Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome, pamatojoties uz saņemto Ventspils ukraiņu kultūras biedrības "KOBZAR" priekšlikumu, nolēma atbalstīt sadraudzības nodibināšanu ar pilsētu Ukrainā - Vinnicu.

Ņemot vērā biedrības ''KOBZAR'' izteikto priekšlikumu par sadraudzības pilsētu izvēlēties Vinnicu, tas tika izskatīts arī partijas ''Latvijai un Ventspilij'' valdes sēdē, kurā partijas pārstāvji atzina, ka tā būtu veiksmīga potenciālā Ventspils sadraudzības pilsēta.

Vinnica atrodas aptuveni 199 kilometrus uz dienvidrietumiem no Kijevas. Pilsētā kopš 2020. gada 17. jūlija ir izveidoti seši rajoni: Hajsinas rajons, Hmiļnikas rajons, Mohiļivas-Podiļskas rajons, Tuļčinas rajons, Vinnicas rajons un Žmerinkas rajons. 2021. gada janvārī šo pilsētu kā savu dzīvessvietu bija izvēlējušies 370 264 cilvēki.

Sadraudzības mērķis ir attīstīt savstarpēju sadarbību starp abām pašvaldībām un veicināt draudzīgu partnerstarpniecību. Šāda sadraudzība var sniegt lieliskas iespējas risināt tādus jautājumus kā ilgtspējīga attīstība, ekonomiskā sadarbība un kultūras mantojuma saglabāšana. Tā sniedz iespēju arī iedzīvotājiem tikties un uzzināt vienam par otru, veicina sapratni par kopīgu piederības sajūtu un sniedz iespēju būt atvērtiem un radošiem, sekmējot arī Eiropas pilsoniskuma attīstību.

Ventspilī aktīvi darbojas ukraiņu kultūras biedrība ''KOBZAR'', kura balstās uz brīvprātīgas dalības pamata. Tā apvieno Ventspils iedzīvotājus un nevalstiskās organizācijas. Biedrība jau daudzu gadu garumā sadarbojas ar dažādu Ukrainas apgabalu māksliniekiem, organizējot un aicinot uz mākslas plenēriem Ventspilī, tādējādi saglabājot kultūras garīgās un materiālās vērtības. Starp valstīm veidotas attiecības kultūras un sporta jomā. Ukraiņu dienās Ventspilī viesojušies dažādi ukraiņu tautas deju kolektīvi, kā arī Ukrainas vēstnieks Latvijā.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome pilnvaro un uzdod pašvaldības izpilddirektoram sazināties un uzsākt sarunas, kā arī veikt nepieciešamās darbības, lai noslēgtu sadraudzības līgumu ar Vinnicas pašvaldību.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -2
    i 03.06.2022, 18:06:55

    Forši! Es tikai un vienīgi PAR :)

  • 0
    Vpr 05.06.2022, 20:03:35

    Šo notikumu Pilsētas dome/Ventas balss simbioze pasniedz ar lielu pompu.
    Kaut gan līdz šim rakstā minētās partijas virziens bija skaidrs: Baltkrievija un Ķīna, par to var pārliecināties https://www.ventspils.lv/lat/par_ventspili/Sadraudzibas_pilsetas/ lapā.

  • -4
    Marta P 06.06.2022, 14:07:47

    Laiki mainās, un arī pilsēta savu sadraudzības virziena kursu maina nedaudz citā virzienā. Nav jau tā, ka Ukraiņi nekad nav nekā atbalstīti un nekā nav draudzējušies tie ventspilnieki - Ukraiņu kultūras dienas notika katru gadu. Šeit vienkārši to plāno attīstīt plašāk. Vai tas slikti?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: