Kultūras ministra vizīte vērtējama kā veiksmīga, atzīst gan pilsētas, gan novada vadības pārstāvji.

«Ja jūs domājat, ka šādas dienas ir daudz intensīvākas par ikviena ministra ikdienu, atrodoties uz vietas Rīgā, tad – tas tā nav,» Ventas Balsij saka Nauris Puntulis. Lai arī pandēmijas dēļ vizīšu reģionos nav bijis daudz, ministrs uzsver, ka situāciju ārpus Rīgas pārzina ļoti labi – kā mākslinieks viņš viesojies gandrīz katrā Latvijas tautas namā vai estrādē: «Neraugoties uz manu darbību profesionālajā mākslā – 27 sezonām Latvijas Nacionālajā operā, mana pirmā darba vieta ir kultūras centra vadītājs. Augstu vērtēju to ieguldījumu, kuru dod kultūras centri, amatiermāksla mūsu kopējā kultūrtelpā, nemaz nerunājot par Dziesmusvētku procesu. Viens no maniem darbiem un mērķiem, no kuriem es neatkāpjos un ceru realizēt līdz 1. oktobrim, ir Kultūras centru likums.»

«Ministram mēs izrādījām Ventspils muzeja jauno Laivu māju, stāstījām par mūsu unikālo zvejnieku laivu kolekciju. Viņam pašam ir laiva – varējām sarunāties kā zinātājs ar zinātāju. Parādījām arī Mazbānīša dzelzceļa staciju Muzejs, izpētījām maršrutu, un ministrs kavējās atmiņās, jo arī viņa ģimene savulaik ir izmantojusi šaursliežu dzelzceļa pakalpojumus. Viņš piegāja pie mūsu kases un gribēja joka pēc nopirkt biļeti līdz pieturai Plintiņi Talsu novadā. Tur esot viņa tēva mājas, no Plintiņiem viņi ar Mazbanīti savulaik devušies vai nu uz Dundagu, vai Talsiem,» ar iespaidiem dalās Ventspils muzeja direktore Solvita Ūdre.

Kā jau pirms vizītes norādīja pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, divi būtiskākie Ventspils jautājumi bija Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas iespējamā paplašināšanās un jautājums par Mūzikas vidusskolas kopmītnēm, kas ir par šauru, turklāt morāli un fiziski stipri novecojušas. «Mūzikas vidusskolas īpašnieks ir Kultūras ministrija. Mums šī problēma nebūtu jārisina, bet, tā kā skola atrodas Ventspilī, un ir ļoti labi, ka viņi atrodas šeit, tas ir nenovērtējami – viņi ir lielākā kultūrizglītības iestāde Latvijā ārpus Rīgas, mēs gribējām vērst saimnieku uzmanību uz to, kādā situācijā ir šīs kopmītnes. 2003. gadā mēs bijām tie, kas pasūtīja ekspertīzi Mūzikas vidusskolas toreizējām telpām Pils ielā. Es uzaicināju ekspertu, kas veica apsekošanu, izdarīja pirmo slēdzienu, ka ēka ir avārijas situācijā. Tā nebija Kultūras ministrija, to arī izdarīja Ventspils pašvaldība. Turklāt vairākas reizes. Šis vezums sakustējās tikai brīdī, kad notika traģēdija Zolitūdē. Tas bija lūzuma punkts – mūsu koncertzāles un Mūzikas vidusskolas projekts sāka kustēties!» notikumu hronoloģiju atgādina Ābele. Viņš arī norāda, ka, ja vien valstij būs ieinteresētība atrast risinājumu pēc būtības, ja situācija Ukrainā uzlabosies un bēgļi varēs doties mājās, Mūzikas vidusskolas audzēkņu kopmītņu vajadzībām varētu nodot vienu Ventspils Augstskolas studentu kopmītņu stāvu.

Vizīti mūspusē ministrs sāka ar Popes muižas apskati. Viņš atzina, ka nav gaidījis ieraudzīt ko tik grandiozu, un, uzklausījis Ventspils novada pašvaldības pārstāvju un sabiedrisko organizāciju teikto, mudināja visus atkārtoti sēsties pie sarunu galda, pieaicinot arī iespējamos mecenātus un investorus, kas vēlētos Popē attīstīt viesmīlības vai cita veida uzņēmējdarbību. Rudens pusē sadarbībā ar Altum ministrija plāno atvērt jaunu Latvijas piļu un muižu restaurācijas programmu.

Ventspils novada domes Kultūras nodaļas vadītāja Zane Pamše: «Pa maniem daudzajiem darbības gadiem kopš 90. gadu beigām šī ir pirmā oficiālā Kultūras ministra vizīte Ventspils novadā.» Viņa stāsta, ka turp un atpakaļceļu no Jūrkalnes pašvaldības darbinieki un ministrs mērojuši kopā – vienā autobusā. Tā bijusi laba iespēja izrunāt aktuālo: «Parunājām arī par mūsu iesākto projektu pie Vārves Windas – piebūves Zūru skolai kultūras funkciju veikšanai.» Arī Ventspils novada pašvaldības vadītājs Aivars Mucenieks par ministra par vizīti ir gandarīts. Par Windas projekta iespējamo virzību Mucenieks saka tā: «Protams, ka ne jau ministrs brauca ar naudas portfeli, bet vismaz viņš ir lietas kursā. Augstas gatavības projektu konkursā atbalstu neesam guvuši, meklēsim citu ceļu.» Savukārt no Popes muižas kompleksa tukšajām ēkām šobrīd vislielākās cerības esot Pārvaldnieka mājai: «No valsts puses ir solīts, ka rudenī būs Ministru kabineta noteikumi par palīdzību sociālo māju jautājuma risināšanā. Ja tādi būs, mēs startēsim. Gribu uzsvērt, ka nav runa tikai par maznodrošinātajiem un trūcīgajiem. Sociālā māja – tie var būt arī dzīvokļi jaunajiem speciālistiem. Mums vienkārši būs jāpamaina pašiem savi saistošie noteikumi.»

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -5
    Pornieks 27.05.2022, 11:43:17

    Kaut kāds vāks, kultūras funkcija...
    nevar kaut kā palaist brīvdabā to lietu?
    Nu, galēji ņemot; ko man līdz VISA DARĪŠANA?!?!

  • -4
    Pornieks 27.05.2022, 12:07:08

    Par ko šeit runa, neba to ka Zūrās kadam likt šķēršļus radošai darbībai.
    Bet kā iespējams izveidot labu, dzīvespriecīgu pasākumu uz kaut kādiem Brežņeva valdīšanas laikmeta cienīgas administratīvās atbildības principiem?
    Lai sauciet to par manu subjektīvo iespaidu modernā apsardzes kamerā.

  • -1
    mernigors 27.05.2022, 13:13:16

    Par kultūras pasākumiem un objektiem nu gan vajadzētu sākt runāt ar tiem, kas rada naudu nodokļu veidā, dod cilvēkiem līdzekļus dažādu lietu un pasākumu finansēšanai. Bet šeit galvenie lēmēji ir tie, kas neko nekad nav nopelnījuši.....Un tērē uz nebēdu.....

  • -5
    Staķis 28.05.2022, 15:54:57

    Vajag runāt ar cilvēkiem kas dod līdzekļus dažādu lietu un pasākumu finansēšanai, bet tajā pašā laikā nevajag runāt ar šiem pašvaldības pārstāvjiem kas dod līdzekļus dažādu lietu un pasākumu organizēšanai?

  • 0
    mernigors 29.05.2022, 19:06:36

    Pašvaldības tiek finansētas no nodokļiem. Tos pa lielam rada ražotāji, kas saražo preces un pakalpojumus. NĪN maksā īpašnieki. Bet pa gabalu redzams, ka naudiņas trūkst. Vesela rinda pasākumu varēti tikt finansētas no ziedojumiem, mecenātiem u.t.t., nevis tērēt jomai, kur veicamais darba apjoms ir visai relatīvs. Kur nu vēl pēc padomju principa - kultūras nami, centri., kuru uzturēšana prasa naudu. Cik man zināms, novads tīri ar saviem līdzekļiem iztikt nevar. Tātad ar ko runāt? Ar tiem, kas rada naudu, vai tiem, kas nesaprot, ka tēriņi par lielu?

  • -5
    Pornieks 27.05.2022, 14:37:16

    Par to būtu daudz runāts, jāsaprot ka pastāv dotajā jomā vērtīgas nozares kas bez ārējām dotācijām nu iznīks.
    Pieņemsim ka Dark Līgo bija otra galējība kad jaunatne vienkārši izbrauc zaļumos un nepieskatīti nodzeras.
    Taču kādreiz pastāvēja tāds jēdziens kā brīvais turgus.
    Pēc idejas vienam gleznotājam būtu jāspēj uzgleznot portretu pēc pasūtījuma vai muzikantam jāpārdod tās biļetes cik necik ja taisa to kancertu kas izmaksā tik un tik.
    Ir kaut kādas gaumes dalījumi, par to arī temats lieks.
    Taču nevar izveidoties mākslinieks uz tās bāzes vien ka viņa prāts pastāvīgi ir aizņemts ar to, kā viņš pabaros sevi un savu ģimeni, tā nav normāla domāšana tāda. Tirgot tikai izklaidi, ejot publikas pavadā vai nesen populārais brēciens par oligarhijas pasūtījumiem.
    Par spīti virsrakstam - visa tā lieta te ir pietiekami sasāpējusi un neraugoties uz itkā ne mazums ieguldīto līdzekļu apjomiem un ārēji liberālā attēlojuma būtībā nīkuļo. Kāds rokenrols, Nauri, aizmirsti.

  • -2
    Pornieks 27.05.2022, 23:17:03

    Šovakar tad tāds visnotaļ tipisks pasākumiņs kur lieku reizi pierādījās tās lietiņas par ko šad tad infantili pačinkstu arī. Droši vien jājūtas pateicīgam par iespēju ielogoties Zaļā Namiņa pagalmā, īpašs paldies Mikum Magonem. https://www.ventasbalss.lv/zinas/kultura/45993-kultura-iziet-arpus-telpam

  • 0
    Pornieks 28.05.2022, 21:35:39

    Labi, ņemu labprāt tur to savu greizo noskaņu atpakaļ, laikam izlādējusies beterija bijusi. Lai gan jautājums paliks, kā runāt par tematu un vai nav labākas lietas kas, gluži otrādi, uzlādē.

  • -8
    Olegs - Valdis Golovčiks 28.05.2022, 14:45:34

    Nu protams! Ne vaarda par A.Lembergu ! Tagad Riigas kungi saak biezhi apmekleet Ventspili...Ja buutu PELNIITI jaapasaka kaads atziniigs vaards Lembergam,tad tachu vareetu ,,sasmeereeties,, sorosiitu pasaules priekshaa...Ar zelta burtiem Lemberga vaards ierakstiits shiis eiropiskaas pilseetas veesturee ! Atceramies,kaada bija Ventspils pirms Lemberga ? Kur tad bija Kristovskis,kad vajadzeeja ,,suudus meezt,, ?

  • -1
    Pornieks 28.05.2022, 15:29:59

    Kāda runa, Lembergs jau te vispār rokstārs jau kopš padomju laikiem.
    Nāk prātā 10 m barjera uz Lingas jaungada konci.

  • -2
    reku 28.05.2022, 16:35:18

    Vai tad,ja gadījumā lemberga (speciāli ar mazo burtu,lai piedod mana latviešu valodas skolotāja) vietā par izpildkomitejas ,vēlāk domes priekšsēdētāju būtu ticis kāds cits cilvēks,Ventspils būtu palikusi bez izmaiņām?
    Nav ko te aizstāvēt veco komuņagu un krievmīli!

  • -2
    Pornieks 28.05.2022, 17:28:46

    Ziniet ko, es negribēju te ķerties nevienam konkrēti pie rīkles.
    Bet kas attiektos uz kopējo tehnogēno tendenci, gribētos no tādas izvairīties, tā vietā saglabājot vēl šo to no vēstures rajonā kuru kopā ar mēru apstaigāja kultūras minstrs - kaut vai ja tamdēl būtu jāsaglābā piemineklis pilnīgam komuņagam uz kura rokām sen nožuvušas Latvijas aizstāvju asinis.
    Piemēram, ja mūsdienīgas klavieres sastāv no mehānikas, stīgām un rupja čuguna rāmja tad nebrīnītos ja kādam prātā ienāk tās pagleznot ar pieklājīgiem ornamentiem. Turpretī uz veciem bareljefiem mierīgi var pūst ar nitreni kad promiļu asinsritē pavairāk un niknums uz visiem, sākot ar valdību.

  • -3
    Janis Zvejnieks 28.05.2022, 21:30:12

    Vo tu velns !Velviens Voldins paradijas :)))cik atceros,tad Girtu sauca par Girtu,a tad vdrug Girts-Voldins :)))un ka te teica Voldins,kad vajadzeja sudus meezt :)tad jau Girts rausa :)Ventinus aizmirsis.Nebutu vinam Maris Griva stavejis blakus,ari neviens vinu pa pilnu rubuli nenemtu .A, mazvirin vard toc a zelt burtiem jaierakst skursteni,pus vecpilsets vairak nav,zato piln pilset ar plastmas govekliem.Vienmer es i teics un vel joprojam ta doma.Ja,90tajos but ievelets ,par Ventspils doms prieksedetaj,kartigs Ventin puik ,kurs te ir dzims,audzs,sav pilset milos Mars Griva,tad 100% mes,musu Ventinus redzetu tapat smuki sakoptus,bez visadas izradisanas.Ar savu promenadi,ar savu manezu,ar savu velotreku,ar savu ledus halli.Mazvirins,nekad nav bijis Ventins un nebus.

  • -7
    Renars Z 28.05.2022, 22:19:50

    Tu i viens nelaimīgs zvejnieks, nekas tev nav labi. Un nevien zīv arī nevar noķert.

  • -1
    Janis Zvejnieks 28.05.2022, 23:00:14

    Renars Z. Klic srocna jamain ,ZZZZZZ :))))))))Vainu ar sav vard un uzvard ,sav dom izteic.

  • -6
    Kriska 29.05.2022, 09:13:25

    Tukši runāt kas būtu , ja būtu. Skaidrs tikai , ja būtu ticis pie varas ventiņš ( kā saka JānisZ.) Kristovskis , Ventspils izskatītos , kā 70 tajos gados

  • -1
    Pornieks 29.05.2022, 11:35:29

    Nu, sanāca tā ka Navaļnijs netika pie varas, sabalsojām par Putleru.
    Bet es ne velti par to, skaidrs kad izbrauc kombainu tīrumā tad jau ar zirdziņu tur nav vairs ko darīt. Kas būs ar cilvēkiem ka nepieder pie mašinērijas?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: