Vakar bija jāsākas tautas skaitīšanas otrajam posmam, kad skaitītājiem bija jāsāk nākt uz to iedzīvotāju mājām, kuri nav izmantojuši iespēju saskaitīties internetā. Tomēr uz pāris dienām tas ir aizkavējies.

Centrālās statistikas pārvaldes preses pārstāvis Aldis Brokāns skaidro, ka aizkavēšanās saistīta ar to, ka par divām dienām pagarināja skaitīšanos internetā, tādēļ attiecīgi ieilga datu apstrāde un pārbaude. Internetā ziņas par sevi snieguši vairāk nekā 650 000 cilvēku, kas ir aptuveni trešā daļa no iedzīvotāju kopskaita. Tomēr tautas skaitītāji papildus klauvēs pie to iedzīvotāju mājokļu durvīm, kuri par sevi interneta anketās būs norādījuši neprecīzus vai nekvalitatīvus datus.

 

Piemēram, internetā skaitīšanā vairāki uzdevušies par Valsts prezidentu, bet piereģistrēto deputātu skaits ievērojami pārsniedz deputātu kopējo skaitu valstī. Uzticību neraisa arī vairākas norādītās adreses, jo iedzīvotāji esot deklarējušies arī klubos, ēdnīcās, birojos, pat transformatoru būdiņās.

 

Kopumā uz mājokļiem visā Latvijā dosies 1960 tautas skaitītāji, tostarp ap 50 Ventspilī un novadā. Vakar ar tautas skaitītājiem sāka slēgt līgumus un izsniegt nepieciešamo inventāru, bet tuvākajā laikā tiks dots mājokļu saraksts, kurus tiem būs jāapmeklē.

 

Savdabīgi, ka no konstruktīvas sadarbības ar Ventas Balsi dažādos veidos centās izvairīties Tautas skaitīšanas Ventspils reģiona koordinators Agris Faulbaums. Pēc viņa izteikumiem vairākās telefonsarunās radās iespaids, ka Tautas skaitīšana notiek nevis par nodokļu maksātāju naudu un sekojoši visam būtu jānotiek pēc iespējas caurspīdīgi, bet tas ir privāts kantoris, kurā visa informācija ir komercnoslēpums.

 

Līdz šim mums no viņa neizdevās iegūt atļauju nofotografēt kādu no Ventspils skaitītājiem, lai sabiedrība zinātu kādam jāizskatās ekipētam skaitītājam, lai viņu varētu droši laist pāri slieksnim. Faulbaums uzskatīja, ka šādai iecerei nav «pievienotā vērtība» un vispār žurnālisti ir nekauņas. Kad ieradāmies Tautas skaitīšanas birojā Pils ielā, Faulbaums neļāva nofotografēt ne skaitītāju datorsomas, ne arī pašus skaitītājus, piedraudot izsaukt apsardzi.

 

 FAKTI:

  • Skaitītāji pa mājokļiem staigās līdz 31. maijam

  • Varēs ierasties no plkst. 7 līdz 21

  • Lai pārliecinātos par tautas skaitītāja identitāti, jāzvana uz bezmaksas tālruni 80000777

  • Dati par Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju skaitu tiks sniegti 2012. gada februārī

  • Pārējā informācija tiks apkopota līdz 2013. gada vasarai, kad rezultātus jāziņo arī Eiropas Savienībai

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: