Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš iknedēļas preses konferencē komentēja situāciju zinātnes centrā VIZIUM, kurā apmeklētājiem šobrīd nākas ilgāku laiku pavadīt gaidītāju rindā. Viņš skaidroja, ka tiek meklēti risinājumi, tomēr no šī principa atteikties nav plānots.

Zinātnes centrs šobrīd ir ļoti, ļoti pieprasīts un katru dienu pie tā veidojas rindas. Pagājušajā sestdienā apmeklētāju bija tuvu rekordam – aptuveni 800. Skaidrs, ka rindas rada ne tikai prieku, bet arī neapmierinātību, jo droši vien ir arī tādi gadījumi, kad cilvēkiem jāgaida stundām ilgi, tāpēc viņi uzdod jautājumus. Nav labi, ja rodas ne tikai prieks un pozitīvas emocijas, jo centru mēs neapšaubāmi būvējām šim mērķim. Dzirdami arī ne visai labi komentāri, tāpēc nepieciešams situāciju izskaidrot. Vispirms jāsaprot, ka, VIZIUM būvējot, ekspozīciju zāli plānojām tā, lai vienlaicīgi tajā var uzturēties līdz 130 apmeklētājiem. Tad visiem vajadzētu būt ērti, neveidotos rindas pie eksponātiem, bet realitāte ir tāda, ka ikdienā tur ir no 200 līdz 300 apmeklētājiem. Kā zināms, ar bērnu biļeti, kas maksā 5 eiro, zinātnes centrā var uzturēties četras stundas. Tad sanāk – kad ierodas pirmie apmeklētāji un zinātnes centrs tiek pilnībā aizpildīts, ja tā var teikt, tiem, kas palika ārpusē, jāgaida tik ilgi, kamēr kāda vieta atbrīvojas. Skaidrs, ka gaidīt vairākas stundas, sevišķi ar maziem bērniem, ir neērti, taču pilnīgi skaidrs, ka dzīvā rinda ir veids, kā panākt maksimālu caurplūdi un maksimālo efektivitāti.

Bieži tiek uzdots jautājums, kādēļ biļetes netiek pārdotas internetā uz kādu ļoti konkrētu laiku? Es to gribētu salīdzināt ar galdiņa rezervēšanu kādā restorānā vai kafejnīcā. Droši vien esam novērojuši tādu situāciju, ka uz viena vai pat vairākiem galdiņiem ir uzraksts Rezervēts un šis galdiņš ir tukšs. Mēs paēdam, ejam prom, bet galdiņš arvien ir tukšs un uz tā stāv zīmīte Rezervēts. Īpašniekiem ir jāgarantē konkrēts laiks, lai galds būtu sagatavots jau iepriekš. Kad atnāk klients, kurš to rezervējis, tu nevari piepeši teikt kādam citam: «Lūdzu, ēd ātrāk, jo tūlīt šī vieta būs vajadzīga.» Līdzīgi ir mums – ja pārdosim biļetes internetā uz konkrētu laiku, jāgarantē, ka tā vieta būs brīva. Protams, var darīt tā, ka atnāk cilvēks uz konkrētu laiku un mēs viņu vienkārši laižam iekšā, neraugoties uz to, ka 300 tur jau ir. Tā arī nav pareizā pieeja, jo tas saistās ar drošību un, es pat teiktu – vandalismu –, kas vairākos gadījumos jau ir konstatēts. Mēs nevaram bezgalīgi palielināt šo skaitu, tad vienalga ir jāierobežo, lai tie Digitālā centra speciālisti, kas šobrīd tur visu uzrauga, konsultē un palīdz, tiktu ar visu galā. Nav arī iespējams pieņemt bezgalīgi daudz šo speciālistu.

Jāņem vērā, ka pašvaldība plāno dotēt Digitālā centra un VIZIUM darbību. Visā pasaulē šādi centri tiek finansēti no trim finanšu avotiem. Tie ir ieņēmumi no biļetēm, tas ir pašvaldības finansējums vai arī kāds ļoti liels atbalstītājs. Piemēram, zinātnes centra AHHAA gadījumā tā ir Tartu Universitāte. Trešais finansēšanas avots ir valsts. Mēs šo centru jau no paša sākuma plānojām arī kā izglītošanās, nevis tikai izklaides centru. Es ļoti ceru, ka ar laiku arī valsts kļūs par atbalstītāju. Pagaidām vēl tāds lēmums nav pieņemts. Šobrīd pilsētas budžetā esam paredzējuši 250 000 eiro šai dotācijai, bet, jo vairāk būs apmeklētāju, jo vairāk būs ieņēmumu no biļetēm, jo mazāk dotācijas pašvaldībai būs jāizlieto. Mēs, iespējams, varēsim šos brīvos līdzekļus paredzēt sociālā budžeta palielināšanai, kas visai droši būs jādara.

Bez tam ir vēl viens aspekts. Mēs VIZIUM esam uzbūvējuši par Eiropas fondu līdzekļiem, bet tur ir visai konkrēti kritēriji. Viens no finansējuma avotiem ir Eiropas fondu programma, kas paredz, ka gada laikā mums ir jānodrošina apmeklējums 80 000, kas ir visai liels apjoms. Jo ātrāk mēs to sasniegsim, jo ātrāk varēsim būt droši, ka piešķirtā nauda ir drošībā un neviens vairs nevarēs piemērot finanšu korekciju. Tāda ir realitāte, un skaidrs, ka mums gribas šos 80 000 apmeklētāju sasniegt pēc iespējas ātrāk. Grūti prognozēt, kas būs ar kovidu, iespējams, būs kādi jauni ierobežojumi, iespējams, kaut ko nāksies slēgt.

Tāda ir situācija, bet tas, ka VIZIUM darbība izsauc arī neapmierinātību, nav labi un mums ir jārod risinājums. Digitālais centrs strādā, ir doma, ka mēs varētu internetā pārdot ierobežotu skaitu biļešu uz konkrētu laiku. Tādējādi mums jāgarantē konkrētais laiks, konkrētās brīvās vietas, kas samazinās ieņēmumus, jo apmeklētāju plūsma būs mazāka, tāpēc šīs biļetes var būt par paaugstinātu cenu. Šāds jautājums tiek gatavots un jau tuvākajā laikā to izskatīsim gan komisijās, gan domes sēdē. Uzskatu, ka tām ir jābūt par paaugstinātu cenu, un tad būs iespēja izvēlēties, vai nākt konkrētā laikā un maksāt mazliet vairāk, bet jau ar garantētu vietu.

Skaidrs, ka šeit var būt ļoti konkrēti viedokļi un novērojumi zinātnes centra apmeklētājiem, vispirms jau – ventspilniekiem. Tāpēc man ir lūgums izteikt domas par šo situāciju. Atkārtošu, ka šobrīd situācija ir šāda – apmeklētāju skaits ir ierobežots, bet apmeklējuma ilgums ir ļoti liels. Plūsmu regulē dzīvā rinda, kas nozīmē – cik cilvēku iziet, tik arī var ieiet. Tas ir iespējami efektīvākais veids, taču reizē sanāk, ka daudziem nākas gaidīt, tāpēc kopīgi risināsim šo situāciju.

Lasi vēl

Komentāri (20)

  • -1
    Vadims Kevrelis 07.08.2022, 12:45:13

    Pienāks laiks un viss nostāsies savās vietās.

  • -2
    Montieris 07.08.2022, 15:38:46

    Vai tas ir ok darbiniekiem maksāt 500 eiro algas? Vai Viziums to neplāno mainīt ir gatavs regulārai kadru maiņai?

  • -5
    корумпант 08.08.2022, 11:51:28

    Tevis minētais atalgojums ir minimālā alga. Uzmetu aci, tieši ir brīva vakance, alga no 800 eiro, t.i. - 60% virs minimālās algas. Kāpēc jāmelo? https://www.ventspils.lv/lat/vakances/?doc=40652

  • 0
    Montieris 08.08.2022, 16:48:37

    tiešī tā, sludinājumos raksta ka no 800 eiro, bet reāli darbiniekiem izmaksā 500 eiro. Tapēc jau arī ir sludinājumi, jo esošie iet prom dēļ mazā atalgojuma.

  • -1
    корумпант 09.08.2022, 09:06:24

    Tad jau tu runā nevis par VIZIUM kompetenci, bet par valsts nodokļu slogu. Ja alga ir uz papīra 800 eiro, tad tas nenozīmē, ka tev tāda summa ienāks kontā, jo valsts patur savu daļu - nodokļos.

  • -2
    čiepa 07.08.2022, 15:39:49

    Mēs bijām ar mazbērniem pilnīgi bez kādas rindas viss bija skaisti,bijām apmierināti,nevar droši vien tur doties svētku laikā un brīvdienās,kamēr karstās vēlešanās norimsies/

  • 0
    ventspilnieks 36,7 07.08.2022, 17:51:23

    Tik karsta ziņa, ka balsinieki izsaukti svētdien drukāt.
    Par rakstu: secinājums, ka Aivars par sekli peldēja, vajadzēja 2x lielāku :D

  • -3
    Kļumpats 08.08.2022, 14:13:33

    Atklāšu noslēpumu - raksta ielikšanas laiks un diena ne vienmēr sakrīt ar tā tapšanas laiku un dienu. Vēl vairāk - rakstu var ielkt agrāk, bet redzams tas kļūst vēlāk. Kā tev šitas, Ilon Mask?

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 08.08.2022, 14:56:55

    Aber vai tō ir taisnib,ka tō Avīz,kō ir drukkat,tais vien Dien iepriekš?Pa prōv ,Ōtrdien (Dienstag) Avīz ir jau nodrukkat šovakar?

  • -4
    Kļumpats 08.08.2022, 16:14:54

    Jā, Baron, speciāl pusnakt negaid, lai būt otrdien avīz iekš otrdien drukāt. Drukā agrāk

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 08.08.2022, 19:24:10

    Neumann.
    Tō zistēm neir rihtig.Būt vaidziks tō Avīz drukkat agr no Rīt.Kā kadreiz "Jaunakas Ziņs".
    Un venmēr atstāt kād brīv Viet priekš negaidit sensācij,ja kas notikt pa Nakt.Kō aizpildit iekš tō Pēdejo Brīd.

  • -2
    Kļumpats 09.08.2022, 10:30:25

    Baron, tad, kad avīzs iznēsāj avīžpuik, varēja darīt kā grib, bet tagad arī pa past un piegād jādomā, un vēl visād štell, tā kā neir tik vienkārš šitā darīt, kā tu sak. Le zināt.

  • 0
    Krišs Daugulis 08.08.2022, 19:54:03

    Tirgot biļetes internetā uz konkrētu laika pismu, no tikiem līdz tikiem ir neiespējamā misija?
    Uz teātri, autobusu, lidmašīnu, vizīti pie ārsta var, bet tehnoloģiju ēkā nevar? Tiešām?!

  • -3
    корумпант 09.08.2022, 09:09:16

    Man šajā gadījumā, balstoties uz esošajām rindām rodas jautājums. Ja es internetā rezervētu 5 biļetes uz plkst. 15:00, bet aizejot man teiktu, ka iekšā jau ir maksimālais cilvēku skaits un jums ir jāgaida. Es nebūtu apmierināts, bet kā tu cilvēkiem kas rindā stāvējuši stundām pateiktu to, ka jums ir jāiet prom, jo mums ir cilvēks rezervējis biļeti internetā?

  • -2
    Kļumpats 09.08.2022, 11:37:01

    Ja izlasa rakstu, var rasts atbildi uz šo, kā arī skaidrojumu, ka gan jau tomēr ieviesīs daļēji šādi sistēmu, bet tādas biļetes būs dārgākas.

  • -2
    Marta P 09.08.2022, 12:13:11

    Tad arī cilvēki varēs izvēlēties, kas tiem dārgāks - laiks vai nauda un paši būs pieņēmuši lēmumu. Tas arī mazinās to neapmierinātību, ka beidzot varēs izvēlēties, nosacīti kaut kā ietekmēt to gaidīšanu. Un arī pats centrs varēs labāk plānot savu apmeklētāju plūsmu un rindas būs mazākas, jo cilvēki redzēs, ka uz noteikto laiku nav pieejamas biļetes, tad arī neies un nedrūzmēsies, izvēlēsies citu laiku, ja tas būs iespējams.

  • 0
    Ventspils Digitālais centrs 09.08.2022, 16:13:33

    Labdien!
    Šobrīd notiek darbs pie elektronisko biļešu iegādes sistēmas izstrādes, taču tas nemaina to, ka ekspozīcijas zālē vienlaicīgi var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits. Tas nozīmē, ka uz šiem konkrētajiem laika posmiem tiek rezervēts konkrētu vietu skaits zālē, tādējādi palielinot gaidīšanas laiku tiem, kas biļetes vēlēsies iegādāties uz vietas konkrētajā dienā.

  • 0
    Krišs Daugulis 09.08.2022, 12:13:10

    ...bet tādas biļetes būs dārgākas...
    €0.60 tirgotājam? Lai bez rindas iekļūtu "Kosmoss"ā arī bij šveicaram jāiebāž kabatā

  • -1
    Kļumpats 09.08.2022, 12:24:40

    Pa lielam jau sistēma tāda pati - par ērtību piemaksā :)

  • -1
    Krišs Daugulis 09.08.2022, 15:46:20

    Es jau tieši par to! Dzīve ir tik īsa un laiks tik dārgs, ka iztērēt daļu tās rindā stāvot būtu izšķērdīgi

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: