Šodien, 17.augustā, pēcpusdienā no plkst.18 līdz 19 elektroenerģijas stundas cena Latvijā sasniegs "Nord Pool" biržas griestus - 4000 eiro par megavastundu (MWh).

Tāpat arī pārējās Baltijas valstīs – Lietuvā un Igaunijā – cena šajā stundā sasniegs 4000 eiro par MWh, kas ir tehniski iespējami augstākā stundas cena biržas ietvaros.

Trešdienas vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā sasniegs 823,98 eiro par MWh, savukārt Igaunijā tā būs 682,05 eiro par MWh.

Kā norādīja Latvijas Elektroenerģētiķu un elektrobūvnieku asociācijas valdes izpilddirektors Gunārs Valdmanis, cenas kāpuma pamatā ir jaudu deficīts, ko, pēc viņa ieskatiem, varētu radīt divi faktori – ražošanas jaudu atslēgumi Igaunijā un gāzes deficīts reģionā.

Viņš pauda, ka Igaunijā patlaban aktīvi norit elektroenerģijas ražošanas staciju tehniskā apkope, kas arī ierobežo valsts spēju saražot elektrību. Tāpat apkope pašlaik notiek arī Rīgas pirmajā termoelektrostacijā (TEC).

Tikmēr ziņu par tehniskām apkopēm abos Rīgas TEC-2 blokos Valdmanim nav. Viņš izteica prognozi, ka iemesls, kādēļ AS "Latvenergo" izvēlas šajā stacijā elektrību tik daudz neražot, varētu būt saistīts ar dabasgāzes pieejamību – lai neizveidotu šī resursa deficītu.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Kriska 17.08.2022, 15:36:44

    kā ir tiem cilvēkiem, kuri līgumā ar Latvenergo izvēlējušies tarifu plānu "saskaņā ar biržas cenām"?

  • -1
    Staķis 18.08.2022, 11:12:47

    Man ir cenas pēc tirgus. Neskatoties uz to, ka parasti dzīvoju nepētot elektrības cenas, pateicoties Kariņam un koalīcijai, nu pat man salīdzinoši jaunam cilvēkam ir jāseko līdzi tam, kad mājās korķi jārauj ārā. Bet atceraties, Kariņš un sabiedrotie pelna no elektro uzņēmējiem, tāpēc situācija ir par labu viņiem un viņu sponsoriem.

  • -1
    yolo 18.08.2022, 15:19:27

    Kā tieši “Kariņš un ko” pelna no enerģētikas nozares? Kas tieši ir jāatceras?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: