumu apzinos,ka iesu atsluzit.Runa iet par tiem,kas savu dzivi jau iekartojusi.Ok,pec skolas 18gados no mammas pupa atraut.Kas grib sluzit profesionali,lai sluzi.Daudz jau ir tadi,kam kara lietas neinterese,ieskaitot mani.Kad krievos otraja gada,brauca uz sautuvi,mans gaja uz katlu maju pagulet :)man ieroci vispar neinterese.Un lai dabutu puikas atpakal uz LV atsluzit,nu es nezin.LV par viniem nebija nekadas intereses.Te 2menesu laika nepardomati pienemts likums,ko tad daris ar tiem aizbraucejiem,kuri savu dzivoja iekartojusi un sanem vairak par LV deputatiem

  • 0
    Janis Zvejnieks 14.09.2022, 12:08:39

    Peter,tev ka profesionalam zurnalistam vajadzetu zinat par to profesionalo dienestu.LV karaviri atrodas nato apvienotaja karaspeka,kur karavira algaj jabut 3000e menesi,tikai LV karavirs sanem 1200e menesi.LV maksa nato 600-700e sodu par nepilditajam saistibam,ta ekonomejot 1000e uz savas valsts aizstavju labklajibu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: